VIDEO "Fondatorul WikiLeaks ar putea avea mâinile pătate de sânge"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Statului Major american a declarat, joi, că Julian Assange, fondator al Wikileaks, a riscat viaţa mai multor persoane prin publicarea a mii de rapoarte militare din Afganistan, pentru a demonstra ceva.

"Dl. Assange poate spune ce vrea despre binele pe care el şi sursa sa cred că îl fac, dar adevărul este că ar putea avea deja pe mâinile lor sângele unor tineri soldaţi sau al unei familii afgane", a declarat amiralul Mike Mullen, şeful Statului Major american, la o conferinţă de presă la Pentagon.

Secretarul Apărării, Robert Gates, a declarat că scurgerile masive de informaţii vor avea un impact semnificativ asupra trupelor şi aliaţilor, prin dezvăluirea de tehnici şi proceduri, potrivit CNN.

"Consecinţele eliberării acestor documente sunt severe şi potenţial periculoase pentru trupele noastre, aliaţii şi partenerii noştri afgani şi poate duce la deteriorarea relaţiilor noastre precum şi reputaţia în acea parte-cheie a lumii", a declarat Gates. "Surse de informaţii şi metode, precum şi tacticile militare, tehnici şi proceduri vor deveni cunoscute adversarilor noştri", a adăugat el.

Gates a declarat că Statele Unite au fost contactate de către Afganistan, Pakistan şi "alte guverne" preocupate de scurgerea de informaţii. Unul dintre efectele de durată, a spus el, este reconstruirea încrederii că armata SUA poate ţine secrete secretele.

"În ceea ce mă priveşte, acesta este unul dintre cele mai rele aspecte. Vor mai avea oamenii încredere în noi? Vor mai avea încredere în noi alte guverne că vom păstra documentele şi  informaţiile lor secrete?", se îngrijorează Gates.

Assange a refuzat să spună cum a reuşit WikiLeaks să intre în posesia celor aproximativ 91.000 de documente secrete ale armatei Statelor Unite despre război. Circa 76.000 de documente au fost postate pe site duminică, aceasta fiind considerată cea mai mare scurgere de informaţii de la dezvăluirea operaţiunilor militare desfăşurate în Vietnam (celebrele "Pentagon papers").

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite