Zile reci învăluite în cojoace pentru toate gusturile FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brandul Carven a optat pentru modele clasice, de
inspiraţie masculină, atât lungi, cât şi scurte, croite drept şi cu multe detalii
de blană albă la exterior FOTO Hepta
Brandul Carven a optat pentru modele clasice, de inspiraţie masculină, atât lungi, cât şi scurte, croite drept şi cu multe detalii de blană albă la exterior FOTO Hepta

Înainte de ’89, românii făcuseră o adevărată pasiune pentru cojoace. Hainele din piele de oaie au devenit un deziderat pentru mulţi după ce actorul francez Alain Delon a apărut într-o astfel de piesă vestimentară în filmul „A fost odată un hoţ‟, din 1965. Respectivul model de cojoc a şi fost denumit popular „Alendelon‟. Cojoacele au revenit în forţă, iar mare parte din casele de modă au inclus în colecţii modele clasice, elegante sau chiar sport.

În sezonul acesta de toamnă-iarnă sunt la mare căutare materialele transparente şi dantela, care lasă trupul mai degrabă dezgolit decât acoperit, şi poate tocmai de aceea designerii internaţionali au optat pentru haine de exterior masive, călduroase, cum sunt cojoacele. Iar în zilele geroase, cu siguranţă, o astfel de haină croită din blană de oaie îţi oferă confortul de care ai nevoie şi îţi permite ca pe dedesubt să optezi pentru o ţinută mai lejeră.

Modelele sunt dintre cele mai diverse, de la cele foarte scurte şi strânse pe trup, în nuanţe de cacao cu lapte şi cu detalii din piele neagră, ca în cazul brandului Sacai, până la cele supradimensionate, foarte largi, prezentate de Marc Jacobs. 

marc jacobs cojoc getty

Cojoc Marc Jacobs FOTO GettyImages/ Guliver 

Texturi în antiteză

În cazul colecţiei Sacai, prezentată la Paris, cojoacele au fost purtate peste rochii şi fuste din voal trasparent, colorate în nuanţe de verde şi albastru, evidenţiind tocmai contrastul dintre piesele de interior diafane şi uşoare, şi haina din piele de oaie, ca piesă centrală.

Cu guler înalt sau cu revere late, cu mâneci foarte lungi, ca un fel de manşon menit să protejeze şi degetele de frigul de afară, cojoacele îşi dovedesc utilitatea, dar fară a fi pierdut din vedere aspectul estetic, după cum subliniază editorii revistei americane de modă „Harper’s Bazaar‟.

La Burberry, cojoacele sunt ori masive şi acoperă posteriorul, ori se aseamănă cu jachetele, fiind scurte până în talie, cu fermoare aplicate din loc în loc şi cu blana albă şi scurtă expusă atât în zona reverelor, cât şi a manşetelor.

Colecţia Céline a oferit o interpretare diferită, iar cojocul lung peste genunchi a fost creat astfel încât faţa să fie din blană, iar pielea să fie utilizată doar pentru definirea detaliilor, ceea ce i-a conferit un aspect nu numai elegant, ci şi modern. 

celine cojoc getty

Creaţie Celine FOTO GettyImages/ Guliver 

Modele sport şi elegante

Lacoste a încercat să ducă ideea de cojoc spre o zonă sport, iar rezultatul a fost unul extrem de interesant din punct de vedere estetic. Vopsite în abastru închis, hainele au fost croite în partea de sus astfel încât să pară o jachetă cu guler lat, iar în partea inferioară se continuă cu o parte deschisă, care flutură ca o pelerină lăsând la vedere două buzunare încăpătoare. În versiunea lungă, cojocul Lacoste poate fi purtat şi în combinaţie cu un trening comod, monocrom, sau cu o rochie tricotată, mulată, şi încălţăminte cu talpa joasă.

Hermès a venit cu o interpretare elegantă, cu modele largi, petrecute, şi cu guler generos, continuat cu glugă, în tonuri de maro închis, dar şi cojoace negre ca tăciunele, cu detalii din blană, de asemenea, neagră. Purtate cu fuste şi pantaloni tăiate la nivelul botinelor din piele lăcuită, cojoacele Hermès conturează o imagine burgheză. La fel este cazul şi pentru modelele semnate Maison Margiela, care sunt realizate după tiparul unei cape. Margiela a optat pentru forma de clopot, cu buzunare foarte mari şi borduri cu blană deschisă la culoare, pentru a asigura contrastul cu nuanţa închisă a pielii, scorojită pe alocuri, pentru a-i oferi un efect patinat. Cojocul-capă, în combinaţie cu cizme din piele lăcuită, negre, cu toc înalt şi bot ascuţit, redau o alăturare care aduce aminte de stilul anilor ’70. 

maison margiela cojoc getty

Creaţie Maison Margiela FOTO GettyImages/ Guliver 

Marc Jacobs a continuat linia elegantă, combinând haina din piele de oaie cu fuste ample din materiale argintii şi cu imprimeuri strălucitoare, alături de cămăşi albe, pretenţioase, cu funde late.

Piele cu imprimeuri florale

Pentru Balenciaga, abordarea a avut două direcţii: fie modele lungi până la jumătatea gambei, strânse în talie cu un cordon de piele şi cu gulere extra late, fie jachete scurte, mult lăsate pe umeri, purtate ca şi când ar fi o capă, alături de fuste plisate şi cizme lungi cu talpă ameţitor de înaltă. Brandul Carven a optat pentru modele clasice, de inspiraţie masculină, atât lungi, cât şi scurte, croite drept şi cu multe detalii de blană albă la exterior. În cazul colecţiei Cedric Chevalier, cojocul este mult mai atractiv din punct de vedere coloristic, depăşind variaţiunile de maro, graţie mixului dintre bleumarin, alb şi roşu. 

cojoc carven hepta

Creaţie Carven FOTO Hepta 

Cojoacele au fost prezente şi la Altuzzara, unde au fost preferate de această data impimeurile florale alb-negru, dar şi combinaţiile de vişiniu cu negru, purtate cu pulovere groase, pe gât. Nu în ultimul rând, creatoarea americană de modă Tory Burch a propus cojocul de inspiraţie hippie, lung şi foarte uşor, cu bordură din blană miţoasă. 

altuzarra cojoc hepta

Cojoc Altuzarra FOTO Hepta 

tory burch cojoc getty

Creaţie Toty Burch FOTO GettyImages/ Guliver 

Preferatul vedetelor

Fie că este purtat împreună cu o rochie elegantă, fie cu o pereche de jeanşi evazaţi sau mulaţi, cojocul se dovedeşte o piesă vestimentară versatilă, care poate fi reinventată pentru a fi în pas cu timpurile. Nu degeaba, printre celebrităţile care au inclus în garderoba lor cojocul şi au fost fotografiate purtând astfel de haine se numără cântăreaţa americană Rihanna, dar şi modelele Gigi Hadid şi Karlie Kloss sau actriţa britanică Keira Knightley.

Alături de hainele din piele de oaie, sezonul acesta materialele naturale sunt în prim-plan în ceea ce priveşte hainele de exterior, de la piele până la blană şi gulere pufoase ataşate în cele mai neobişnuite combinaţii. De exemplu, Rihanna a prezentat în colecţia Fenty realizată în colaborare cu Puma pentru acest sezon mai multe hanorace supradimensionate din blană, care au completat perfect ţinutele sport, inspirate de imaginea interpreţilor de muzică hip hop. Nu au lipsit rucsacii făcuţi din blană şi manşoanele. Nu în ultimul rând, pielea de oaie poate fi întâlnită şi sub formă de accesorii, cum ar fi mănuşi, căciuli şi chiar cizme. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite