Donald Trump, „îngrijorat de impactul Brexitului asupra locurilor de muncă din Statele Unite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a declarat îngrijorat de consecinţele pe care le va avea Brexitul (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, n. red.) asupra locurilor de muncă din Statele Unite.

Potrivit unei surse europene, liderul Casei Albe şi-a exprimat aceste temeri joi dimineaţă în cadrul întâlnirii sale cu lideri ai Uniunii Europene, relatează agenţia Belga şi cotidianul britanic „The Guardian“.

El le-ar fi spus oficialilor europeni că este îngrijorat că americanii şi-ar putea pierde locurile de muncă din cauza ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar, o schimbare de poziţie radicală având în vedere că, în luna iunie a anului trecut, Donald Trump, aflat la acea vreme în campanie pentru alegerile prezidenţiale din SUA, cataloga votul britanicilor drept un lucru minunat.

Conform sursei europene, Trump a vorbit în timpul întâlnirii de 45 de minute pe care a avut-o cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre riscurile pe care le comportă Brexitul asupra economiei globale. 

„Rusia, Ucraina, Brexitul au fost (temele) tratate“, iar privind Brexitul „Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea că ar putea fi pierdute joburi în SUA“ ca urmare a ieşirii Marii Britanii din UE.

Totuşi, alte detalii despre afirmaţiile făcute de Donald Trump cu privire la acest subiect nu au fost date publicităţii.

La începutul acestui an, după întâlnirea pe care a avut-o la Casa Albă cu premierul britanic Theresa May, primul lider străin care l-a vizitat după învestirea în funcţia de preşedinte al SUA, Donald Trump a susţinut că Brexitul va fi un „lucru minunat“ pentru Marea Britanie.

Totodată, el a sugerat în trecut că alte ţări ar putea urma calea aleasă de Regatul Unit, ieşind din blocul comunitar. 

Totuşi, în ultimele săptămâni, înalţi funcţionari europeni au remarcat că administraţia americană pare să aprecieze mai mult integrarea europeană, notează agenţia de presă Belga, preluată de dhnet.be.

De asemenea, aminteşte „The Guardian“, în timpul unei conversaţii private ce a avut loc luna trecută, cancelarul german, Angela Merkel, l-ar fi convins pe Donald Trump că negocierile  privind TTIP (acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite) ar fi mai simple decât şi-ar fi imaginat, iar acordul ar fi benefic.

O sursă apropiată Casei Albe a afirmat că în rândul administraţiei Trump a fost conştientizat faptul că o înţelegere comercială cu blocul comunitar, care ar permite schimbul de bunuri şi servicii fără taxe, ar fi mai importantă pentru Statele Unite decât un acord post-Brexit cu Marea Britanie. 

„Trump a întrebat-o de zece ori (pe Angela Merkel, n.red.) dacă (el) poate negocia un acord comercial cu Germania“, a declarat un politician german pentru „Times“.

„De fiecare dată replica ei a fost: «Nu puteţi face un acord cu Germania, ci numai cu UE»“, a mai spus politicianul. „La cel de-al unsprezecelea refuz, Trump a înţeles, în sfârşit, mesajul - «Ah, vom face atunci un acord cu Europa».“

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite