Donald Trump repune Coreea de Nord pe lista ţărilor ce sponsorizează terorismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump a anunţat luni că administraţia sa a redesemnat Coreea de Nord drept stat ce sponsorizează terorismul, o desemnare ce permite Statelor Unite să impună noi sancţiuni şi care riscă să inflameze şi mai mult tensiunile cu Phenianul în privinţa programelor sale militare.

Liderul de la Casa Albă, ce în urmă cu doar câteva săptămâni a avut un schimb de insulte personale cu liderul Kim Jong-un, ne-excluzând posibilitatea unor negocieri diplomatice, a afirmat că departamentul Trezoreriei va anunţa marţi o serie de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord.

Decizia vine la doar o săptămână după ce preşedintele Trump s-a întors din turneul de 12 zile în care a vizitat cinci ţări din Asia, şi în care problema nord-coreeană a fost principala temă de discuţii.

„Pe lângă ameninţările cu distrugerea nucleară la adresa întregii lumi, Coreea de Nord a susţinut în mod repetat acte de terorism internaţional, inclusiv asasinări desfăşurate peste hotarele ţării”, le-a declarat Trump reporterilor de la Casa Albă.

„Această desemnare va impune noi sancţiuni şi penalităţi Coreei de Nord şi anumitor persoane, şi reprezintă un nou pas în campania noastră de presiune şi izolare a acestui regim criminal”.

„Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de foarte mult timp”, a adăugat Trump.

Unul dintre motivele invocate de către preşedintele Trump pentru această decizie a fost şi tratamentul primit de către studentul american Otto Warmbier, decedat în luna iunie, după 17 luni petrecute în captivitate în Coreea de Nord.

Agenţiile de informaţii sud-coreene au declarat luni că este probabil ca Phenianul să conducă noi teste balistice anul acesta pentru a-şi perfecţiona tehnologia rachetelor intercontinentale, şi să escaladeze ameninţările la adresa Statelor Unite.

O serie de experţi, citaţi de Reuters, susţin că această desemnare este mai degrabă simbolică, din moment ce Coreea de Nord se află deja sub un regim de sancţiuni extrem de dur.

Doar trei alte ţări – Iran Sudam şi Siria – sunt desemnate de către Statele Unite ca ţări ce sponsorizează terorismul.

Unii experţi, ca şi unii oficiali ce s-au pronunţat sub protecţia anonimatului, consideră că Phenianul nu se încadrează în criteriile acestei desemnări, proces ce necesită dovezi că un stat „a fost complice în mod repetat în acte de terorism internaţional”. În acest sens, unul dintre pericole este şi acela de a degrada şi mai mult termenul de „terorism”.

Decizia administraţiei Trump ar putea avea exact efectul opus

Un oficial american din cadrul comunităţii de informaţii, ce a dorit să-şi păstreze anonimatul, citat de Reuters, şi-a exprimat îngrijorarea că această decizie ar putea avea efectul opus celui dorit, în special, dat fiind faptul că această catalogare este cel puţin discutabilă.

Aceasta a afirmat că liderul nord-coreean, Kim Jong-un are drept răspuns mai multe alternative, inclusiv reînnoirea testelor balistice şi nucleare într-un „climat extrem de volatil”.

În plus, această decizie ar putea submina chiar eforturile lui Trump de a solicita cooperarea Chinei în campania de presiune asupra Phenianului, susţine oficialul citat. În orice caz, susţine sursa citată, această măsură nu va contribui la deschiderea unui dialog cu Phenianul, lucru cerut atât de Beijing cât şi alte stat din Asia de sud-est.

Coreea de Nord a fost inclusă în lista statelor ce susţin terorismul internaţional în anul 1987, după ce au doborât un zbor aerian civil sud-coreean, ucigând 115 persoane aflate la bord. În anul 2008, administraţia Bush a scos Phenianul de pe această listă în schimbul unui progres înregistrat în cadrul discuţiilor diplomatice. Mai mulţi oficiali americani au militat ani buni pentru redesemnarea Coreei de Nord drept stat susţinător al terorismului, în special după asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong în Malaezia.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite