Indicatorii unei vieţi sexuale normale: cât de des facem sex şi care sunt tipurile de sex preferate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O viaţă sexuală normală ţine nu doar de frecvenţa actelor sexuale, ci mai ales de ceea ce facem între aşternuturi. Un larg spectru de dorinţe şi de comportamente sexuale au fost analizate de-a lungul timpului, cercetări pe baza cărora ne putem face o idee despre ce înseamnă o viaţă sexuală normală.

Sexualitatea oamenilor este cu siguranţă complicată. Există atât de multe şi de diferite aspecte sexuale pe lume câte arome de mâncare descoperim de-a lungul vieţii. Şi la fel ca în cazul gusturilor noastre culinare, şi preferinţele noastre variază de la ţară la ţară, de la individ la individ şi chiar de la o zi la alta.

Din acest motiv, a încerca să descrii cum ar trebui să fie o viaţă sexuală “normală” poate constitui tema pentru acasă a unui naiv, notează BBC. Varietatea este aşa de amplă, că o singură statistică nu va reuşi niciodată să redea cum se simte majoritatea oamenilor.  

Prin urmare, BBC Future a “răsfoit” datele oferite de mai multe cercetări în încercarea de a oferi o idee despre spectrul sexual - de la cât de mult ne dorim să facem sex până la ce anume facem în pat.

Adesea, sondajele de opinie cu privire la comportamentul sexual nu sunt de încredere, scrie BBC. Motivaţia ar fi aceea că, discuţiile despre sex fiind încă tabu, este posibil ca participanţii la aceste sondaje să nu dezvăluie întregul adevăr, sau, în caz contrar, să braveze. În consecinţă, aceste statistici nu reprezintă adevărul absolut şi ar trebui citite mai mult sub formă de indicaţii generale referitoare la diversitatea vieţii sexuale din secolul al XXI-lea. Astfel, estimările cu privire la rata homosexualităţii variază de la 1% la 15%, în funcţie de cei întrebaţi, de modul în care au fost întrebaţi şi în funcţie de ceea ce se examinează – atracţie, comportament sau identitate.

Totuşi, sondaje recente arată că unii oameni nu au deloc dorinţă sexuală, cu toate că acest lucru nu înseamnă neapărat că nu au avut niciodată o relaţie sexuală. În ceea ce priveşte alte orientări sexuale, prevalenţa exactă nu este cunoscută, însă există un trend ascendent al celor ce nu experimentează deloc sentimente sexuale (asexuali), potrivit publicaţiei Psychology and Sexuality.

slide despre sex

Sursa: BBC

O impresie greşită este aceea că sexul ocazional are loc între oameni pe care i-am cunoscut recent. În realitate, sexul se întâmplă în multe cazuri între persoane care se cunosc de mult timp sau care sunt prieteni, iar 2% se referă la sexul cu prostituate. Partidele de sex de o singură noapte, dintre doi anonimi, se întâmplă relativ rar, relevă publicaţia Journal of Sexual Medicine.

Aceste date au fost culese din Sondajul Global despre Sex realizat în SUA, pe un eşantion de peste 50.000 de respondenţi cu vârste de peste 18 ani. Un alt aspect interesant este că deşi frecvenţa actului sexual scade odată cu vârsta, s-ar putea ca aceasta să nu fie atât de scăzută pe cât ne-am imagina. Un sondaj recent, la care au participat persoane în vârstă de 70 de ani, arată că cel puţin 50% fac dragoste de mai mult de două ori pe lună, în timp ce 11% din respondenţi fac sex săptămânal.

frecventa sex

Sursa: BBC

Totodată, potrivit publicaţiei Canadian Journal of Human Sexuality, deşi lesbienele au declarat că fac sex mai rar decât cuplurile heterosexuale sau cele de homosexuali, pare să fie unul din cazurile în care mai puţin înseamnă mai mult, pentru că acestea au orgasm mai des decât femeile heterosexuale sau bisexuale. De asemenea, în ceea ce priveşte obişnuinţele sexuale, sexul cu penetrare, sexul oral şi sexul anal sunt cel mai frecvent întâlnite în rândul cuplurilor, cu vârste în 18 şi 59 de ani (graficul de jos). 

sex modalitate

Sursa: BBC

Nu în ultimul rând, percepţia generală că doar femeile se prefac că au orgasm este contrazisă de noi statistici, citate de publicaţia Journal of Sex Research, care arată că şi bărbaţii, într-un număr destul de mare, dar totuşi semnificativ mai mic decât cel al femeilor, au disimulat orgasmul la un moment dat, de-a lungul activităţii lor sexuale. Motivul acestora, previzibil de altfel, a fost acela că nu au avut dispoziţia necesară, dar nu vroiau nici să-şi supere partenerele. În ciuda faptului că, la rândul lor, se prefac că au orgasm, doar 20% din bărbaţi consideră că partenerele lor procedează la fel.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite