VIDEO Cine este politicianul care a provocat falimentul tehnic al SUA şi o serie de motive pentru care Obamacare este atât de controversată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama, preşedintele SUA, la finalul conferinţei de marţi după votul negativ primit în Congres | FOTO: Reuters
Barack Obama, preşedintele SUA, la finalul conferinţei de marţi după votul negativ primit în Congres | FOTO: Reuters

"US government shuts down". Aşa titra CNN în această dimineaţă după ce, marţi, la ora locală 12:01, a fost oprită activitatea instituţiilor guvernului SUA întrucât negocierile politice din Congresul nu au ajuns la un consens privind adoptarea unui proiect de buget.

Obamacare, mult discutata reformă a sistemului de asigurări sociale american, a fost mărul discordiei între Republicani şi Democraţi.
 

Cine este Mark Meadows?

Artizanul acestei crize instituţionale este republicanul Mark Meadows, un politician cvasi-cunoscut pe scena politicii americane, care a ajuns în Congres, în Camera Reprezentanţilor, abia în urmă cu opt luni.  

În august, în timp ce majoritatea parlamentarilor lucrau în districtele în care au fost aleşi, Meadows a trimis o scrisoare către liderii partidului sugerandu-le că, dacă vor să anuleze mult discutata Obamacare, ar trebui să conecteze această decizie cu momentul în care ar trebui să se adopte un nou proiect de buget.

Meadows a reuşit, astfel, să îi convingă pe 79 dintre colegii săi pentru a semna scrisoarea. El nu s-a oprit aici cu demersul său şi a format un grup de 40 de parlamentari care au insistat să se continue pe această rezoluţie la nivel de partid.

mark meadows

Într-un interviu acordat CNN, Meadows şi-a justificat intenţiile: "interesul nostru nu a fost niciodată să oprim activitatea guvernului, ci să împiedicăm adoptarea legii." Chiar daca Meadows nu a reprezentat majoritatea grupului parlamentar al Republicanilor, scrisoarea acestuia a fost un factor decisiv care l-a determinat pe John Boehner, preşedintele republican al camerei inferioare a Congresului, să schimbe cursul lucrurilor şi să nu aibă încotro decât să susţină un plan care sare din schemă Obamacare.

"Sunt conştient că a fi lider înseamnă cu totul altceva şi că acest vot ar putea să dăuneze partidului pe termen lung. Dar primul meu job este să îi reprezint pe cei care m-au ales. Nu îmi cereţi să ignor Obamacare pentru că ar însemna să îi ignor pe cei care m-au ales. Eu trebuie să îi reprezint pe cei 749.000 de oameni care m-au ales", a mai spus Meadows.

Povestea lui Meadows este foarte interesantă. El a fost extrem de apropiat grupurilor tea party din zonă pentru care a fost un adevărat model. Saltul pe care l-a făcut de la un onorabil om de afaceri în politică s-a datorat ajutorului primit de la grupurile tea party care monitorizează foarte atent activitatea parlamentarilor pe care îi susţin şi modul cum aceştia votează pentru diverse pachete legislative.

Ce se va întâmpla însă, în continuare, cu Obamacare şi cu instituţiile guvernamentale?

În Congresul american, republicanii controlează Camera Reprezentanţilor în timp ce Democraţii au o influenţă mai mare în Senat. Până la urmă, legea a trecut şi de Curtea Constituţională dar, deocamdată, este de aşteptat ca activitatea guvernamentală să ia o pauză forţată pentru câteva zile.

În acest timp, Republicanii şi Democraţii vor purta negocieri dure şi, probabil, se va ajunge la un consens pentru deblocarea banilor destinaţi guvernului fără a fi condiţionaţi de Obamacare.

De ce stârneşte controverse Obamacare? Iată o serie de argumente:

  • De reţinut este că 58% din populaţia tânără a Americii beneficiază de asigurări de sănătate de la angajator, iar 32% beneficiază de asigurări de sănătate graţie programelor Medicaire şi Medicaid.  
  • Cam 15% dintre americani nu beneficiază însă de asigurări de sănătate. Contestatarii legii lui Obama spun că, deşi preşedintele a afirmat că, odată adoptat, acest proiect legislativ le va permite oamenilor să se asigure la un preţ mai ieftin, lucrurile nu stau chiar aşa.  
  • Tinerii vor plăti mult mai mult decât bătrânii iar preţul serviciilor premium se va baza pe mulţi factori, precum dacă persoana în cauză fumează sau nu, de exemplu.  
  • Deşi Obamacare, aşa cum a fost prezentată în Congres în 2009, ar fi trebuit să deservească încă 25 de milioane de americani în următorii zece ani, conform Bugetului Congresional. de fapt, 31 de milioane de oameni vor rămâne fără asigurări de sănătate până în 2023.  
  • De unde acest calcul? Păi, legea spune că fiecare individ ar trebui să îşi cumpere o asigurare de sănătate însă mulţi vor prefera să îşi asume riscul unei amenzi. 31 de milioane de americani din 21 de state trăiesc la limita sărăciei şi au decis să nu îşi prelungească Medicaid-ul atunci când va fi adoptată Obamacare.  
  • Barack Obama susţine că unul din scopurile legii sale este de a crea noi locuri de muncă. Însă, o serie de rapoarte întocmite în ultima perioadă demonstrează că 300 de compani din SUA, având perspectiva adoptării Obamacare, au restructurat numeroase locuri de muncă sau au preferat să reduca joburi full time in favoarea celor part time.  
  • Obamacare trebuia să fie o modalitate prin care întreprinderile mici să beneficieze de surse mai ieftine de asigurare pentru angajaţi. Dar cele mai multe dintre aceste mici afaceri nu vor reuşi să le ofere angajaţilor o gamă largă de planuri de sănătate.  
  • Pentru angajatorii mari, Obamacare a fost creat ca o modalitate de a ţine în frâu costurile cu asigurările de sănătate dar a creat şi noi diligenţe pentru angajatori, precum noi cerinţe de raportare, avize medicale pe care angajatorii trebuie să le dea angajaţilor şi noi taxe şi impozite care ajută pentru achitarea diverselor costuri din lege. Companiile vor fi penalizate şi pentru acele planuri de sănătate oferite cu generozitate anumitor angajaţi şi care, se pare că aceste penalităţi vor avea un impact mai mare decât se credea la început.  
  • Conform legii, începând cu 2015, angajatorii companiilor care au până în 50 de angajaţi vor trebui să achite o amendă anuală de 2000 de dolari pentru fiecare dintre ei dacă nu le oferă asigurare de sănătate. Dacă le oferă, atunci planul trebuie să treacă de testul de accesibilitate. Adică, un angajat nu va trebui să plătească mai mult de 9,5% din venitul său pentru a-şi acoperi asigurarea de sănătate care trebuie să acopere cel puţin 60% din cheltuieli.  
  • Dacă acest test nu este îndeplinit, atunci angajatorul trebuie să plătească o amendă de 3000 de dolari pentru fiecare angajat care îşi găseşte un plan de sănătate mai ieftin.
  • Un angajat full time lucrează în SUA 30 de ore pe săptămână, dar nu este un standard pe care îl folosesc toţi angajatorii. Printre cele mai afectate industrii de Obamacare vor fi cea a restaurantelor şi a retailerilor. Există presiuni ca acest standard să fie schimbat la 40 de ore pe săptămână.  
  • Taxa Cadillac este un alt motiv de ceartă. Această taxă are menirea de a descuraja companiile să ofere un plan de asigurare mult prea generos care să-i protejeze pe angajaţi de costurile medicale.



 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite