Cum au traversat americanii din Hawaii cele 38 de minute dinaintea „apocalipsei“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mesaj care avertiza că Hawaii urmează să fie lovit de o rachetă a generat panică în rândul majorităţii locuitorilor statului american. Unii, însă, au preferat să-şi „aştepte sfârşitul“ într-un mod inedit.

„Ameninţare cu rachetă balistică spre Hawaii. Căutaţi imediat adăpost. Acesta nu este un exerciţiu.“ Acesta a fost mesajul de alertă pe care l-au primit sâmbătă, în jurul orei locale 08.00 (18.00 GMT), locuitorii statului Hawaii pe telefoanele lor mobile. 

Alerta, trimisă prin sistemul Amber Alert, a venit în contextul în care, în ultima perioadă, au crescut temerile legate de faptul că regimul nord-coreean ar putea lansa o rachetă balistică având capacitatea de a lovi teritoriul Statelor Unite, iar autorităţile din Hawaii au adus subiectul în discuţie de mai multe ori, pregătind chiar planuri pentru o astfel de situaţie de urgenţă.

Numai că alerta a fost emisă din greşeală. Iar autorităţile nu au fost suficient de rapide în a transmite prin intermediul aceluiaşi sistem un nou mesaj prin care să confirme faptul că informaţia a fost una falsă şi nu există niciun pericol real. Între primul şi al doilea mesaj s-au scurs 38 de minute, notează CNN şi dpa. 

image

Din paradis în iad

Imediat ce primul mesaj a fost trimis, locuitorii acestui stat american celebru pentru peisajele de vis au intrat în panică. Unii s-au ascuns sub mese în cafenele sau localuri, alţii au pornit într-o goană nebună spre adăposturi sau pur şi simplu s-au urcat în maşini şi au pornit la drum fără a avea o destinaţie precisă. Aveau în minte doar că trebuie să fugă pentru a se salva. 

O cursă contracronometru, având în vedere că, în cazul în care o rachetă ar fi lansată din Coreea de Nord spre Hawaii, cei 1,4 milioane de locuitori ai arhipelagului ar avea la dispoziţie în jur de numai 20 de minute pentru a ajunge la un adăpost.

„A fost, în mod cert, un fel de zonă de panică. Toată lumea ştie că ai vreo 15 minute până la detonare şi nimeni nu ştie unde va cădea“ (racheta, n. red.), a afirmat Ashly Trask, în vârstă de 39 de ani, care locuieşte pe insula Kauai, scrie „The Guardian“.

Când a primit alerta, femeia, care locuieşte într-o casă ce nu are pivniţă, i-a înghesuit pe toţi membrii familiei sale care se aflau în locuinţă - mama, fiul în vârstă de 15 ani, fiica în vârstă de 2 ani şi partenerul de viaţă - în maşină şi a demarat în trombă. Nu s-a îndreptat direct spre un adăpost, ci spre locul de muncă al celuilalt fiu al său pentru a-l lua şi pe el în maşină, astfel încât să ajungă cu toţii la clădirea în care îşi are sediul insitituţia la care lucrează ea, întrucât imobilul respectiv este folosit şi ca adăpost în caz de uragan.

În acest timp, pe insula Oahu, oamenii au ieşit în fugă din clădiri. Alergau pe străzi, căutând un loc sigur, relatează presa americană. Unii plângeau, alţii tremurau. Încercau să-şi găsească un loc în care să fie în siguranţă. Sau măcar să se simtă aşa. Mulţi s-au înghesuit într-o parcare subterană.

Alţii au primit alerta în timp ce erau pe plajă. Este şi cazul lui Beth Ann Brooks, care, în momentul în care a citit mesajul, a luat-o la fugă spre casă. Ea şi soţul ei s-au adăpostit în baie. „A fost oribil. Teama pe care am simţit-o nu se compară cu nimic din ce am trăit până acum“, a declarat ea pentru cotidianul britanic „The Guardian“.

În acest timp, povesteşte o femeie din Honolulu, nu puţini erau turiştii care se plimbau „fără să aibă habar ce se întâmplă“. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul celor care erau în hoteluri. 

De pildă, a povestit pentru CNN o tânără în vârstă de 24 de ani cazată într-un hotel din Maui, imediat ce alerta a fost emisă, angajaţii le-au cerut oaspeţilor să meargă de îndată la subsol. 

„Te gândeşti «Doamne, vom muri? Chiar se îndreaptă o rachetă spre noi sau e doar un test? » Pur şi simplu nu ştiam“, a afirmat Jocelyn Azbell. A spus apoi că ea, prietenul ei, dar şi sute de persoane au fost „mânate ca vitele“ la subsolul clădirii de către personalul hotelier.  „Oamenii plângeau şi erau, evident, super-speriaţi“, a continuat ea.

Potrivit tinerei, au aşteptat în jur de 20 de minute după ce au ajuns în beci. În cele din urmă, li s-a spus că a fost o alertă falsă şi că-şi pot continua ziua aşa cum plănuiseră. Au putut, în sfârşit, să răsufle uşuraţi.

Un sfârşit cu fast

Au existat însă şi persoane care au dorit să trăiască altfel ceea ce se anunţa a fi „sfârşitul lumii“ pentru ele. Bunăoară, Joshua Keoki Versola, un inginer în vârstă de 35 de ani, care era singur acasă, s-a gândit că nu ar avea rost să-şi petreacă ultimele minute din viaţă stresat şi panicat. 

În timp ce aştepta ca logodnica lui să se întoarcă de la serviciu, bărbatul a deschis o sticlă de Hibiki 21, un whiskey japonez scump. „Tocmai ce voiam să torn băutura şi să ies (din scenă) cu stil“, a spus el. „Ce ar urma să facem într-o astfel de situaţie? Nu putem face nimic altceva decât să încercăm să o facem cât mai plăcută posibil“, şi-a justificat el atitudinea.

Autorităţile dau vina pe un angajat care „a apăsat butonul greşit“

Oficialii statului Hawaii au afirmat că alerta falsă care a creat panică în rândul populaţiei a fost transmisă din cauza unei „erori umane“ ce a fost comisă la Agenţia pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din Hawaii.

Guvernatorul statului, David Ige, a declarat la CNN că a fost vorba de „o greşeală în timpul procedurii standard de schimbare a turei“ - „un angajat a apăsat butonul greşit“. 

Potrivit lui Ige, imediat după ce s-a constatat că s-a emis alerta falsă, autorităţile au iniţiat procedurile pentru a comunica populaţiei că nu există niciun pericol real. Mesaje în acest sens au fost postate pe reţeaua Twitter, de pildă, de mai mulţi oficiali, la puţin timp după alerta privind ameninţarea. Însă până când s-a transmis mesajul şi pe platforma de telefonie au trecut 38 de minute.

Guvernatorul, care a cerut populaţiei scuze pentru această eroare, spune că, în prezent, se derulează o anchetă pentru a se stabili cum a fost posibil ca un astfel de mesaj să le fie trimis oamenilor.

Potrivit unui oficial al administraţiei de la Washington, preşedintele SUA, Donald Trump, a fost informat în legătură cu acest incident în primă fază de către consilierul adjunct pe probleme de securitate naţională Ricky Wandell, iar ulterior de către şeful cancelariei Casei Albe, John Kelly, având discuţii şi cu consilierul pe probleme de securitate naţională H.R. McMaster. 

Însă, notează Politico, adjuncta purtătoarei de cuvânt a Casei Albe - Lindsey Walters - a vorbit despre „exerciţiul“ desfăşurat în Hawaii şi nicidecum despre o „eroare“.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite