SUA şi alţi parteneri printre care şi România au format o alianţă de promovare a energiei nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arthivă
FOTO Arthivă

Statele Unite conduc o iniţiativă cu alte câteva guverne, printre care şi cel al României, pentru promovarea energiei nucleare şi încurajarea investiţiilor în noi tehnologii nucleare, relatează Today Online.

Iniţiativa, lansată joi alături de parteneri internaţionali de către secretarul adjunct al SUA pentru Energie, Dan Brouillette, îşi propune să „scoată în evidenţă valoarea energiei nucleare ca o sursă de energie curată şi sigură”.

Partenerii iniţiativei sunt România, Japonia, Canada, Rusia, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Polonia şi Argentina.

În prezent, industria nucleară din SUA se luptă cu concurenţa, în special din sfera gazelor naturale, în timp ce multe guverne naţionale vor să reducă dependenţa de sursa de energie în contextul accidentului nuclear de la uzina japoneză Fukushima din 2011.

Grupul îşi propune să promoveze domenii precum îmbunătăţirea integrării sistemului energetic şi dezvoltarea de tehnologii cum ar fi sistemele hibride de energie regenerabilă.

„Sistemele regenerabile nucleare ar putea conecta centrale nucleare fără emisii cu surse regenerabile variabile, cum ar fi fermele solare sau eoliene”, a declarat Brouillette, cu ocazia lansării Ministerul Energiei Curate (CEM) de la Copenhaga.

CEM este un forum global format din 24 de ţări şi Uniunea Europeană, care împreună însumează 75% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Brouillette a mai punctat că iniţiativa se va concentra şi pe dezvoltarea micilor reactoare modulare (SMR), care utilizează tehnologii nucleare existente sau noi, diminuate la o fracţiune din dimensiunile instalaţiilor mai mari şi ar putea produce aproximativ o zecime din energia electrică creată de proiecte la scară largă.

Unii critici spun că economiile de scară ale SMR vor fi limitate, asta deoarece fiecare reactor va avea nevoie de propriile sisteme de control şi siguranţă. Aceastea indică, de asemenea, pericolul de răspândire a materialelor radioactive la o scară mult mai mare, sporind riscurile de radiaţii şi securitate.

Totodată, administraţia Trump a lansat şi o alianţă cu Norvegia şi Arabia Saudită pentru a stimula parteneriate publice şi private privind captarea, utilizarea şi stocarea carbonului (CCUS).

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite