10 mituri în moda feminină - partea a II-a

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului s-au creat numeroase mituri legate de îmbrăcăminte ca: negrul subţiază ori sandalele decupate nu se poartă cu ciorapi. Acestea sunt demontate de specialişti.

Vestimentaţia este pe de o parte funcţionalitate, pe de alta, estetică, în ultimul secol frumuseţea devenind un criteriu mai important în alegerea hainelor care ne susţin vizual. Cât din frumuseţe este subiectivitate şi cât obiectivitate rămâne o temă complexă pe care urmează să o abordez într-unul dintre articolele viitoare. Cert este că frumuseţea, pe care în context vestimentar o numim armonie, echilibru, stil personal, şic, şamd, naşte controverse care îşi au originea în conjunctura istorică, influenţele geografice sau stereotipurile stilistice propagate de la o generaţie la alta.

1        Femeile scunde nu arată bine în rochii lungi. Dacă rochiile nu sunt doar lungi, ci şi ample şi au în plus imprimeuri de mari dimensiuni, persoanele scunde vor fi într-adevăr copleşite de o asemenea povară vizuală. În zona de efect opus, adică rochii lungi dar care crează iluzia de înălţime chiar şi pentru femeile sub 160 cm, sunt cele monocrome: coloana de culoare de la umeri la podea determină aspectul de verticalitate, modelele empire, care alungesc vizual picioarele sau cele cu tăietură verticală în dreptul unui picior.

2        Lenjeria intimă nu va fi niciodată expusă. Indiscutabil adevărat în cazul slipului şi doar variabil în privinţa sutienului. Uneori, un sutien delicat din dantelă, uşor vizibil de sub un top semitransparent, sau din spatele nasturilor descheiaţi ai unei cămăşi din bumbac sunt alternative mai subtile decât expunerea picioarelor, a decoltelui sau a taliei.

3        O ţinută echilibrată va lăsa la vedere fie picioarele, fie decolteul. Nu cred că e vorba aici de un mit, ci mai curând de un reper personal, studiat şi observat de-a lungul timpului. Descoperirea concomitentă a picioarelor şi decolteului este o mişcare stilistică complet lipsită de delicateţe. Prin urmare: fustă scurtă şi tocuri împreună cu un top amplu, cu mâneci sau decolteu înalt, ori top decoltat/cu spatele descoperit, strâmt, împreună cu fustă cu clini, trapez, cu lungime până la genunchi, sau cu pantaloni.

4        Două articole din denim arată depăşit. O jachetă din denim albastru şi pantaloni drepţi în aceeaşi culoare te pot transporta din punct de vedere stilistic în 1994, însă texturi şi culori diferite împreună sau croieli actuale pot arăta chiar ingenios: jeans indigo slim cut şi cămaşă din chambray subţire, fustă din denim gri şi jachetă albastră.

5        O ţinută nu arată bine dacă include mai mult de un imprimeu. O ţinută cu un singur imprimeu este sigură, dar, hei! felul în care arătăm ar trebui să ne devăluie şi partea creativă, amuzantă, chiar dacă mai dăm greş. Pentru un prim pas în asocierea armonioasă a două sau mai multe imprimeuri, optaţi pentru dungi, puncte, buline, carouri sau animal print. Da, împreună! Aşa cum cromatic avem culori neutre, care se integrează bine cu orice alte culori, din punct de vedere al imprimeurilor, cele menţionate au acelaşi statut de neutre.

În concluzie, descifrarea acestor legende urbane ale modei are legătură doar tangenţial cu moda, focusul fiind echilibrul, proporţiile corecte şi cromatica personală. Despre individ, nu despre haine!

Prima parte a acestui articol o găsiţi aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite