Somnul insuficient predispune copiii la anxietate. Cât trebuie să doarmă cei mici, în funcţie de vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importanţa programului de somn al copiilor a fost readusă în atenţie de cercetători. Aceştia avertizează că orele pierdute ar putea avea un impact devastator asupra vieţii de adult.

Obişnuirea  copilul de a respecta orele de somn poate fi o adevărată luptă. Conform experţilor de la Universitatea din Houston, copiii care au un program inadecvat de somn sunt predispuşi la depresie şi anxietate, când devin adulţi.

Pentru a identifica tiparele cognitive şi riscul emoţional, psihologul Candice Alfano a studiat programul de somn al 50 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Rezultatele au arătat că lipsa somnului produce emoţii negative şi distorsionează experienţele pozitive. Copiii care nu dormeau suficient nu au fost capabili să-şi amintească detalii cu privire la o experienţă plăcută. Pe termen lung,aceşti copii nu vor avea o sursă puterică de amintiri pozitive, care să le susţină dezvoltarea emoţională, scrie dailymail.co.uk.

„Un nivel inadecvat de somn poate duce, în cele din urmă, la depresie, anxietate si alte tipuri de probleme emoţionale. Părinţii trebuie să se gândească la somn ca la o componentă esenţială a sănătăţii, în acelaşi mod în care au grijă nutriţie, igienă dentară şi activitate fizică”, avertizează Candice Alfano.

Medicii recomandă ca nou-nascuţii cu varste sub patru săptămâni să doarmă 16 ore pe zi. Până la vârsta de 12 luni - între 14 şi 15 ore, iar copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani ar trebui să doarmă între 12-14 ore pe zi. De la 3 până la 7 ani, programul poate fi adaptat la 10-12 ore pe zi. Copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ar trebui să doarmă cel puţin 10 ore pe zi, iar cei de peste 12 ani pot dormi opt ore, cum şi adulţii.

„În cazul în care copilul dumneavoastră are probleme şi se trezeşte dimineaţa devreme,  el va fi somnors in timpul zilei, iar somnul de noapte va deveni insuficient. Acest lucru poate avea mai multe motive, cum ar fi o ora de culcare prea târzie, somn insufiecient în timpul nopţii sau un program de somn nepotrivit”, a mai spus psihologul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite