Vinuri unice din soiuri româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când alegem un vin de pe rafturile magazinelor, ne oprim adesea la licori din soiuri internaţionale – Merlot, Cabernet Sauvignon sau Riesling -, şi trecem adesea pe lângă băuturile produse din struguri autohtoni. E păcat, fiindcă pierdem o combinaţie unică de arome…

Fetească Albă

Este un soi românesc care dă vinuri albe cu cu arome florale discrete, proaspete. Specialiştii cred că a fost obţinut prin selecţie populară din soiul Fetească Neagră – un alt soi autohton. Este cultivat la noi pe suprafeţe mari, în mai toate podgoriile ţării.

Din strugurii de Fetească albă se obţin vinuri fine, seci sau demiseci, cu conţinut echilibrat de alcool. La degustare, te vor încânta notele de flori de câmp, de fân cosit sau de ierburi „crude“, ba chiar notele elegante de fructe albe (piersici, citrice). Acompaniază foarte bine brânzeturile fine, mâncărurile cu carne albă.

Fetească Neagră

Este soiul-stindard al României, şi dă vinuri intense, bogate, extrem de complexe din punct de vedere aromatic. Se cultivă de sute de ani pe teritoriul ţării, cu precădere în podgoriile Dealu Mare şi Ştefăneşti-Argeş (Muntenia), dar şi în partea de sud a Moldovei (Vrancea, Galaţi, Vaslui). Cele mai apreciate sunt vinurile seci, „pline“, de un roşu intens, care rezultă din acest soi, cu arome specifice de coacăz negru, prune uscate şi uşor afumate, cireşe şi vişine coapte, mure, şi note plăcute de condimente (piper verde şi negru). Pot fi apreciate cel mai bine alături de mâncărurile consistente, tradiţionale, cu carne roşie (vită, porc, miel), dar şi de brânzeturi maturate (caşcaval, roquefort, Emmentaler). Le stă bine alături de deserturile nu foarte dulci, cu ciocolată neagră.

Află mai mult pe clickpoftabuna.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite