Istoria cozonacului – Deliciul Sărbătorilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tu cum preferi cozonacul?
Tu cum preferi cozonacul?

Te-ai întrebat vreodată de unde a apărut cozonacul şi cum era preparat în trecut? Data viitoare când te vei bucura de gustul lui, îl vei privi cu ochi şi mai plini de încântare.

În Antichitate era îndulcit cu miere

Tehnicile de dospire şi coacere au evoluat în timp, iar la originea cozonacului se află pâinea. Totodată, drojdia era folosită încă din timpuri străvechi ca ferment pentru dospirea aluatului. Tot atunci, grecii făceau un tip de cozonac îndulcit cu miere şi presărat cu nuci, denumit „plakous“. Romanii au îmbogăţit şi diversificat reţeta, devenind adevăraţi maeştrii patiseri, aceştia pregătind atât un cozonac de dimensiuni mai mici, oferit ca ofrandă zeilor, cât şi o variantă cu brânză şi stafide, asemănătoare cu pasca.

Reţeta lui se răspândeşte treptat

În Evul Mediu, brutarii făceau cozonacul cu fructe uscate, pentru a nu se strica atât de repede şi a ţine mai mult. În 1718 apare prima reţetă de cozonac tipărită într-o carte din Marea Britanie. Autoarea ei recomanda ca aluatul să fie copt în forme lungi şi înguste, la fel cum se prepară şi în ziua de azi. În Franţa, termenul propriu-zis pentru cozonac era la început cel de „brioche“.

Citeşte mai mult pe clickpoftabuna.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite