Cum îţi poţi feri copilul de capcana consumului de băuturi alcoolice: „Un adolescent înţeles, măcar de unul dintre părinţi, nu evadează în alcool”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu realizat de UNICEF, peste 42% din adolescenţii români cu vârste între 14 şi 18 ani beau alcool, 50% în mediul urban, faţă de 32% în mediul rural. Psihologul Keren Rosner a oferit părinţilor soluţii în prevenirea şi gestionarea situaţiei în care copilul lor consumă alcool, în cadrul unei campanii de conştientizare a pericolului presupus de consumul de băuturi alcoolice în rândul tinerilor.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Asociaţia Spirits România, alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Federaţia Română de Fotbal (FRF) lansează astăzi campania de informare publică „Suntem Mulţi”, menită să atragă atenţia asupra impactului pe care îl are alcoolul asupra sănătăţii copiilor, în contextul în care aproape jumătate din adolescenţii români au consumat alcool cel puţin o dată.

Cu această ocazie, sub îndemnul Scoate-i alcoolul din cap! se va lansa şi un Ghid adresat părinţilor, în dorinţa de a se creşte gradul de informare asupra efectelor negative ale consumului de alcool în rândul minorilor.

Ce pot face părinţii pentru a preveni consumul de alcool şi pentru a ghida curiozitatea naturală a copiilor în direcţia corectă? De ce consumă minorii alcool şi care sunt efectele asupra dezvoltării lor emoţionale? Cum poate contribui sportul la lupta împotriva dependenţei de alcool şi la responsabilizarea minorilor, cu atât mai mult cu cât un raport Strategies Research & Business Consulting de anul acesta arată că cei mai mulţi tineri consideră că este normal să consume alcool şi nu au nicio idee asupra consecinţelor alcoolului asupra organismului lor.

image

Despre acest subiect sensibil discutăm cu psihologul Keren Rosner, care explică părinţilor cum trebuie să discute cu un adolescent atunci când observă că are o problemă cu alcoolul, dar şi despre cum ajung tinerii să coonsume alcool de la vârste tot mai fragede. 

Trebuie să analizăm din punct de vedere general, spre particular. Vorbim despre nişte factori. Din punct de vedere cultural, la noi există obiceiul ca două persoane când se întâlnesc, să bea. Există şi factori inter-relaţionali. Tânărul vede ce se întâmplă în familie. Tânărul îşi vede părinţii care consumă frecvent alcool. Pe de altă parte, copilul are un grup de prieteni, şi apare problema integrării în grup. Şi atunci, chiar dacă lui nu îi prea place, începe să bea pentru a fi acceptat. Mai există factori situaţionali. La o petrecere, de exemplu, unde sunt fete şi băieţi, alcoolul dezinhibă. Avem şi factorul genetic, important. Există o predispoziţie, dacă părinţii sunt consumatori de alcool, şi copilul are şanse mari să devină consumator, spune psihologul Keren Rosner.

„Fiecare adolescent, şi noi la rândul nostru am încercat în tinereţe, încearcă. Există curiozitatea, iar alcoolul este la îndemână. Nu este ceva ascuns, nu faci un efort deosebit ca să încerci, şi este firesc să aibă această curiozitate. Acest comportament ţine de normalitate, însă consumul frecvent este o problemă şi putem să discutăm şi să se intervină”, adaugă specialista.

Cum ar trebui să procedeze părinţii când copilul vrea să încerce?

„Părintele trebuie să afle în primul rând de ce copilul este tentat. Da, este normal la o anumită vârstă să îi permită copilului să guste. Vorbim de părinţi şi părinţi. Sunt părinţi responsabili şi sunt şi părinţi care la rândul lor sunt dependenţi de alcool. Este foarte foarte grav ce se întâmplă în acele familii. Un copil care vede că părintele are acest comportament, îl consideră normal. Am întânit copii, tineri, care au avut părinţi alcoolici. Şi nu există situaţii în care un copil care a avut părinţi alcoolici să nu aibă probleme pe termen lung. La beţie, oamenii se schimbă, părinţii devin absenţi, unii agresivi verbali, fizic, chiar şi sexual”, mai spune Keren Rosner. 

image

Psihologul Keren Rosner, în studioul Adevărul Live, alături de jurnalistul Oana-Maria Bâltoc. FOTO David Muntean 

Problemele copiilor

„În primul rând vorbim despre frică, de ruşine, de jenă, de neputinţă în faţa părintelui. De multe ori se întâmplă ca părinţii să aibă relaţii foarte tensionate. Chiar dacă copilul nu este agresat fizic, dacă sunt martori la agresiuni frecvente între părinţi, suferă enorm. Ajunşi la maturitate, aceştia mărturisesc, de multe ori, cât au suferit, cât de mutilaţi sufleteşte au fost de acest comportament pe care nu au putut să îl schimbe. Un astfel de adolescent, crescut într-un asemenea mediu, fie adoptă acelaşi comportament, fie dezvoltă o fobie faţă de alcool, fiind marcat de o perioadă lungă din copilărie-adolescenţă”, mai spune specialista.

„Copiii înţeleg, percep totul, simt tensiunea dintre părinţi, mai ales un adolescent, care testează relaţiile de familie. În familiile în care părinţii se ceartă, neglijează copilul, acesta intră într-un grup în care este înţeles, acceptat. Noi uităm, ştim că ar fi trebuit să facem alte alegeri, iar pe baza alegerilor personale încercăm să îl îndreptăm pe copil. Copiii trebuie lăsaţi, totuşi, dar cu măsură, ca să nu ajungă la extremă. Un adolescent înţeles, măcar de unul dintre părinţi, nu evadează în alcool. Părintele trebuie să asculte şi să nu intervină imediat şi să spună că gândesc prost. Părinţii şi copilul trebuie să aibă şi activităţi comune, mai ales în adolescenţă. Trebuie să îi cunoască prietenii, să ştie ce se întâmplă cu el. Adolescentul nu trebuie să facă doar ce îşi doreşte părinţele, ci acesta din urmă trebuie tratat ca un egal, să fie respectat, să îl înţeleagă. Există un moment în care copilul devine adult şi îşi cere drepul de adult, iar perioada adolescentei este un început. Dacă părintele este cufundat în alcool sau doarme, pentru că a băut, adolescentul este singur şi îşi găseşte refugiul în grupul de prieteni, care are şi el probleme, deci vrea să facă ceva. Merg la o cafenea şi consumă alcool şi apoi starea de bine indusă de alcool devine agreabilă şi o obişnuinţă”, este de părere Keren Rosner.

Sunt tineri care nu au alternative, cărora nu li s-au oferit şi alte posibilităţi. Se trezesc la 16 ani că nu ştiu să facă nimic, pentru că nu au pasiuni. Mă întristează când întâlnesc tineri fără pasiuni, nu ştiu să facă nimic şi se plictisesc. Ce rămâne de făcut? Fie mănânci abuziv, fie fumezi,fie bei, fie te apuci de droguri. De aceea mizez pe părinţi să îi implice pe copii în activităţi. Dacă părintele atrage copilul în activităţi sportive, în activităţi artistice, orice, îl formează. Copilul învaţă la şcoală, dar are nevoie şi de divertisment, de relaxare”, menţionează experta.

Pentru mai multe informatii despre cauzele si efectele consumului de alcool in randul minorilor, parintii pot accesa pagina web suntem-multi.ro sau pagina facebook.com/ConsumaResponsabil.SuntemMulti 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite