SUA în război comercial cu vecinii. După Mexic, Trump provoacă şi Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relaţiile dintre premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele Donald Trump păreau bune după vizita şefului guvernului canadian la Casa Albă
Relaţiile dintre premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele Donald Trump păreau bune după vizita şefului guvernului canadian la Casa Albă

Canada anunţă un potenţial război comercial cu SUA după ce Donald Trump a impus taxe asupra  importurilor de lemn de construcţie vecinului său  şi ameninţă să facă acelaşi lucru şi în privinţa produselor lactate.

Mexicul părea până în prezent ţinta privilegiată a lui Donald Trump, însă el a ales să-şi întoarcă ”tunurile” comerciale către vecinul său de la nord. Luni seara, preşedintele american Donald Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de construcţie din Canada, iar marţi în zori a scris, cum obişnuieşte, un mesaj pe Twitter: "Canada a îngreunat foarte mult afacerile fermierilor noştri din domeniul lactatelor, din Wisconsin şi alte state de frontieră. Nu vom accepta asta. Urmăriţi!". AFP apreciază că este o declaraţie de război comercial.

Marţi, premierul canadian Justin Trudeau a declarat reţelei de televiziune CTW News, preluată de France Presse: "Sunt politicos, dar sunt şi foarte ferm în apărarea intereselor Canadei". El a promis că va începe "respectuos, dar ferm" un dialog cu Statele Unite pentru a demonstra complexitatea integrării economiilor celor două ţări vecine.

Autorităţile de la Ottawa avertizează asupra riscului declanşării unui război comercial cu Statele Unite, după ce Administraţia Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de construcţie din Canada, însă preşedintele Donald Trump a declarat că nu se teme de această posibilitate.

Departamentul pentru Comerţ al Statelor Unite a anunţat că va introduce taxe între 3% şi 24% asupra importurilor de lemn de construcţie din Canada.

Wilbur Ross, secretarul american al Comerţului, a declarat că decizia are rolul de a contracara subsidiile de care beneficiază de industria lemnului din Canada care dezavantajează producătorii americani.

Statele Unite au importat, anul trecut, lemn în valoare de 5,7 miliarde de dolari din Canada. Ross a estimat că noua taxă ar putea aduce venituri de până la un miliard de dolari bugetului american.

Reunite, împreună cu Mexicul, prin Acordul de liber-schimb nord-american (ALENA/NAFTA), Statele Unite şi Canada au un volum de schimburi comerciale anual de aproape 545 de miliarde de dolari, care traduce, potrivit datelor americane, într-un deficit de 11,2 miliarde de dolari în defavoarea Washingtonului.

Însă, lovind în lemnul de construcţie, numit lemn de lucru în canada, Trump trezeşte un vechi dosar care creează disensiuni între cei doi vecini de 35 de ani.

Ansamblul importurilor de lemn de construcţie canadian în Statele Unite s-a ridicat în 2016 la 5,66 de miliarde de dolari, a precizat Departamentul american al Comerţului, anunţând luni seara impunerea unor taxe importurilor de la 3,02 la 24,12% în funcţie de produse. Însă doar unele, din acest total, sunt vizate.

Producătorii americani îşi acuză omologii canadieni că exportă acest material în Statele Unite la un preţ de dumping, adică sub costul de producţie, mulţumită subvenţiilor pe care le primesc.

Dacă aceste măsuri îi bucură pe producătorii americani de lemn, ele îngrijorează sectorul construcţiilor. Potrivit unor estimări, costul construcţiei unei case în Statele Unite ar putea să crească cu 12% din cauza acestor taxe.

Asociaţia Naţională a Constructorilor de Case din SUA critic măsura lui Trump

Granger MacDonald, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Constructorilor de Case din SUA, a declarat că măsura va genera un declin de 500 de milioane de dolari în ceea ce priveşte veniturile muncitorilor americani şi pierderi de 350 de milioane de dolari la bugetul statului.

"În mod clar, măsurile protecţioniste în sprijinul producătorilor locali de lemn în defavoarea milioanelor de cumpărători de locuinţe din SUA (...) nu este calea de soluţionare a disputei comerciale între SUA şi Canada şi nici nu întăreşte economia americană", a adăugat MacDonald.

Jim Carr, ministrul canadian pentru Resurse naturale, a declarat că industria lemnului va avea de suferit şi a promis că autorităţile canadiene vor lupta "împotriva acestei acţiuni comerciale nedrepte şi nejustificate".

Marţi, Donald Trump a încercat să minimizeze temerile în legătură cu efectele unui război comercial între cele două state, făcând referire la deficitul înregistrat de SUA în relaţiile comerciale cu Canada.

Întrebat de reporteri dacă se teme de un război comercial cu ţara vecină, preşedintele american Donald Turmp a declarat că "nu, Canada are un surplus uriaş cu State Unite. Dacă au un surplus, nu am nicio temere".

Decizia Administraţiei Trump de a taxa importurile de lemn din Canada a intensificat o dispută care afectează de mai mult timp relaţiile comerciale între cele două state.

În pofida afirmaţiilor lui Trump, relaţiile comerciale între Canada şi SUA sunt relativ echilibrate, SUA înregistrând un deficit de doar 15 miliarde de dolari în anul 2015, potrivit datelor furnizate de autorităţile americane. Valoarea totală a schimburilor comerciale între cele două ţări vecine s-a ridicat la cifra de 575 de miliarde de dolari în anul 2015, Canada fiind al doilea cel mai important partener comercial al Statelor Unite.

Urmează laptele

Laptele este altul dintre dosarele pe care administraţia americană vrea să le pună pe masă. Într-o vizită, săptămâna trecută, în Wisconsin, un stat din nordul Statelor Unite, un mare producător de lapte şi de brânză, Donald Trump a catalogat drept ”ruşinoase” măsurile canadiene de limitare a importurilor de concentrat de proteine din lapte.

Acestea pun producătorii de lapte americani într-o situaţie dificilă, în contextul în care canadienii afirmă că ele vizează doar să reducă efectele unei supraproducţii de cealaltă parte a frontierei.

Aceste salve americane intră în cadrul dorinţei lui Trump de a renegocia ALENA/NAFTA. El a denunţat în campanie acest acord încheiat în 1994, catalogându-l drept un ”dezastru” pentru economia americană şi acuzându-l de dispariţia a milioane de locuri de muncă.

”Dacă NAFTA funcţiona corect, n-ar fi existat acest gen de situaţii spionoase şi nedorite, una după alta. Deci, eu cred că NAFTA nu a funcţionat aşa cum ar fi trebuit”, a apreciat Ross marţi.

Această ofensivă comercială a administraţiei americane ameninţă şi alte sectoare şi parteneri. Trump a evocat săptămâna trecută posibile măsuri în sectorul oţelului, afirmând că scăderea producţiei naţionale din cauza creşterii importurilor ameninţă securitatea naţională a ţării.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite