Ce sunt trufele şi la ce preparate sunt utilizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedetele restaurantelor luxoase din lumea întreagă, trufele nu se lasă deloc uşor găsite.
Vedetele restaurantelor luxoase din lumea întreagă, trufele nu se lasă deloc uşor găsite.

Povestea trufelor a început acum 4000 de ani, când, cu gustul lor puternic aromat, i-au cucerit pe sumerieni. De atunci au rămas la mare căutare, fiind considerate aurul negru al bucătăriei de lux.

Nu doar sumerienii le apreciau enorm. Şi babilonienii organizau petreceri fastuoase în cinstea acestor ciuperci, în urmă cu 3 milenii. Pentru romani, cele mai delicioase dintre ciupercile cunoscute de ei, trufele, reprezentau un mister total. Cicero le considera copiii pământului, în timp ce istoricul Plinius cel Bătrân le vedea ca pe un dar al cerului.

Pot fi culese doar cu ajutorul câinilor

Vedetele restaurantelor luxoase din lumea întreagă, trufele nu se lasă deloc uşor găsite. Cresc la o adâncime de cuprinsă între 10 şi 40 de centimetri sub pâmânt, fiind în strânsă legătură cu rădăcinile anumitor specii de copaci, şi anume: stejari, fagi, pini, mesteceni. De aceea, pot fi  găsite doar cu ajutorul unor porci sau al unor câini dresaţi special. Romanii sunt cei care au folosit porcii pentru prima dată la căutarea de trufe, însă în zilelele noatre câinii sunt cel mai des folosiţi la astfel de vânători speciale.

Se găsesc şi în România

Preţioase şi rare, trufele se întlnesc în Europa, Asia şi America de Nord, fiind în total peste 100 de specii. Cele mai apreciate sunt trufa albă din specia Tuber Magnatum, trufa-burgundă şi trufa neagră de iarnă. Specii din aceste delicioase ciuperci se găsesc şi în ţara noastră. Cresc în pădurile de stejar şi de fag, din Transilvania şi până în cele din judeţul Buzău. Turiştii străini chiar vin la vânătoare organizate de trufe. Ele se recoltează de la începutul toamnei şi până primăvara.

Citeşte mai mult pe clickpoftabuna.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite