Sexul la vârsta a treia: sfaturile unui terapeut sexual pentru depăşirea obstacolelor specifice vârstei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prejudecţile n-ar trebui să stea în calea unei vieţi sexuale active indiferent de vârstă FOTO Sutterstock
Prejudecţile n-ar trebui să stea în calea unei vieţi sexuale active indiferent de vârstă FOTO Sutterstock

Deşi poate părea surprinzător, un studiu recent arată că bărbaţii şi femeile în vârstă de 80 de ani au parte de sex mai bun decât cei cu 20 de ani mai tineri decât ei, doborând stereotipul că sexul nu-şi mai are locul în vieţile oamenilor după o anumită vârstă.

Studiul realizat de International Longevity Centre din Marea Britanie a scos la iveală că oamenii cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani prezintă mai multe dificultăţi de excitare decât cei de peste 80 de ani. Autorii cercetării spun că „discuţiile în jurul sexului şi oamenilor vârstnici trebuie să devină o normalitate“ şi că „sexualitatea pozitivă pe tot parcursul vieţii este legată de nivelurile ridicate de fericire şi bunăstare, indiferent de vârstă.“

Denise Knowles, un terapeut sexual din Marea Britanie, a consiliat clienţi în vârstă în legătură cu vieţile lor sexuale. Ea a declarat pentru „The Independent“ că sexul este normal şi sănătos „atâta timp cât te bucuri de el, vrei să continui să o faci şi încă poţi“. Ea spune că unele studii au arătat că anumite cupluri, cu parteneri ajunşi la vârsta de 70 de ani, fac sex chiar şi de trei ori pe săptămână - mai mult decât multe ale cupluri tinere.

Printre sfaturile pe care sexologul le oferă cuplurilor trecute de vârsta de 70 de ani, care vor să aibă o viaţă sexuală sănătoasă, se numără atenţia acordată dietei şi exerciţiilor fizice, precum şi eforturile depuse în consolidarea relaţiei.

„În funcţie de starea ta de sănătate (de exemplu, dacă suferi de artrită sau dureri articulare), este nevoie să devii mai creativ. Cheia este să cunoşti limitele corpului tău şi să nu te simţi criticat sau respins dacă partenerul tău nu poate face ceva din cauza limitărilor fizice. Poziţiile sexuale depind foarte mult de flexibilitatea ta şi de starea generală de sănătate, precum şi de cât de încrezător eşti în corpul tău. Te poţi folosi de mobilier pentru a găsi o poziţie în care să-ţi sprijini oasele şi articulaţia“, a spus Denise Knowles.

Femeile se pot confrunta cu uscarea vaginului, cauzată de schimbările hormonale asociate cu menopauza. De aceea, este recomandată folosirea lubrifiantului. De cealaltă parte, bărbaţii pot avea probleme de erecţie, care se pot soluţiona cu medicamentaţie, cum ar fi pastilele Viagra, însă în anumite cazuri, lipsa erecţiei poate fi cauzată de probleme psihologice sau emoţionale, iar în acest caz se recomandă terapia psihosexuală. Specialiştii mai avertizează că efectele anumitor medicamente pot afecta viaţa sexuală a persoanelor.

Knowles a mai precizat că sexul nu trebuie să însemne neapărat penetrare: „Există şi alte interacţiuni intime pe care cuplurile le pot găsi la fel de satisfăcătoare cum ar fi mângâierile, săruturile şi masajul. Nu trebuie neapărat să ai relaţii intime complete pentru a te bucura de o viaţă sexuală activă. Beneficiile sexului asupra sănătăţii sunt multiple, dar poţi să ai parte de multe din acestea şi fără sex prin penetrare. Sexul reduce stresul, reprezintă un exerciţiu fizic şi sporeşte starea de bine.“

În timp ce schimbările fizice pot fi un factor descurajator, pot exista şi anumite obstacole mentale pe care cuplurile după o anumită vârstă trebuie să le depăşească.

„Poate vă întrebaţi «ar trebui să-mi mai doresc să fac sex la vârsta mea?» Uneori este vorba doar de schimbarea atitudinii societăţii şi a propriei percepţii despre ceea ce ar trebui sau nu făcut. Este posibil să nu discutaţi cu partenerul despre sex pentru că nu vreţi să-l puneţi într-o situaţie stânjenitoare. Aveţi nevoie să schimbaţi acest mod de gândire şi să vorbiţi deschis cu partenerul despre aceste lucruri“, a spus în încheiere terapeutul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite