Trump vs. Bannon: Sfârşitul monstrului lui Frankenstein?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Steve Bannon a acuzat familia lui Trump, acesta nu a ezitat să rupă relaţia cu el. Lucru care va avea consecinţe serioase asupra cursului politic al preşedintelui şi al republicanilor, e de părere Martin Muno.

Răspunsul a venit rapid şi fără perdea: „Steve Bannon nu are nicio legătură cu mine şi cu preşedinţia mea. Atunci când a fost concediat, nu şi-a pierdut numai serviciul, ci şi raţiunea“, a declarat Trump despre Bannon, anunţând şi că are de gând să ia măsuri legale împotriva sa. Preşedintele a reacţionat la publicarea câtorva pasaje dintr-o carte a jurnalistului Michael Wolff, cu titlul „Fire and Fury: Inside the Trump White House“, care urmează să fie publicată săptămâna viitoare. 

În carte este citat Bannon, spunând că legătura cu Rusia a fiului lui Trump, Donald Jr. şi a cumnatului acestuia, Jared Kushner, din timpul campaniei electorale 2016 ar fi fost „o trădare, un act lipsit de patriotism şi o mare porcărie“. Aceste contacte prezumtiv ilegale ale echipei sale de campanie au adus un val puternic de controverse asupra lui Trump. 

Astfel, Trump se debarasează tocmai de omul care a făcut posibilă ascensiunea sa la Casa Albă, după ce a reanimat campania electorală palidă prin accente populiste de dreapta, omul pe care revista „The Atlantic“ l-a numit recent monstrul lui Frankenstein în slujba lui Trump.  

Privatul si politicul

Trump are două motive să întrerupă relaţiile cu Bannon. Pe de o parte, unul privat: Bannon i-a atacat familia în această carte, printre altele numind-o pe Ivanka Trump, „proastă ca o cărămidă“. Or, familia pentru Trump este sfântă, după cum bine se ştie; biografa acestuia, Gwanda Blaier, a declarat într-un interviu DW că Trump nu are încredere în nimeni din afara acestui cerc restrâns. Lui Bannon sigur i-a fost clar faptul că declaraţiile lui vor fi o provocare majoră pentru Trump - mai ales aşa impulsiv cum e, reacţia trebuia să fie extremă. 

Celălalt motiv este unul politic - şi astfel mult mai relevant pentru toţi ceilalţi din afara cercului familial. Marchează distanţarea definitivă a lui Trump de aripa dreaptă a republicanilor. La finalul declaraţiei lui Trump, acesta spune clar că există „mulţi membri ai Congresului American şi candidaţi care susţin agenda Make America Great Again“. Aşa ca pentru Trump însuşi, pentru aceştia la care se referea, este „important să construiască ţara, în loc de a o distruge“. Prin acestă atitudine, Trump se poziţionează clar de partea establishment-ului republican, împotriva căruia Bannon lupta de la bun început.

Cursul riscant al lui Trump

Motivul acestei schimbări de atitudine ar putea fi rezultatul alegerilor din Alabama pentru Senatul Statelor Unite, din decembrie, la care Bannon l-a sprijinit pe candidatul republican din aripa dreaptă, Roy Moore. Rezultatul este cunoscut: democraţii au câştigat în statul sudic, după o pauză de 20 de ani. 

Trump urăşte astfel de eşecuri, iar cel puţin republicanii moderaţi îl fac răspunzător pe Bannon pentru acest lucru. Acum Trump, intrat la republicani ca un politician care doreşte să schimbe radical totul, se sprijină pentru alegerile preliminare din noiembrie tocmai pe elitele partidului, pe care electoratul său le detestă. Rămâne de văzut dacă acest concept va avea succes sau dacă cei loiali „monstrului lui Frankenstein“ vor trage în jos partidul. Trump s-a hotărât. Riscul însă rămâne ridicat pentru partidul său puternic dezbinat. Este cel puţin o veste bună pentru toţi cei care cred că acest om nu are ce căuta la Casa Albă.


Martin Muno, redactor DW

image

Articol publicat de Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite