VIDEO Putin a fost primit de Macron la Versailles: Miza, fixarea tonului în relaţiile ruso-franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin, primit de Macron la Palatul Versailles FOTO EPA
Putin, primit de Macron la Palatul Versailles FOTO EPA

Preşedintele rus Vladimir Putin a venit luni Franţa pentru a marca 300 de ani de la stabilirea relaţiilor ruso-franceze şi pentru a-l cunoaşte pe Emmanuel Macron, noul lider de la Palatul Élysée.

Noul preşedinte francez Emmanuel Macron l-a primit luni la Versailles pe omologul său rus Vladimir Putin. După ce l-a întâmpinat cu o strângere de mână fermă pe covorul roşu, Macron l-a invitat pe Putin în interiorul palatului pentru o discuţie privată şi un prânz de lucru.

Călit deja de clinciurile de săptâmâna trecută de la reuniunea NATO de la Bruxelles şi la summitul G7 de la Taormina (Sicilia, în Italia) cu preşedintele american Donald Trump, Macron a promis un „dialog exigent“ şi cu liderul rus. De cealaltă parte, presa franceză a văzut în vizita lui Putin drept o încercare de stabili noul ton al relaţiilor ruso-franceze, după deteriorarea acestora sub preşedinţia lui François Hollande.

Prilejul a constituit marcarea a 300 de ani de la stabilirea relaţiilor ruso-franceze, consfinţită printr-o vizită a ţarului Petru cel Mare la Paris. O expoziţie la Palatul Marele Trianon marchează acest eveniment istoric.

Momentul sosirii lui Putin la Versailles

Discuţiile dintre cei doi şefi de stat s-au prelungit, conferinţa de presă comună începând cu o întârziere de peste o oră.

Preşedintele rus, în căutarea ieşirii din izolare

Amintind că Petru cel Mare este un simbol al deschiderii Rusiei către Europa, Emmanuel Macron şi-a prezentat liniile roşii în privinţa Siriei şi a pledat pentru dezescaladarea conflictului din estul Ucrainei. Preşedintele francez a subliniat necesitatea luptei împotriva terorismului, în special împotriva Statului Islamic, şi asigurarea unei tranziţii democratice în Siria.

Emmanuel Macron a avertizat că „orice utilizare a armelor chimice“ în Siria va face „obiectul unei riposte imediate“ a Franţei şi că doreşte „consolidarea parteneriatului cu Rusia“ în acest dosar.

„Am indicat că o linie roşie foarte clară există, în ceea ce ne priveşte: utilizarea unei arme chimice de către oricine“, care va face „obiectul unor represalii şi unei riposte imediate din partea francezilor”, a declarat el.

Macron a pledat totodată pentru o tranziţie democratică în Siria, „dar păstrând un stat sirian“, deoarece, în regiune, „statele eşuate reprezintă o ameninţare la adresa democraţiilor noastre“.

Totodată, el a declarat că a vorbit cu preşedintele rus şi despre situaţia homosexualilor din Cecenia, care ar fi puternic reprimaţi, potrivit organizaţiilor internaţionale pentru apărarea drepturilor omului.

La rândul său, Putin s-a declarat impresionat de Versailles - unde s-a aflat pentru prima dată în viaţă - şi de grandoarea Franţei. Apoi liderul de la Kremlin a precizat că a abordat cu omologul său de la Élysée un şir de „chestiuni dureroase în lume“. De fapt, preşedintele rus a ţinut să pună accent pe punctele de apropiere şi să le evite pe cele de disensiune cu gazda sa. El s-a declarat de acord cu lupta împotriva terorismului, a evocat creşterea economică între cele două ţări, a pledat pentru ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeei şi s-a abţinut în abordarea problemei drepturilor omului.

„Niciuna dintre sancţiuni nu va contribui la rezolvarea crizei. Lansez un apel că trebuie să terminăm cu aceste limitări ale schimburilor internaţionale“, a spus Putin.

Putin, întâmpinat cu proteste

Vizita lui Putin în Franţa a fost precedată de proteste la Paris. Duminică, mai multe persoane au protestat faţă de amestecul Rusiei în Ucraina. Printre steagurile afişate cu prilejul acestei manifestaţii a figurat şi cel al României. Luni, activişti pentru drepturile omului au încercat să atragă atenţia asupra situaţiei homosexualilor din Cecenia, o republică a Federaţiei Ruse din nordul Caucazului condusă autoritar de liderul musulman Ramzan Kadîrov.

„Stop homofobiei în Cecenia“,se putea citi pe un banner desfăşurat în apropiere de Turnul Eiffel.

Filiala franceză a Amnesty International (AI) i-a cerut lui Macron să discute această problemă cu Putin.

„Este important ca domnul Putin să audă, sperăm noi, un mesaj puternic de la domnul Macron, care să-i spună «stop» homofobiei, care durează de prea mult timp“, a declarat vicepreşedinta Amnesty International (AI) France Cecile Coudriou.

Potrivit ultimului raport dat publicităţii săptămâna trecută de Human Rights Watch (HRW), oficiali de rang înalt din Cecenia au umilit mai mulţi deţinuţi în timpul unor vizite desfăşurate în centre de detenţie în care ar fi fost încarceraţi şi torturaţi homosexuali.

Întâlnirea dintre Macron şi Putin are loc după ce relaţiile cu Rusia s-au aflat pe agenda summitului G7, desfăşurat vineri şi sâmbătă. Preşedintele francez devine astfel primul lider occidental care vorbeşte cu Putin după această reuniune la care marile puteri s-au declarat pregătite pentru prleungirea sancţiunilor împotriva Rusiei

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite