Ponturi pentru cea mai pufoasă şi delicioasă omletă: 6 greşeli aparent minore care strică aspectul şi gustul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai simplu preparat pe care oricine îl poate pregăti necesită mult mai multă atenţie decât v-aţi imaginat. Aproape toată lumea ştie să gătească o omletă şi aproape toată lumea face aceleaşi greşeli. Vă pregătim în continuare o listă a lucrurilor pe care nu trebuie să le mai faceţi pentru a obţine o omletă pufoasă şi delicioasă.

Prea mult lichid

Turnând lapte, smântână sau apă în timp ce bateţi ouăle nu le face mai pufoase, ci mai dure. În plus, orice lichid adăugat se va separa de ouă când amestecul este pus pe foc şi veţi rămâne cu un conţinut cauciucat înconjurat de un lichid gălbui. 

Bateţi ouăle cu furculiţa

Pentru o omletă mai pufoasă trebuie să folosiţi telul, dar asta nu înseamnă să amestecaţi rapid albuşul cu gălbenuşul. Cu cât bateţi ouăle mai mult, cu atât mai mult aer adăugaţi în conţinut. Şi cu cât mai mult aer adaugaţi conţinutului, cu atât textura va fi mai deschisă la culoare. Aşa că utilizaţi un tel şi amestecaţi puternic timp de cel puţin 30 de secunde. 

Puneţi sare înainte de a le găti

Ştiţi acel vârf de cuţit de sare pe care îl adăugaţi în timp ce bateţi ouăle? De fapt, atrage umezeala, ceea ce e ca şi cum aţi adăuga lapte sau apă. Este bine să adăugaţi sarea când omleta este aproape gata. 

Adăugaţi legume crude

Sigur, legumele adaugă omletei substanţe nutritive, dar sunt şi încărcate cu apă. Pentru o omletă gustoasă folosiţi legume deja gătite. Le puteţi sota direct în tigaie şi scurgeţi excesul de apă înainte de a le adăuga în omletă.

Gătiţi la foc mare

Focul mare scade structura de proteine din ouă, astfel încât în final preparatul va fi mai dur şi mai uscat. Cel mai bine este să gătiţi la foc scăzut, chiar dacă va dura între 5 şi 7 minute, şi veţi avea astfel parte de o omletă cu textură moale şi cremoasă.

O luaţi de pe foc când pare gata

La fel ca la o friptură de porc sau ca la o bucată de peşte, căldura reziduală va determina ouăle să continue procesul chiar şi după ce le luaţi de pe aragaz. Acest lucru înseamnă că dacă opriţi aragazul când vi se pare că omleta este făcută, cel mai probabil ouăle vor fi uscate sau arse până la momentul în care vă puneţi la masă. Puneţi omleta în farfurie când arată de parcă ar mai avea nevoie de un minut pe foc şi va fi perfectă. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite