Cum influenţează zgomotul de fond, muzica şi anumite arome capacitatea de învăţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Variaţiile de ritm dintr-o melodie pot distrage atenţia în timpul efectuării operaţiilor matematice FOTO Shutterstock
Variaţiile de ritm dintr-o melodie pot distrage atenţia în timpul efectuării operaţiilor matematice FOTO Shutterstock

În viitorul apropiat este posibil ca elevii să asculte muzică în timpul orelor şi să adulmece arome de rozmarin pentru a obţine rezultate mai bune la învăţătură. Concluziiile unor studii efectuate în ultimii ani ar putea schimba metodele de predare în şcoli din întreaga lume, Marea Britanie şi SUA fiind ţările în care mai multe instituţii şcolare pun în aplicare descoperirile făcute de cercetători

Chiar dacă mecanismul prin care muzica produce schimbări asupra unor procese psihice, cum ar fi capacitatea de învăţare, atenţia şi memoria, nu a fost pe deplin elucidat, tot mai mulţi profesori aleg să-şi stimuleze elevii cu ajutorul muzicii. Influenţa pe care muzica o are asupra creierului este cunoscută sub denumirea de efectul Mozart, după ce oamenii de ştiinţă au descoperit efectele benefice ale compoziţiilor lui Wolfgang Amadeus Mozart asupra intelectului şi creativităţii.

Totuşi, muzica trebuie aleasă în funcţie de activităţile prestate. Astfel, în timp ce muzica clasică ajută elevii să se concentreze şi să reţină mai uşor informaţiile, variaţiile de ritm dintr-o melodie pot distrage atenţia în timpul efectuării operaţiilor matematice, conform unor cercetări conduse de psihologul Nick Perham, în cadrul Universităţii Cardiff Metropolitan din Marea Britanie. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că muzica instrumentală ajută în timpul lecturii, în timp ce versurile bruiază buna înţelegere a unui text.  

Istorie cu iz de mentă şi lavandă pentru lecţiile de franceză 

Pe de altă parte, elevii liceului Sydenham din Londra învaţă înconjuraţi de tot felul de arome, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Orele de franceză sunt însoţite de note subtile de lavandă, izul de grepefruit domneşte în timpul orelor de matematică şi cel de mentă face pereche cu lecţiile de istorie, conform BBC.

Experimentele realizate de o echipă de cercetători condusă de psihologul Mark Moss, la Universitatea Northumbria, în anul 2003, au arătat că, într-adevăr, anumite arome pot îmbunătăţi performanţele cognitive. Rozmarinul, de exemplu, ajută la memorarea datelor, lavanda are efect sedativ şi ajută la relaxare, prin urmare nu trebuie folosită în timpul activităţilor care necesită concentrare, iar menta revigoreaza mintea, ajută la concentrare şi la o gândire clară. Explicaţia ştiinţifică a modului în care aromele influenţează capacitatea de învăţare este oferită de legătura directă dintre bulbul olfactiv, localizat în creier, şi hipocamp, zonă a creierului implicată în stocarea amintirilor.

Zgomotul de fond poate stimula creativitatea

Nu în ultimul rând, zgomotul de fond are efecte asupra învăţării. Bridget Shield, profesor de acustică la Universitatea South Bank din Londra, şi Julie Dockrell, profesor în cadrul Institutului de Educaţie din Marea Britanie, au făcut o serie de cercetări care arată cum sunt afectaţi elevii de diverse sunete. Pe baza concluziilor obţinute aceştia au atras atenţia politicienilor englezi asupra locaţiilor în care ar trebui construite insituţiile şcolare şi în legătură cu necesitatea izolării fonice a claselor. Studii derulate pe parcursul a 15 ani au arătat că elevii care învăţau în apropierea aeroporturilor erau distraşi de zgomotul din zonă şi obţineau rezultate mai slabe la teste.

Există şi situaţii în care zgomotul de fundal se poate dovedi de ajutor, dar depinde de tipul de zgomot şi de volumul la care este ascultat. Conform unui studiu publicat anul trecut de Ravi Mehta, cercetător în cadrul College of Busines din Illinois, SUA, sunetele de fundal de tipul rumorii dintr-un magazin sau un restaurant aglomerat stimulează creativitatea atunci când volumul este de nivel mediu. Interesant a fost că pe măsură ce nivelul volumului scădea, creativitatea avea de suferit.

Citiţi şi:

Cum miroase succesul: parfumul care te face să nu mai pleci din magazin

Zece sfaturi pentru a scăpa de mirosurile neplăcute

De ce sunt mamele dependente de mirosul bebeluşilor

Cântecele de leagăn ajută la recuperarea copiilor cu probleme de sănătate

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite