Test Drive Ford Fiesta 1.0 EcoBoost AT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiesta a crescut, a ajuns la a şaptea generaţie şi îşi doreşte să fie un jucător greu din segmentul subcompact... asta dacă aruncăm o privire peste declinările pregătite de constructorul american pentru acest model.

Fiesta vine în haine clasice de hatch de clasă mică, dar va propune în echiparea Active un crossover, Vigniale se doreşte o Fiesta premium, ST Line se adresează celor care vor o imagine mai virilă, iar ST pentru cei care nu se mulţumesc doar cu imaginea, vor şi performanţe.

Din perspectiva designului, Fiesta nu a fost niciodată un reper al frumuseţii, probabil a şasea generaţie este cea mai simpatică din cronologia acestui model. Subcompacta celor de la Ford s-a dorit un model pragmatic şi această caracteristică a contribuit din plin la succesul său. Nu sunt vocea care să noteze un design, personal consider că îi lipseşte puţin contrastul acestei caroserii.

Noua generaţie conservă tradiţia modelelor Ford plăcute din spatele volanului. Fiesta este în continuare o maşină care îl va gratula pe cel de la volan cu o ţinută de drum riguroasă, o suspensie excelent setată, poate fi considerată unul din reperele segmentului B când vine vorba de şasiu. Direcţia este plăcută, precisă, intuitivă ca demultiplicare, poate o idee cam artificial feedback-ul livrat de direcţia asistată electric.

Viaţa la bord a evoluat semnificativ. Creşterea în dimensiuni împinge un semn de întrebare spre Focus. Habitaclul vine cu acel plus de aer care să nu mai inducă senzaţia uşor claustrofobică a unui model de clasă mică. O planşă de bord mult mai veselă şi colorată decât la vechea generaţie, un mare plus pentru sistemul SYNC 3 care dispune de Apple CarPlay. Singurul minus al interiorului vine de la panourile interioare ale portierelor realizate dintr-un plastic tare şi cu o textură care induce un aer de ieftin. Un alt minus fiind suportul de sticle din buzunarul portierei, sticla stă înclinată spre înainte, iar în cazul unei frâne de urgenţă... sticla zboară spre pedalier. Detaliu experimentat, nu bănuit. Spaţiu pe bancheta din spate este corect pentru clasa mică, persoanele înalte vor resimţi o nevoie de spaţiu la nivelul picioarelor. Un model cu un volum al portbagajului de 303 litri, volum care acum ceva ani era specific zonei compacte.

În cadrul testului naţional am interacţionat cu propulsorul 1.0 EcoBoost de 100 CP şi cutie automată, plus motorizarea diesel de 1.5 litri de 85 CP şi cutie manuală cu 6 trepte.

Propulsorul EcoBoost, cel care trebuie să-şi cumpere vitrină nouă pentru a găzdui premiile primite, are suficient temperament pentru a te face să zâmbeşti. Cei 170 Nm sunt disponibili de la 1.500 rpm, detaliu care spulberă orice senzaţie de submotorizare. Am interacţionat cu versiunea de 100 CP care îşi livra puterea spre puntea faţă via o cutie automată cu 6 trepte. Pentru un şofer obişnuit spre liniştit, cutia este excelentă. Cine ştie că va alerga puţin căluţii acestui propulsor, mai bine se gândeşte la o manuală. Sunt momente în care convertizorul de cuplu al cutiei întârzie ceva mai mult livrarea puterii, şi ai de negociat la volan cu unul-două momente în care aştepţi să ajungă puterea la roată. Dacă pleci de la faptul că propulsorul oferă 100 CP, nu vei fi mirat de consumul urban. Vei întâlni valori în viaţa de zi cu zi, poate şi cu 2-3 litri peste cei 6,9 litri anunţaţi de Ford. Dar aici totul depinde de stilul de condus, aglomeraţie... Este un motoraş care străluceşte la drum lung, atât prin consum cât şi prin faptul că este mult mai silenţios decât un diesel, prin urmare un grad de confort crescut.

Propulsorul diesel de 1.5 litri este unul corect. Dezvoltă 85 CP la 3.750 rpm şi 215 Nm între 1.750 şi 2.500 rpm. Un motor despre care Ford susţine că poate consuma 4,3 litri urban şi 3,2 litri extraurban. Nu ştiu cât se poate apropia un şofer de prima valoare, dar cea extraurbană poate fi obţinută. Motorizări corecte, care îţi permit să te bucuri într-o oarecare măsură de potenţialul şasiului. Dacă Ford ar rafina puţin interiorul ar avea un potenţial lider pentru clasa subcompactă în noua Fiesta.

Fişă tehnică – Ford Fiesta 1.0 EcoBoost AT

Motor –turbo, L3, 999 cmc, 100 CP@4.500-6.500 rpm, 170 Nm@1.500-4.000 rpm. / Transmisie – cutie automată 6 trepte, tracţiune faţă / Performanţe – 180 km/h v. max, 0-100 km/h în 12,2 secunde / Portbagaj – 303 litri / Rezervor – 42 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.040/ 1.735/ 1.476, ampatament – 2.493 / Consum mediu declarat – 5,2 litri/ 100 km / Consum în test – 7,3 litri/ 100 km / Preţ de bază – 11.900 euro

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite