Istoria îngheţatei – Deliciul nelipsit al verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
îngheţata era accesibilă doar celor bogaţi
îngheţata era accesibilă doar celor bogaţi

Ce poate fi mai răcoritor într-o vară toridă decât o îngheţată delicioasă pe care să o savurezi în linişte? Fără acest desert savuros sezonul estival parcă nu ar mai avea acelaşi farmec. Îţi propunem o scurtă plimbare prin istoria ei.

Originile îngheţatei

Se pare că „bunica îngheţatei“ îşi are originile în China, cu peste două mii de ani în urmă. Pe atunci era preparată din orez fiert în lapte, cu diverse arome. Compoziţia era pusă apoi la răcit, în zăpadă. Multe din dulciurile tradiţionale chinezeşti erau făcute dintr-un amestec de sucuri şi fructe îngheţate, la care se adăuga uneori şi lapte.

Alexandru cel Mare se delecta adesea cu zăpadă şi gheaţă amestecată cu miere şi nectar. Şi recele Solomon aprecia băuturile răcite în timpul recoltei. În timpul Imperiului Roman, era adusă din munţi frecvent zăpadă, în care se adăugau fructe şi sucuri. Toate aceste preparate aveau probabil un gust asemănător îngheţatei de astăzi.

În 1295, Marco Polo a adus în Italia, din China, o reţetă similară sorbetului. Aceasta a stat se pare în secolul 16 la baza îngheţatei pe care o ştim cu toţii. În acelaşi timp, o reţetă de „lapte îngheţat“ avea să ajungă şi în Franţa, îndrăgită de ducesa Catherine de Medici, căsătorită cu regele francez Henri al II-lea. La curtea acesteia au fost aduşi bucătari italieni pentru a îi pregăti desertul preferat.

Originile îngheţatei

Se pare că „bunica îngheţatei“ îşi are originile în China, cu peste două mii de ani în urmă. Pe atunci era preparată din orez fiert în lapte, cu diverse arome. Compoziţia era pusă apoi la răcit, în zăpadă. Multe din dulciurile tradiţionale chinezeşti erau făcute dintr-un amestec de sucuri şi fructe îngheţate, la care se adăuga uneori şi lapte.

Alexandru cel Mare se delecta adesea cu zăpadă şi gheaţă amestecată cu miere şi nectar. Şi recele Solomon aprecia băuturile răcite în timpul recoltei. În timpul Imperiului Roman, era adusă din munţi frecvent zăpadă, în care se adăugau fructe şi sucuri. Toate aceste preparate aveau probabil un gust asemănător îngheţatei de astăzi.

În 1295, Marco Polo a adus în Italia, din China, o reţetă similară sorbetului. Aceasta a stat se pare în secolul 16 la baza îngheţatei pe care o ştim cu toţii. În acelaşi timp, o reţetă de „lapte îngheţat“ avea să ajungă şi în Franţa, îndrăgită de ducesa Catherine de Medici, căsătorită cu regele francez Henri al II-lea. La curtea acesteia au fost aduşi bucătari italieni pentru a îi pregăti desertul preferat.

Află mai multe despre cum se prepara în trecut îngheţata pe clickpoftabuna.ro!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite