Săptămâna Modei de la Londra: eleganţă relaxată, infuzie de galben şi explozie de flori pentru vara lui 2018 FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGRAFII Getty Images
FOTOGRAFII Getty Images

Începutul Săptămânii Modei de la Londra a fost marcat de al cincilea atentat terorist desfăşurat în capitala Marii Britanii în ultimele şase luni, explozia din staţia de metrou Parsons Green, din 15 septembrie. În mod ironic, atenţia lumii a fost împărţită între atentat şi prezentarea noutăţilor pentru moda primăverii şi a verii lui 2018, care pun accent pe culori intense, imprimeuri florale, dar mai ales pe ţinute lejere şi elegante.

Desfăşurată între 15 şi 19 septembrie, Săptămâna Modei de la Londra a marcat reîntoarcerea lui Giorgio Armani în peisajul modei din Regat, după 11 ani în care designerul nu şi-a mai prezentat creaţiile în capitala britanică. 

Piesele vestimentare au fost parcă gândite pentru a celebra această revenire, imprimeurile colorate şi cu motive amuzante, de la crabi şi peşti la flori, pastelurile proaspete, totul a punctat alura tinerească şi jucăuşă a colecţiei, păstrând eleganţa impusă de istoria casei Armani. Prezentarea colecţiei a însemnat totodată şi inaugurarea unui nou magazin Emporio Armani pe celebra stradă londoneză de shopping Bond Street.

moda

Alb inocent şi materiale diafane

Şi pentru că vorbim de culori, pe lângă nuanţele neutre, de bază, ca negru sau gri, sezonul viitor va fi inundat de roşu, roz, albastru, dar mai ales de galben cu toate derivatele sale, de la muştar la galben-pai. Colecţiile Mary Katrantzou şi Molly Goddard au fost reprezentative din acest punct de vedere.

moda

Exuberanţa primăverii a fost surprinsă într-o manieră inocentă şi prin creaţiile aduse pe podium de Simone Rocha. Rochiile din tul, satin, mătase şi dantelă, cu aplicaţii florale din abudenţă, dar mai ales garnisite cu rânduri de volane de toate dimensiunile au conturat o lume a feminităţii abia îmbobocite. 

moda

Albul a fost folosit în mod obsesiv, tocmai pentru a sublinia această temă a purităţii. Broderiile bogate şi atent executate, cusăturile realizate manual, detaliile florale au conferit colecţiei o graţie princiară, inspirată de frumoasele păpuşi de porţelan pe care Rocha a povestit pentru revista „Vogue” că le colecţiona în copilărie.

moda

Rochiile şi fustele au fost piese de rezistenţă şi pentru designerul Emilia Wickstead. Mânecile bufante, fustele balon, ba chiar şi jachetele supradimensionate au devenit, în ceea ce o priveşte pe Wickstead, o modalitate de a-i oferi femeii o anumită relaxare vestimentară, mai ales că materialele folosite au fost foarte uşoare, de la organza la mătase şi satin. De asemenea, şi sezonul următor vom purta paiete şi haine din materiale cusute cu fire aurii, argintii sau de culoarea bronzului, după modelul elegantelor rochii de la Wickstead.

moda

Tricotaje pentru sezonul cald

Colecţia Pringle of Scotland a însemnat simplitate înainte de orice, subliniată de ansamblurile vestimentare formate din cel mult două piese. Tricotajele subţiri, potrivite pentru primăvară-vară, a fost provocarea acceptată de Fran Stringer, directorul creativ al brandului, care a mărturisit pentru „Harper’s Bazaar” că a încercat cu această ocazie să schimbe percepţia conform căreia tricotajele trebuie purtate numai în sezonul rece.

O viziune aparte au dezvăluit creaţiile designerului Christopher Kane, inspirat de femeia preocupată de universal domestic, o „zeiţă” care arată mereu impecabil din punct de vedere vestimentar, chiar dacă nimic altceva nu merge aşa cum ar trebui.

 „Poate că lumea din jurul ei este un haos, dar părul îi este mereu perfect aranjat”, a explicat Kane pentru revista „Vogue” după încheierea prezentării. Într-o manieră ironică, designerul englez a transformat mopurile în franjuri ataşaţi rochiilor, dar şi pantofilor cu bot ascuţit, a împodobit papucii de casă - deja celebrii crocs din plastic - cu pietre colorate, şi a deconstruit bluze de pijama devenite astfel rochii pretenţioase, mărginite de cea mai fină dantelă.

moda

În schimb, colecţia Marques'Almeida a fost dedicată tinerelor cu apetenţă pentru modă din orice metropolă a lumii, îmbrăcate comod, dar cu acel „je ne sais quoi” necesar pentru a le dezvălui şi personalitatea. Garderoba semnată Almeida a mixat pantalonii de tip cargo cu bustiere şi cămăşi, rochiile delicate din satin şi pene cu cizme butucănoase de tip biker, contraste descrise de Marta Marques ca un melanj de referinţe culturale, de la cele americane la cele orientale, o „zăpăceală vestimentară” pe care tinerele din ziua de azi ştiu cum să o poarte pentru a deveni cool.

Detalii opulente pentru firile rebele 

Prezentarea Erdem a avut drept muză „rebela în rochie de bal”, aşa cum a povestit directorul creativ al brandului, Erdem Moralioglu. „Mi-am imaginat cum ar fi ca o regină Elisabeta tânără să ajungă la New York”, a dezvăluit designerul canadian cu origini turce. Acesta şi-a bazat colecţia pe întâlnirea dintre regina Marii Britanii şi celebrul cântăreţ american de jazz Duke Ellington, petrecută în 1958, care a lăsat o puternică impresie asupra artistului. Pentru a urma povestea, ţinutele în stilul anilor ’50 au fost brodate manual cu flori din fire aurii şi agintii, la fel de opulent împodobiţi fiind pantofii, dar şi mănuşile lungi şi elegante, în timp ce cardiganul a devenit înlocuitorul unei mantii imaginare.   

Pe de altă parte, ţinutele din prezentarea Versus Versace au fost create ca un fel de colaj vestimentar în care s-au regăsit elemente din vechile colecţii ale casei de modă italiene. „Cred că tinerilor din ziua de azi le place să fie îndrăzneţi. Vor să iasă în evidenţă, nu să treacă neobservaţi, să se piardă în mulţime. Dar asta fără să fie puşi la patru ace sau să poarte prea multe accesorii, ci mai degrabă prin modul de a-şi exprima personalitatea”, a descris Donatella ceea ce a încercat să surprindă prin noua colecţie. 

moda

Aerul tineresc a fost redat perfect graţie ţinutelor cu alură sport, de la fustele şi rochiile mini până la pantalonii foarte scurţi şi mulaţi, purtaţi cu sacouri scurte. Nu au lipsit referinţele western, cum sunt bandanele legate la gât, cizmele de cowboy sau apărătoarele pentru picioare.

moda

Ţinute care mai mult dezgolesc decât acoperă

Într-o lume în care se vorbeşte obsesiv despre egalitatea între sexe şi despre obiectificarea femeii designerul Julien Macdonald a preferat totuşi să se axeze pe vestimentaţia de club şi a pus în scenă o colecţie pentru păsările de noapte: ţinute foarte sexy, decupate generos, rochii scurte şi transparente, multe paiete, negru şi gri metalizat. Ca de fiecare dată, Macdonald găseşte noi şi noi moduri de a dezgoli trupul femeii şi de a-l pune în valoare atâta timp cât este suplu şi tonifiat, după cum a observat editorul de modă Maya Singer pentru revista „Vogue”.

„Macdonald este un designer extraordinar, dar astfel de haine sunt ceea ce le trebuie femeilor din ziua de azi? Le face să se simtă mai încrezătoare sau, din contră, continuă să le prezinte lumii ca pe simple obiecte sexuale?”, s-a întrebat Singer din perspectivă feministă, în condiţiile în care tot mai mulţi designeri încearcă să îmbrace femeia secolului al XXI-lea astfel încât personalitatea să fie cea pusă în valoare, fără să fie nevoită să-şi etaleze sânii, coapsele sau alte părţi ale corpului pentru a reuşi în veşnica lume a bărbaţilor.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite