Reţeta lui Cătălin Scărlătescu pentru un cozonac delicios şi pufos pentru masa de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Scărlătescu promite un cozonac gustos şi pufos
Cătălin Scărlătescu promite un cozonac gustos şi pufos

Cum Crăciunul se apropie, iar tradiţionalul cozonac nu poate lipsi de pe masa de sărbători, vă propunem reţeta specială a bucătarului-şef Cătălin Scărlătescu.

Unul dintre cei mai apreciaţi bucătari-şefi din România, Cătălin Scărlătescu a acceptat să-şi dezvăluie reţeta specială de cozonac, care păstrează gustul autentic românesc. Iată ce vă trebuie pentru a pune pe masa de Crăciun un cozonac pufos şi delicios.

Ingrediente: 

1 kg făină

250 gr zahăr

450 gr lapte

5 ouă

60 gr drojdie 

300 gr unt belgian 

500gr nucă

200gr rahat

150 gr ciocolată belgiană

30gr portocală confiată

30 gr coajă de lămâie

Mod de preparare:

  • Amestecăm drojdia cu 100 ml lapte şi trei linguri cu făină şi lăsăm compoziţia să crească la cald până îşi dublează volumul.
  • Laptele se fierbe împreună cu zahărul, apoi se amestecă până se dizolvă.
  • Gălbenuşurile se freacă cu praful de sare.
  • Punem făina într-un vas şi turnăm pe rând, amestecând, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiata. Frământăm bine, până obţinem un aluat omogen, consistent şi elastic.
  • Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
  • Luăm apoi o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste crema de nuci cu ciocolata belgiană, rahat şi stafide şi o rulăm. Rulada obţinută o secţionăm în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.
  • Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină şi le lăsăm la dospit aproximativ două ore. 
  • Când aluatul a crescut dăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade.

Credit: Dulce şi ceva în plus

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite