Washington Post: Trump a dezvăluit informaţii confidenţiale către Rusia, încălcând încrederea unui aliat. Reacţia preşedintelui american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump şi Serghei Lavrov Foto: EPA/Imagine furnizată de Ministerul rus de Externe
Donald Trump şi Serghei Lavrov Foto: EPA/Imagine furnizată de Ministerul rus de Externe

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar fi dezvăluit informaţii confidenţiale în întâlnirea sa ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cu ambasadorul rus, Serghei Kisliak, care a avut loc săptămâna trecută. Trump le-a oferit celor doi mai multe detalii care ar putea expune una dintre surse, precum şi maniera în care au fost colectate informaţii privind Statul Islamic, relatează Washington Post.

UPDATE 15.15  Trump afirmă că este „dreptul“ său să dezvăluie Rusiei fapte legate de terorism

Preşedintele american Donald Trump a părut să admită marţi că a dezvăluit informaţii secrete Rusiei, contrazicându-şi echipa, care negase informaţiile, relatează Washington Post.

„Ca preşedinte, am vrut să împărtăşesc cu Rusia (la o întrevedere programată public la Casa Albă), ceea ce am dreptul să fac, fapte care ţin de terorism şi de siguranţa zborurilor. Motive umanitare, plus că vreau ca Rusia să îşi intensifice mult lupta împotriva ISIS&terorismului”, a scris preşedintele pe Twitter.

Mesajele lui Trump au subminat luni eforturile administraţiei sale de a nega că ar fi împărtăşit informaţii secrete cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cu ambasadorul rus la Washington. Trei înalţi oficiali din administraţia SUA au fost mobilizaţi să respingă zvonurile.


Potrivit unor oficiali citaţi de Washington Post, un aliat din Orientul Mijlociu a fost cel care a transmis Statelor Unite informaţiile, pe care le-au considerat prea sensibile pentru a fi răspândite între toţi membrii guvernului SUA ori pentru a fi împărţite cu alţi aliaţi.

Potrivit jurnaliştilor americani, dezvăluirea lui Trump nu este ilegală, deoarece acesta are mai multe puteri legislative care-i permit să declasifice aproape orice informaţie. Totuşi, pasarea informaţiilor mai departe, fără permisiunea aliatului care a oferit-o, îi poate aduce preşedintelui şi administraţiei eticheta de „spionaj” şi ar putea pune în pericol relaţiile cu alte state în ce priveşte schimbul de informaţie. 

Totodată, oficialii adaugă că respectivul aliat a avertizat de mai multe ori că va întrerupe colaborarea dacă informaţiile sensibile vor ajunge prea departe. Frica cea mai mare a oficialilor americani este că acum Rusia va putea să-şi dea seama de modul în care informaţiile au fost colectate şi să identifice sursa, ce ar duce la sfârşitul eforturilor de spionaj al aliatului american.

Dezvăluirea l-a pus pe Trump în vizorul critic al opiniei publice, care spune despre acesta că este duplicitar. De asemenea, în timpul campaniei electorale, preşedintele o ataca pe Hillary Clinton atunci când în presă au fost dezvăluite mai multe e-mailuri de-ale lui Hillary, invitând în timpul marşurilor să se scandeze „închideţi-o”. Asta, în condiţiile în care n-a existat vreo indicaţie că Hillary a expus informaţii sensibile vreunui adversar al Statelor Unite.

Reacţia Casei Albe

Reprezentanţii Casei Albe au dat din nou dovadă de confuzie şi de o lipsă de comunicare gravă, în acest nou scandal. Casa Albă a răspuns cu o declaraţie a secretarului de stat Rex Tillerson, care l-a apărat pe preşedintele Trump, dar consilierii nu aveau nicio idee despre această reacţie la Departamentul de Stat, relatează jurnaliştii CNN.

Potrivit primelor informaţii, oficialii Departamentului de Stat nu aveau nicio idee despre publicarea unei declaraţii a lui Rex Tillerson şi au aflat doar după difuzarea informaţiei la CNN.

Reprezentanţii Departamentului de Stat au publicat abia 20 de minute mai târziu declaraţia de 44 de cuvinte a lui Tillerson, prin care acesta din urmă a încercat să submineze importanţa dezvăluirilor din Washington Post.

”O gamă largă de subiecte au fost discutate în timpul întâlnirii dintre preşedintele Trump şi ministrul de Externe Lavrov, inclusiv eforturile comune şi ameninţările legate de combaterea terorismului. S-a discutat natura acelor ameninţări specifice. dar nu şi sursele, metodele sau operaţiunile militare”, se arată în declaraţia lui Tillerson.

Oficialii Departamentului de Stat s-au arătat suprinşi că nici ei şi nici colegii lor nu ştiau despre publicarea declaraţiei lui Tillerson de către Casa Albă.

Secretarul de Stat Rex W. Tillerson a menţionat că Trump a vorbit cu oficialii ruşi despre „natura unor ameninţări specifice”.

H.R. McMaster: O relatare „falsă“

Mai mulţi oficiali de rang înalt din administraţia lui Trump au comunicat presei că preşedintele nu a discutat despre surse, metode de colectare a informaţiilor sau orice alte informaţii despre operaţiuni militare care nu erau deja publice.

„Povestea care a fost publicată în această seara este falsă. Eram în cameră – nu s-a întâmplat. N-a existat niciun moment în care să se fi discutat despre surse sau metode”, a declarat H.R. McMaster, consilier în domeniul Securităţii Naţionale. Acesta din urmă a mai adăugat că spusele sale şi ale celor din urmă ar trebui privite cu încredere, în detrimentul oficialilor anonimi care au transmis informaţiile către presă.

Potrivit The Washington Post, oficialii le-au transmis că, deşi Trump nu a discutat despre identitatea sursei sau metodele de colectare, ci doar despre conţinutul respectivelor informaţii secrete, există posibilitatea ca Rusia să-şi dea seama exact cine este sursa sau cum s-au obţinut datele. Acelaşi oficial a mai spus că Trump le-a oferit reprezentanţilor ruşi şi mai multe detalii granulare legate de informaţii, precum oraşul din Siria de unde aliatul a colectat datele.

Asemeni Statelor Unite, şi Rusia se luptă în Siria, unde a trimis mai multe trupe şi avioane. Cele două ţări împart o parte dintre informaţii, dar cooperarea în această zonă este foarte limitată, întrucât scopurile sunt diferite în ce priveşte războiul civil.

Scopul principal al Rusiei este de a sprijini regimul lui Bashar al-Assad, fără să se lupte cu Statul Islamic în mod direct. De cealaltă parte, pentru SUA, ISIS reprezintă principala ameninţare, ajutarea rebelilor care luptă împotriva guvernului sirian şi al Statului Islamic fiind pe planul doi.

CIA-ul a refuzat să comenteze, însă mai mulţi membri din Congres, printre care şi o parte dintre Republicani, l-au criticat pe Trump pentru neglijenţă.

„Să compromiţi o sursă este ceva ce pur şi simplu n-ai voie s-o faci. De aceea ne păstrăm informaţiile pe care le primim de la surse atât de strâns, să prevenim situaţiile de acest gen” a declarat Bob Corker, Senator Republican din Tennessee.

Senatorul Demoncrat din Virginia, Mark Warner, scria pe Twitter că dacă informaţiile sunt adevărate, e „o palmă peste faţa comunităţii informaţionale. E de neiertat să expui riscului surse şi metode, mai ales în faţa Rusiei”.

Dezvăluirea privind informaţiile clasificate vine la câteva zile după demiterea lui James Comey de la şefia FBI-ului chiar de către Donald Trump, atrăgând îngrijorări despre situaţia de la Casa Albă, chiar şi printre Republicani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite