Donald Trump anunţă o reformă fiscală „istorică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump încearcă să marcheze puncte miercuri - odată cu anunţarea unei reforme fiscale pe care o prezintă drept ”istorică” - înaintea celei de a 100-a zi a preşedinţiei sale, în contextul în care se îndrepată către un compromis cu democraţii în privinţa securităţii la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

Aceasta va fi ”probabil cea mai mare scădere de impozite din istorie”, a anunţat preşedintele Trump însuşi săptămâna trecută. Însă trecerea dincolo de o simplă uşurare a impozitelor şi o remaniere a întregului Cod fiscal - un lucru care nu a s-a mai făcut din 1986 - se prefigurează o sarcină complexă.

Concret, nivelul taxelor impus societăţilor, în prezent de 35%, ar putea să scadă la 15%, potrivit promisiunii din campanie a republicanului, iar numărul de tranşe de impozitare a privaţilor să scadă de la şapte la trei.

 O certitudine este că lupta va fi dură în faţa democraţilor, în Congres. Liderii republicani au recunoscut deja că agenda dorită iniţial în vederea adoptării acestei reforme, până în august, nu poate fi respectată. Însă anunţul cu privire la orientările Executivului va reprezenta, în sine, un relativ succes.

Dezvăluirea acestei reforme fiscale miercuri se explică prin apropierea pragului de 100 de zile al administraţiei Trump, sâmbătă.

Casa Albă a început să prezinte un bilanţ avantajos al acestei perioade, enumerând împlinirile liderului republican: 30 de decrete semnate, 28 de legi promulgate, scăderea numărului de sosiri clandestine şi 38 de telefoane cu lideri străini. Preşedinţia a comparat aceste date statistice cu cele ale predecesorilor săi.

”Lumea reacţionează la leadershipul pe care preşedintele l-a instituit la Washington”, a declarat Sean Spicer, purtătorul său de cuvânt, lăudând acţiunea internaţională a lui Trump.

Pe plan intern, bilanţul real este însă slab.

Două dintre proiectele sale far - închiderea selectivă a frontierelor şi abrogarea legii asigurărilor de sănătate ”Obamacare” - au eşuat.

Iar dacă Trump a angajat un val de dereglementare masivă economică şi în domeniul mediului, efectele vor apărea peste luni sau ani de zile.

Doar confirmarea judecătorului conservator Neil Gorsuch la Curtea Supremă reprezintă o victorie de netăgăduit.

Acest lucru explică tensiunile care domină în Congres, odată cu apropierea termenului-limită, vineri noaptea, până când congresmenii trebuie să adopte bugetul. După acest termen, statul federal nu mai este finanţat şi riscă să-şi închidă administraţiile chiar în a 100-a zi de guvernare - o paralizie umilitoare pentru noua putere republicană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite