Ştiinţa alimentaţiei: la ce temperatură se fierbe un ou perfect şi de ce cafeaua poate provoca dureri de cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sţiaţi că proteina din albuşul de ou devine solidă doar la o temperatură mai mare de 61 de grade Celsius sau că tigaia încinsă la peste 100 de grade poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate? Dincolo de gust şi savoare, există şi o ştiinţă a alimentaţiei care poate face diferenţa între un preparat reuşit şi unul mediu.

În noua sa carte „Ştiinţa alimentaţiei“, celebrul realizator TV Marty Jopson serveşte o bucată delicioasă de informaţii interesante cu privire la gătirea alimentelor. Pentru a trezi apetitul cititorilor, acesta oferă câteva sfaturi despre cum putem prepara un mic dejun delicios şi sănătos, scrie sciencefocus.com.

Cum se fac cerealele expandate

Dacă preferaţi cerealele expandate la micul dejun, trebuie să înţelegeţi procesul prin care acestea sunt făcute. În prima etapă sunt fierte puţin, apoi introduse într-un aparat special şi încălzite până când presiunea creşte puternic. Căldura transformă amidonul din cereale într-un gel, iar apoi se produce vaporizarea apei. În momentul în care înmuiem granulele, se formează din nou un gel, acestea păstrându-se uşor crocante la exterior.

Gătiţi oul fiert perfect

Gătirea unui ou fiert, cu un gălbenuş perfect, este diferită în funcţie de mărimea oului, de temperatura apei şi de intensitatea focului. Proteina din albuşul de ou devine solidă la o temperatură cuprinsă între 61°C şi 65°C, în timp ce proteina din gălbenuşul de ou nu se solidifică decât între 66°C până la 70°C. Astfel, pentru a fierbe corect un ou, puneţi oul în apă numai când aceasta a atins temperatura de 65°C.

Tigaia de proastă calitate, un pericol pentru sănătate

Dacă sunteţi din categoria celor care preferă să prăjească oul şi poate chiar să adauge câteva felii de bacon, trebuie să ştiţi că unele tigăi pot reprezenta un real pericol pentru sănătate. Dacă încălziţi suprafaţa metalică la peste 100 °C, încep să formeze legături chimice între alimentele preparate şi atomii de metal din tigaie. Este foarte important să alegeţi o tigaie din Teflon. 

Cafeaua şi durerile de cap

Nimic nu se compară cu gustul cafelei proaspete de dimineaţă. Cofeina este cel mai utilizat medicament psihoactiv de pe planetă. Aceasta previne somnolenţa, creşte nivelul atenţiei şi concentrării. Pe de altă parte, provoacă vasoconstricţie (creşte tensiunea arterială), sporeşte secreţia de acid gastric (poate provoca arsuri la stomac) şi este un diuretic ce poate provoca deshidratare în cazul consumului exagerat. Deşi nu este un aliment care să provoace dependenţă, eliminarea din dieta zilnică blochează un mesager chimic numit adenozină. Dacă încetaţi brusc să beţi cafea, se produce o uşoară scădere a acestei substanţe care provoacă cefalee, dureri de cap şi vă veţi simţi adormiţi.

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite