Noua strategie de apărare a SUA, concentrată pe Rusia şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Provocările ce derivă din competiţia dintre marile puteri ale lumii sunt principalele puncte de interes ale noii strategii de apărare a Pentagonului.

Noua Strategie de Apărare Naţională a Statelor Unite, un document clasificat, dar al cărui sumar de 11 pagini a fost prezentat vineri, conturează o lume în care deciziile Apărării americane şi structura de forţe vor avea la bază mai degrabă competiţia între marile puteri mondiale şi nu lupta împotriva terorismului.

„Competiţia strategică interstatală, nu terorismul, reprezintă acum principala preocupare în cadrul securităţii naţionale a SUA“, se arată în acest sumar al strategiei de apărare, al doilea dintre cele trei documente interconectate care vor defini poziţia strategică a Americii, notează defensenews.com. 

În decembrie, preşedintele Donald Trump şi-a prezentat Strategia de Securitate Naţională, iar în cursul acestui an urmează să fie prezentată şi Strategia Militară Naţională, care ar urma să explice cum va fi pusă în practică Strategia de Apărare Naţională.

După ce Strategia de Securitate Naţională prezentată luna trecută a tras un semnal de alarmă în privinţa Chinei şi Rusiei, cea de apărare are la bază linii directoare similare. 

De altfel, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, care a prezentat noul document la Washington, a afirmat că SUA se confruntă cu „ameninţări în creştere“ din partea Chinei şi Rusiei, „puteri revizioniste“ care „încearcă să creeze o lume în conformitate cu modelele lor autoritare“.

Iar în acest context, relevă AFP, Mattis a subliniat nevoia de modernizare a armatei americane, întrucât „avantajul competitiv s-a diminuat în toate domeniile - aerian, terestru, maritim, spaţial şi cibernetic - şi nu încetează să se diminueze“.

Competiţie, nu confruntare

Noua strategie americană de apărare, prima din ultimii 10 ani, „recunoaşte că Rusia şi China în special au lucrat asiduu de mai mulţi ani pentru a-şi dezvolta capacităţile militare“, a explicat presei subsecretarul Apărării însărcinat cu strategia, Elbridge Colby.

Documentul, care are aproximativ 50 de pagini, acuză China că a folosit „tactici economice prădătoare pentru a-şi intimida vecinii, în timp ce militariza Marea Chinei“.

În ceea ce priveşte Rusia, aceasta este denunţată pentru că a „încălcat frontierele ţărilor vecine“, o aluzie la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în 2014, urmată de conflictul din estul Ucrainei.

Chiar şi aşa, Elbridge Colby a insistat asupra faptului că „aceasta nu este o strategie de confruntare, ci o strategie care recunoaşte realitatea competiţiei şi importanţa faptului că «gardurile bune îi fac pe vecini buni»“.

Tot el a afirmat că documentul nu reprezintă o îndepărtare de la lupta împotriva terorismului. „Unul dintre lucrurile pe care strategia încearcă să le facă este să spună că ştim că ne vom ocupa de terorism într-un fel sau altul vreme îndelungată, aşa că haideţi să găsim căi de a face asta care sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor, care sunt mai adecvate (...)“, a spus Colby.

Imprevizibili pentru adversari

În acelaşi timp, Statele Unite au decis să fie mai puţin previzibile şi mai puţin rigide, o măsură destinată să răspundă mediului internaţional tot mai nesigur. 

„Schimbând postura forţelor noastre, vom da prioritate pregătirii de luptă în conflicte majore, ceea ce ne va face strategic previzibili pentru aliaţii noştri, dar operaţional imprevizibili pentru toţi adversarii“, a explicat Jim Mattis.

În plus, Washingtonul încearcă să obţină de la aliaţi o mai bună „împărţire a poverii“, conform documentului, care propune întărirea NATO. 

„Aşteptăm de la aliaţii noştri europeni să-şi respecte promisiunea de a creşte bugetele lor de apărare şi de modernizare pentru a întări alianţa în faţa grijilor comune de securitate“, a afirmat secretarul american al Apărării.

„Departamentul (Apărării) va face mai mult decât să asculte ideile altor state - vom fi dispuşi să ne lăsăm convinşi de ele“, a mai spus Mattis, adăugând că „nu toate ideile bune vin de la ţara cu cele mai multe portavioane“. 

Statele Unite nu mai sunt considerate principala putere globală

Pe de altă parte, Germania a detronat Statele Unite în ceea ce priveşte încrederea opiniei publice în capacităţile sale de conducere. Cel puţin aşa arată un sondaj realizat de Institutul Gallup în 134 de ţări.

Potrivit acestui barometru de opinie, Germania are o rată de popularitate de 41%, fiind percepută drept principala putere mondială.

În acest timp, la un an de la începerea mandatului prezidenţial al lui Donald Trump, cota Statelor Unite a ajuns la 30%, faţă de 48% în timpul ultimului an de mandat al predecesorului său, Barack Obama. În acea perioadă, SUA aveau un avans de şapte puncte procentuale în faţa Germaniei, se menţionează în ancheta sociologică făcută de Gallup.

Statele Unite ale Americii sunt acum depăşite şi de China, a cărei cotă de popularitate este de 31%. În ceea ce priveşte Rusia, aceasta este creditată cu 27%. 

Potrivit Gallup, rezultatele arată că politica externă a lui Trump, precum şi discursul său au generat îndoieli cu privire la angajamentul SUA faţă de partenerii săi externi. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite