articolul anterior articolul urmator

Adevărat şi fals despre gluten

3
12 Feb 2018 15:15:18
Autor: Sorina Severin
Aşa cum unele persoane au intoleranţă la lactoză, altele au la gluten, afecţiune cunoscută sub numele de boala celiacă.
Aşa cum unele persoane au intoleranţă la lactoză, altele au la gluten, afecţiune cunoscută sub numele de boala celiacă.

3 Comentarii

of of
12.02.2018, 16:03:16

Vreți părerea mea? Cea mai bună pâine e cea unsă cu untură, cu un ardei sau o roșie alături. Ardelenii știu de ce!

Sorin Ionascu
12.02.2018, 21:23:17

Eu o prefer cu unt. Usor prajita, cu mult unt. Ardeiul si rosia sunt bonus.

Sorin Ionascu
12.02.2018, 21:21:52

Glutenul e o protein care a aparut, se pare, la unele cereale ca mod de aparare impotriva insectelor daunatoare - el le blocheaza enzimele digestive si limiteaza astfel foarte mult consumul. In acest fel planta se protejeaza de distrugeri masive produse de insecte. La om - dupa ultimele cercetari - se pare ca exista doua forme de intoleranta la gluten. Doar una are un mecanism imun, cealalta pare sa fie legata tocmai de efectul descris mai sus. Aceasta ultima forma pare sa fie mult mai frecventa decat s-a crezut si debuteaza mult mai tarziu ca varsta. Cei afectati pot tolera cantitati mici de gluten, cam de 10-20 de ori mai putin decat cei sanatosi. Singurul mod de depistare a afectiunii e scoaterea completa a glutenului din alimentatie, dar efectele se vad dupa minimum 2-3 saptamani. Afectiunea poate avea manifestari foarte diverse si poate fi usor confundata cu multe altele. Glutenul are un rol in aparitia senzatiei de satietate, de aceea un regim lipsit de gluten poate stimula un consum mai mare de alimente. Multe produse fara gluten contin cantitati mari de zahar. Un regim fara gluten, daca nu e atent controlat, predispune la ingrasare. Glutenul se gaseste exclusiv in cereale, in cantitati variabile. Cereale fara gluten: orezul, porumbul.