Trump va învăţa diferenţa dintre campania electorală şi guvernarea reală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit o certitudine faptul că preşedintele american ales Donald Trump a cerut tuturor ambasadorilor SUA să îşi dea demisiile înainte de a fi el investit, pe 20 ianuarie 2017. Prin urmare şi ambasadorii americani la Bucureşti şi Chişinău, care au devenit celebri - prin gafe impardonabile faţă de cele două state româneşti - vor pleca acolo de unde au venit.

Mai concret, diplomaţii Unchiului Sam au fost notificaţi cu privire la decizia presedintelui ales Donald Trump printr-o telegramă a Departamentului de Stat, care a fost emisă la 23 decembrie 2016 şi a fost adusă la cunoştinţa tuturor ambasadorilor americani, din peste 180 de ţări, pentru a reveni „fără excepţie”, potrivit diplomaţilor care au văzut textul trimis la ambasade.

Un gest de fermitate a celui care se va instala, la Casa Albă, de la 20 ianuarie, pentru care merită o bilă albă.

Într-un articol publicat pe 7 decembrie 2016, Joschka Fischer, fostul ministru german de Externe, afirma că, deşi Trump este imprevizibil, pot fi formulate două ipoteze rezonabile.

În primul rând, preşedinţia lui va fi extrem de deranjantă pentru politica internă şi externă americană. Trump a câştigat preşedinţia prin ignorarea practică a oricărei reguli nescrise a politicii americane. El a învins nu numai pe Hillary Clinton, ci, de asemenea, şi pe conducerea Partidului Republican. Există puţine motive să credem că el va abandona brusc această strategie câştigătoare după 20 ianuarie. De asemenea, putem presupune, cu siguranţă, că Trump va fi ferm credincios angajamentului său de a "face America mai mare din nou"; iar acest lucru va fi fundamentul pentru preşedinţia sa. Fostul preşedinte Ronald Reagan a promis, de asemenea, acest lucru, dar el a făcut acest lucru în timp ce Statele Unite ale Americii, erau încă angajate în Războiul Rece. Astfel, Reagan a urmărit reînarmarea la o scară atât de mare încât aceasta, în cele din urmă, a dus la prăbuşirea Uniunii Sovietice; şi el a deschis calea pentru un boom economic american, cu o creştere masivă a datoriei naţionale.”

În acelaşi articol, Joschka Fischer nu exclude o nouă Conferinţă, ca la Yalta, care ar putea fi percepută de Putin ca o şansă de reinstituire a sferei de influenţă a Rusiei în Ucraina, Europa de Est şi în Caucaz.

Cu o premoniţie sumbră, Fischer scrie negru pe alb că Europa este mult prea slabă şi divizată şi fără conducerea şi protecţia SUA, Occidentul nu poate supravieţui.

Asta cu atât mai mult cu cât pe bătrânul nostru continent, după cum scrie Fischer, au fost deschise criptele naţionalismului”, ai cărui demoni se vor răspândi în lume.

Într-un interviu acordat postului de televiziune ABC, difuzat pe 8 ianuarie 2017, preşedintele Barack Obama a afirmat că el a discutat cu Donald Trump despre necesitatea ca acesta să aibă încredere în serviciile de informaţii ale SUA.

El a mai declarat că depinde de Trump ce oameni va numi în posturile cheie, pentru ca aceştia să contribuie, cu experienţa şi cunoştinţele lor, la procesul de luare a deciziilor bune la Casa Albă.

Obama a abordat cu Trump şi chestiunea utilizării, de către acesta din urmă, a Twitter-ului, precizând că i-a sugerat să ţină cont de faptul că „el este presedintele Statelor Unite ale Americii şi există capitale ale lumii şi a pieţelor financiare şi oameni din întreaga lume care iau cu adevărat în serios ceea ce spune el”, pe această cale de comunicare modernă.

Pentru a vedea cum pot fi decriptate, pe plan mioritic, incertitudinile de peste Ocean, am invitat la 6TV un absolvent al Universităţii Naţionale de Apărare din Washington D.C., ale cărui afirmaţii sunt parţial redate mai jos şi integral în imaginile video aferente.

image

GENERALUL (R.) DR. ING. ALEXANDRU GRUMAZ:

* America are un sistem foarte bine pus la punct. Această democraţie consolidată, de peste două sute de ani, nu face altceva decât să găsească răspunsuri la neclarităţi de interes public.

* În SUA este o axiomă, că trebuie protejat şi apărat cetăţeanul.

* Sistemul american merge înainte. Va fi inaugurarea, va fi preluarea biroului de la Casa Albă, de către noul preşedinte, Donald Trump, dar cercetarea privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA va continua.

* Asta este interesant la americani. Până nu se găseşte adevărul, lucrurile merg mai departe.

* Publicului american trebuie să îi fie foarte clar ce anume s-a întâmplat, la alegerile din SUA.

* Trump este omul care nu are o manipulare din spate, spre deosebire de ceilalţi preşedinţi, care au avut o prezenţă specială, în spatele scenei publice.

* Ne aflăm într-o nouă eră. Odată cu alegerea lui Trump a început noua ordine mondială.

* În viitor vor fi înţelegeri bilaterale şi cele de bloc regional.

* Noi suntem singuri. Nu există o strategie pentru Marea Neagră.

* Germania şi Franţa sunt cele două puteri europene fără de care această Uniune Europeană nu ar fi posibilă.

* Europa este deja împărţită pe blocuri. Există blocul ţărilor din Nord, care doresc o zonă de euro, foarte puternică şi numai a lor. Există blocul ţărilor din Sud, vorbind aici de Portugalia, Spania, Italia, Grecia, care au probleme şi cu deficitul economic şi cu nemulţumirile sociale.

* BREXIT-ul nu a început, dar s-ar putea termina tragic pentru englezi, din cauza faptului că Marea Britanie a... uitat modalităţile de negociere.

* Preşedintele Barack Obama nu a găsit timp, în opt ani de zile, ca să aterizeze cu AIR FORCE ONE la Bucureşti.

* La Casa Albă, Donald Trump va face politica externă a SUA, care ne interesează nu numai pe noi, dar care interesează pe toţi europenii. Funcţie de această politică va evolua Europa, care este într-o perioadă nefastă, deoarece se pune problema disoluţiei UE, prin plecarea Angliei.

* Pe timpul campaniei electorale, Donald Trump a spus despre preşedintele Barack Obama că nu este născut în America, deşi Obama a prezentat certificatul de naştere. După ce a câştigat alegerile prezidenţiale, Trump a recunoscut că a fost o minciună, dar nu şi-a cerut scuze pentru aceasta. Asta este manipulare.

* Asta a făcut Trump. Toată campania lui a fost un şir de emoţii.

* America a fost peste celelalte ţări datorită faptului că a avut o clasă de mijloc foarte puternică.

* Ultimii preşedinţi americani au avut o relaţie precaută cu China. Foarte bună, la nivel politic, mai puţin bună la nivel militar.

* Eu cred că noul preşedinte american ar trebui să mângâie pe cap comunitatea de informaţii, pentru că vreau să vă spun că aceasta l-a găsit pe Osama bin Laden.

* Serviciile de informaţii au un rol foarte important în societate, atât timp cât nu încalcă drepturile omului.

* Trump este un negociator. El nu a avut funcţii în administraţie.

* Problema este dacă va exista această presupusă înţelegere a lui Trump cu Rusia.

* Situaţia este încordată, la ora actuală.

* România trebuie să intre într-o relaţie activă cu Uniunea Europeană, în relaţii bilaterale cu ţările din jurul nostru, să clarifice situaţia şi strategia cu Marea Neagră, şi să o prezinte experţilor de la NATO.

* Inflaţia va creşte, în anul 2017, în Europa. Atunci va fi nevoie de guverne suple.

* Noi trebuie să avem o politică externă activă, să ieşim din tipicul de a spune tot timpul DA.

* Domnule premier al României, atacaţi cancelariile occidentale fără nicio teamă! Relaţiile pe care vi le faceţi în cancelariile occidentale sunt extrem de importante pentru interesul naţional, de care am tot vorbit şi pentru care nu am făcut nimic, de-a lungul timpului. Încercaţi să folosiţi oameni care au relaţii în zonele respective, pentru a putea pătrunde mai uşor acolo. O relaţie de prietenie este mult mai importantă decât o relaţie oficială. Relaţia de prietenie poate rezolva problemele pe care relaţiile oficiale nu duc decât la strangeri de mână şi zâmbete pentru camerele de luat vederi sau pentru aparatele de fotografiat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite