Noul decret antiimigraţie al lui Trump, la prima înfrângere în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Versiunea atenuată a măsurilor antiimigraţie ale preşedintelui american Donald Trump a suferit o înfrângere în instanţă care riscă să fie urmată de altele.

În pofida aprobării noului decret antiimigraţie al administraţiei Trump, un musulman sunnit originar din Siria a reuşit să convingă un judecător să-I lase să-şi reîntregească familia.

Sirianul a declarat în instanţă că a fugit din ţara sa în 2014, pentru a se salva de la „o moarte aproape sigură“.

Odată ajuns în Statele Unite, el a depus cereri de azil pentru soţia şi fiica sa, rămase la Alep.

Dosarele soţiei şi fiicei sale se aflau în faza finală de soluţionare, însă noul decret antiimigraţie al lui Trump le-a stopat.

„Reclamantul a prezentat argument de fond care au şanse să fie validate, în primul rând faptul că familia sa riscă să sufere pierderi iremediabile dacă rămâne în Siria“, şi-a justificat decizia în favoarea refugiatului sirian magistratul William Conley.

Deşi decizia judecătorului din Madison, statul Wisconsin, nu se aplică decât acestei familii ameninţate de războiul din Siria, presa americană scrie că ea are o puternică dimensiune simbolică.

De fapt, este vorba de prima înfrângere în instanţă pentru noul decret antiimigraţie al lui Trump.

Acest decret este atacat în paralel în mai multe state democrate, iar demersul poate lua amploare.

Noul decret, semnat pe 6 martie şi cu aplicare din 16 martie, interzice pentru 120 de zile intrarea pe teritoriul american a tuturor refugiaţilor şi suspendă pe 90 de zile acordarea de vize pentru cetăţenii din şase state majoritar musulmane (Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan, Yemen). Ordinul este versiunea atenuată a celui din 27 ianuarie, care a provocat o undă de şoc în lume şi a fost suspendat pe 3 februarie de un judecător federal din Seattle.

Pe de altă parte, peste 130 de foşti oficiali şi experţi americani în politică externă au denunţat, într-o scrisoare adresată lui Trump şi administraţiei sale, noul decret executiv antimigraţie, estimând că acesta vulnerabilizează în aceeaşi măsură ca şi precedentul securitatea naţională şi interesele Statelor Unite, transmite AFP.

„(Decretul executiv, n. red.) va trimite musulmanilor, inclusiv celor care sunt victime sau care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, un mesaj ce va întări campania de propagandă (...), afirmând în mod fals că Statele Unite se află în război cu islamul“, scriu foştii oficiali.

„Dimpotrivă, primirea de refugiaţi şi călători musulmani pune în lumină minciunile teroriştilor şi le contracarează viziunea greşită“, continuă ei în această scrisoare, datată vineri, 10 martie.

Printre cei 134 de semnatari, dintre care unii au servit în administraţii atât democrate, cât şi republicane, se numără fostul diplomat Nicholas Burns, fostul director al contraterorismului din Consiliul pentru Securitate Naţională, Richard Clarke, şi ex-subsecretarul Pentagonului Michele Flournoy.

Scrisoarea a mai fost semnată, printre alţii, de foşti membri ai administraţiilor democrate, precum fostul secretar de stat Madeleine Albright, fostul ministru pentru Securitate Internă Janet Napolitano, fosta consilieră pentru Securitate Naţională Susan Rice sau ex-directorul Centrului Naţional Antiterorist, Matthew Olsen.

Semnatarii mai atrag atenţia că ordinul semnat de Trump „slăbeşte capacitatea Statelor Unite de a-şi asuma un rol conducător la nivel mondial şi ne pune în pericol interesele de securitate naţională, prin aceea că nu susţine stabilitatea aliaţilor noştri care depun eforturi pentru a primi un număr mare de refugiaţi“.

Scrisoarea a fost trimisă, totodată, mai multor membri ai cabinetului, printre care secretarului de Stat Rex Tillerson, şefului Pentagonului James Mattis, ministrului Justiţiei Jeff Sessions şi celui al Securităţii Interne John Kelly.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite