Consilierii de la Casa Albă apelează la amânări şi distracţii pentru a evita deciziile impulsive ale lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administraţia condusă de Donald Trump, în haos/ Foto: EPA
Administraţia condusă de Donald Trump, în haos/ Foto: EPA

Presa de peste ocean prezintă o imagine alarmantă a modului în care Trump îşi conduce propria administraţie, oameni importanţi de la Casa Albă descriind modul în care încearcă să-l ţină pe preşedinte departe de decizii impulsive.

Plecând de mai multe interviuri cu consilieri înalţi de la Casa Albă, publicaţia online Politico reliefează o imagine de haos total în administraţia Trump, în ceea ce priveşte modul de luare a deciziilor importante, a implementărilor de politici sau de promovare a legislaţiei. De regulă, susţin aceştia, Trump ar dori, în mod impulsiv, concedierea cuiva precum a procurorului general Jeff Sessions, crearea unei noi politici cu implicaţii profunde precum creşterea tarifelor la importurile de oţel din China sau terminarea imediată a NAFTA. Frustrat după un segment TV sau după o întâlnire prelungită, preşedintele ar ordona implementarea imediată a acesteia.

În astfel de cazuri, strategia urmată de fostul şef de cabinet, Reince Priebus, era de a-i spune preşedintelui „săptămâna viitoare”. Amânarea unei decizii îi oferea acestuia şansa de a-i schimba decizia lui Trump - prin a aduce alţi specialişti care să-i prezinte date şi informaţii relevante, sau pur şi simplu asigurând faptul că preşedintele uită de aceasta cu totul.

Zilele acestea, fostul apropiat al preşedintelui Trump, Sen. Bob Corker, a sugerat că Trump trebuie tratat precum un bebeluş - numind Casa Albă „creşă pentru adulţi”. Într-un interviu cu NY Times, acesta a afirmat că personalul de la Casa Albă îşi consumă timpul şi energia încercând să-l menţină pe Trump pe poziţiile oficiale.

Acest comportament al preşedintelui american pare a fi confirmat şi de către foştii lui asociaţi de afaceri. „Pe Trump fie trebuia să-l convingi că o idee mai bună era ideea lui proprie fie să ignori complet ce a spus şi să speri că a doua zi va uita complet de aceasta”, a afirmat Barbara Res, fost director în Organizaţia Trump.

„Trump adeseori vine în Biroul Oval impulsionat şi convins asupra unei teme după o discuţie cu un prieten sau după ce a văzut la televizor dimineaţa. Apoi, personalul din administraţie trebuie să intervină pentru a evita o decizie impulsivă şi de a-l calma. Uneori, noi informaţii îi sunt oferite, precum studii despre efectul terminării NAFTA asupra fermierilor americani. Un pas următor pentru aceştia este să-i sune pe apropiaţii lui din afara administraţiei, dar în care acesta are încredere”, scriu cei de la Politico, citând interviuri cu membrii administraţiei.

Unii consilieri ai preşedintelui au realizat că un mod mai eficient de a se face ascultaţi de Trump este de a se adresa mass mediei, pentru că, după cum afirmă Sen. Corker, „Trump nu ascultă opinii critice decât dacă le aude la televizor sau le citeşte în ziar”.

În trecut, deciziile importante precum taxarea importurilor din China, NAFTA sau alte probleme au putut fi amânate datorită unor evenimente importante, precum vizita preşedintelui Chinei, summit-urile G-7 sau G-20. „Pur şi simplu trebuie să schimbi subiectul conversaţiei mereu”, a afirmat un oficial din administraţie. Conform mai multor surse aceeaşi strategie a eşuat în cazul deciziei de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris sau concedierea fostului director FBI, James Comey.

Poate şi de aceea, noul şef de cabinet, fostul general John Kelly, a adoptat o strategie diferită - prin controlul informaţiilor ce ajung pe biroul preşedintelui şi limitând accesul în Biroul Oval al unor consilieri. „Nu-l pot controla pe preşedinte, dar pot controla ce şi câtă informaţie ajunge la preşedinte”, le-a spus acesta unor membrii ai administraţiei.

În câteva ocazii, susţin unii consilieri ai săi, Trump vine în Biroul Oval dimineaţa şi le spune că ştie că nu le-au plăcut mesajele lui trimise pe Twitter.

„Nu sunt prezidenţiale, ştiu”, ar fi afirmat acesta, pronunţând cuvântul „prezidenţiale” pe un ton batjocoritor.

Şi cotidianul Washington Post face o radiografie detaliată a haosului ce domină în Casa Albă în ultimele zile, la originea acestuia stând nu doar conflictul cu Sen. Corker dar şi cel cu Secretarul de Stat, Rex Tillerson, care se pare că l-a numit pe Trump „un idiot”.

„Cred că este o ştire falsă”, a declarat preşedintele american în răspuns la ştirile despre declaraţiile lui Tillerson. „Dar dacă a zis acest lucru, cred că trebuie să comparăm teste IQ. Şi vă pot spune de acum cine va câştiga”.

„Cred că în aceste momente Trump este asemenea unei oale sub presiune”, a declarat un apropiat al lui Trump, citat de Washington Post.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite