Trump afirmă că şi-ar putea schimba atitudinea faţă de ancheta rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a sugerat joi că ar putea să nu mai păstreze distanţa faţă de ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la un amestec rus în campania electorală americană şi la o eventuală complicitate între echipa candidatului republican şi Moscova, scrie Reuters.

Într-un interviu acordat Fox News, preşedintele american a apreciat din nou că această anchetă constituie o ”vânătoare de vrăjitoare”, faţă de care a adoptat o atitudine distantă.

”Nu sunt obligat să adopt această atitudine şi poate că o voi schimba”, a declarat el.

În acest interviu, Donald Trump l-a atacat din nou pe fostul director FBI James Comey, pe care l-a destituit acuzându-l că a organizat divulgări ilegale de documente confidenţiale.

”Sunt foarte dezamăgit de Departamentul meu al Justiţiei”, departamentul în subordinea căruia se află FBI, a declarat Trump.

”Poate că-mi voi schimba părerea la un moment dat, pentru că ceea ce se întâmplă este o ruşine. Este o ruşine absolută”, a continuat el.

Donald Trump l-a criticat în mai multe rânduri pe secretarul Justiţiei Jeff Sessions din cauză că s-a recuzat în ancheta cu rivire la amestecul rus.

Criticile sale l-au vizat de asemenea pe procurorul special Robert Mueller şi pe adjunctul secretarului Justţiei Rod Rosenstein.

Numeroşi lideri democraţi şi-au exprimat temerea că Trump ar putea să-i demită pe Mueller şi Rosenstein.

Preşedintele american dezminte o complicitate între echipa sa de campanie şi reprezentanţi ruşi mai mult sau mai puţin apropiaţi Kremlinului.

Comunitatea americană de informaţii acuză Rusia că a intervenit în campania prezidenţială cu scopul de a favoriza alegerea lui Trump în faţa lui Hillary Clinton, considerată o ameninţare mai mare la adresa intereselor ruse.

Trump a criticat, de asemenea, agenţi federali din cauză că au pus în aplicare mandate de percheziţie care i-au vizat pe avocatul său Michael Cohen şi pe fostul director al campaniei sale Paul Manafort, scrie The Associated Press.

El face aceste declaraţii cu doar câteva ore înainte ca membrii Comisiei Juridice din Senat să se pronunţe prin vot asupra unui proiect de lege vizând să protejeze postul ocupat de Mueller.

Cohen este vizat de o anchetă penlă, la New York, în legătură cu afaceri neprecizate. Manafort este acuzat de complot şi spălare de bani.

Doi republicani şi doi democraţi au prezentat luna aceasta proiectul cu privire la protejarea postului se procuror special.

Mueller anchetează cu privire la un amestec rus în campanie, o eventuală complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi Moscova, dar şi cu privire la o eventuală obstrucţionare a justiţiei de către preşedinte.

Proiectul cu privire la protejarea postului de procuror special prevede ca orice deţinător al acestei funcţii să ceară o revizuire de urgenţă, în termen de zece zile, a unei eventuale demiteri a sa şi transformă în lege un regulament al Departamentului Justiţiei care prevede că un procuror special este necesar să fie demis din ”motive bune”.

Câţiva republicani susţin proiectul, însă cei mai mulţi i se opun, argumentând că este neconstituţional şi inutil.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite