12 semne care prevestesc criza vârstei de 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă ajungi să regreţi lucrurile care ar fi putut avea o altă întorsătură în viaţa ta este un semn distinctiv al crizei anilor 30 FOTO Shutterstock
Dacă ajungi să regreţi lucrurile care ar fi putut avea o altă întorsătură în viaţa ta este un semn distinctiv al crizei anilor 30 FOTO Shutterstock

Vârsta de 30 de ani este o piatră de hotar în viaţa oricărei femei, precum şi o sursă de anxietate considerabilă. Tranziţia de la perioada tinereţii la o vârstă adultă poate declanşa o criză existenţială chiar şi printre cele mai încrezătoare femei. Unele descriu această tranziţie ca pe un sfârşit al „zilelor de glorie”, în timp ce altele vorbesc despre visele din copilărie care nu s-au împlinit.

Dacă te apropii de celebra vârstă şi te simţi brusc neîmplinită şi neliniştită cu privire la carieră şi relaţii, te afli cu siguranţă în ceea ce se numeşte pre-declinul vârstei de 30 de ani. Asemănătoare cu criza sfertului de viaţă, pre-criza celor 30 de ani pare să rezulte din concepţia greşită că trebuie să te pregăteşti cu totul până la o anumită vârstă. Se ajunge astfel la confuzie, anxietate şi insecuritate cu privire la modul în care viaţa a virat de la cursul normal sau nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor.

Prietenii şi colegii sunt un exemplu bun că acest stres poate fi evitat dacă ai o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă. Recunoaşterea simptomelor unei crize de identitate atunci când ai 20 de ani poate fi considerat primul pas pentru începutul celei de-a treia decade a vieţii mai puţin stresante, scrie „Huffington Post”.

Un simţ al aprecierii inexact

Odată ce ai intrat în viaţa de adult, vei simţi nevoia de a pune lucrurile cap la cap cât mai repede. Brusc intervine nevoia căsătoriei şi a unui copil, lucruri pe care mama ta le-ar fi făcut când avea 30 de ani. La 20 de ani vei resimţi nevoia ca până la pre-criza celor 30 de ani să-ţi stabileşti nişte repere şi aşa vei pune o presiune enormă pe umeri pentru a fi exact cine doreşti să fii, ajungându-se la anxietate în ceea ce priveşte toate aspectele vieţii. Încearcă să nu te stresezi prea tare prin a stabili totul de-a gata până împliniţi 30 de ani. Cel mai important lucru în acest moment al vieţii este să îţi dai seama ce vrei şi să lucrezi pentru a atinge acel obiectiv, nu neapărat să îl ai deja făcut.

Minţi în legătură cu adevărata vârstă pentru prima dată

Poate erai îngrijorată că îmbătrâneşti încă de când ai absolvit facultatea, dar cele mai multe femei nu mint în legătură cu adevărata lor vârstă până la mijlocul celor 20 de ani împliniţi. Dacă minţi pentru prima dată cu privire la adevărata vârstă, criza celor 30 de ani poate fi de vină.

Pui la îndoială valoarea realizărilor din trecut

Pentru unele femei, criza celor 30 de ani implică şi îndoieli legate de realizările din trecut. Victoriile pe plan profesional şi personal, de care odată erai mândră, par a nu mai cântări la fel de mult acum când te concentrezi pe moduri în care propria viaţă a decăzut în termeni ai succesului. Pentru scriitoarea Jen Kim, împlinirea a 30 de ani a însemnat redefinirea succesului.

„Obişnuiam să cred că eram o femeie de succes pentru că aveam un salariu cu şase cifre, iar familia şi prietenii mei se puteau mândri cu asta. Dar am avut toate acestea şi nu am simţit succesul”, scria Kim pentru „Psychology Today”.

Nesiguranţa sporită a întâlnirilor şi a relaţiilor

Tristeţea şi stresul cauzate de o despăţire, de o relaţie romantică sau de lipsa unei relaţii sunt simptome comune ale unei crize târzii. Nu contează dacă eşti singură, măritată sau doar ieşi la întâlniri, statusul relaţiei devine o sursă zilnică de stres şi anxietate în timpul pre-crizei celor 30 de ani. Brusc, poţi deveni nemulţumită de cum decurge o relaţie de lungă durată sau anxioasă că nu ai avut prea multe întâlniri pe când aveai doar 20 de ani.

Regretul

A regreta lucrurile care ar fi putut să aibă altă întorsătură în viaţa ta este un semn distinctiv al crizei anilor 30. Tot ceea ce pare nesatisfăcător la locul de muncă sau în viaţa personală se simte ca şi cum ar fi fost o alegere proastă sau o oportunitate ratată. Un sfat vine din partea editorului publicaţiei „Friscky”, Susannah Breslin, care s-a confruntat cu criza anilor 30 întocmind o listă de lucruri pe care ar fi dorit să le facă înainte de a împlini această vârstă.

Grija banilor

În copilărie nu îţi imaginai că vei cheltui mai mult decât vei produce, dar situaţia financiară se poate dovedi instabilă. Până la vârsta de 30 de ani, fiecare femeie ar fi trebuit să înveţe să stăpânească anumite competenţe de a aduna bani, precum a avea grija la credite şi a păstra un buget, spune „Learnvest.com”.

A pune la îndoială cariera urmată

Pe măsură ce urci treptele celor 20 de ani este normal să realizezi că visele din tinereţe nu sunt aceleaşi la maturitate. Cum te apropii de vârsta de 30 de ani şi îţi reevaluezi calea urmată în carieră, este posibil să îţi dai demisia de la locul de muncă şi să mergi pe altă cale. Doctorul psihoterapeut Paul Cullen a observat că mulţi dintre clienţii săi între 28 şi 32 de ani erau îngrijoraţi că viaţa lor este lipsită de sens, pe când alţii renunţau la locuri de muncă din corporaţii pentru a urma o carieră mult mai semnificativă.

Este importantă întrebarea „Încotro se îndreaptă viaţa mea?” Dacă te simţi neîmplinită la locul de muncă sau nesigură de cariera urmată ar fi indicat să priveşti la viitorul carierei urmate.

O stare de spirit proastă

Orice schimbare majoră în viaţă poate declanşa o modificare a valorilor şi a perspectivei care au dus la o criză de identitate. te vei putea întreba cine eşti cu adevărat pe măsură ce vârsta de 30 de ani se apropie, te întrebi cum de ai ajuns la acest punct al vieţii şi pui la îndoială valorile cele mai profunde. „Femeile îşi pun întrebări despre propriul viitor şi cum căsătoria, copiii, cariera şi viitorul le afectează identitatea”, scrie Melissa A. Klay în „Femeile Contemporane la 30 de ani”.

Dar se pare că acest lucru poate fi benefic. Probabil că ştii cine eşti, dar nu eşti conştientă că ai o mulţime de opţiuni. Femeia modernă se confruntă deseori cu alegeri suprasolicitante şi cu un remediu pentru a menţine o perspectivă sănătoasă în luarea deciziilor, scrie Barbara Kelley, autoarea cărţii „Undecided” („Indecis” n.r.).

De la egal la egal

Pre-criza celor 30 de ani se hrăneşte cu compararea altora de aceeaşi vârstă, ceea ce poate duce la un sentiment cicălitor că viaţa nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Poţi să îţi verifici foştii prieteni sau duşmani pe Facebook pentru a vedea cine este căsătorit sau nu. Dar această decizie nu este în favoarea ta.

Există şanse ca şi colegii tăi să îţi dea doar o versiune superficială a vieţii lor. Cel mai bine este să recunoaşti unde te aflii la acest moment al vieţii şi să nu îţi fie ruşine.

Nu ieşi în oraş

Dacă te izolezi de prieteni şi refuzi diverse invitaţii, nevoia pentru timp de una singură poate fi o reacţie a stresului. Chiar dacă nu există o nevoie de a te forţa să ieşi în oraş, asigura-te că ai timp de alte activităţi cu prietenii apropiaţi.

Sindromul impostor

Multe dintre femeile care au reuşit pe plan profesional sunt cunoscute pentru ceea ce se numeşte „sindromul impostor”: acestea se prefac pentru a ajunge acolo unde sunt în viaţă şi în carieră. Insecuritatea şi îndoiala de sine a crizei anilor 30 pot intensifica această teamă.

Recunoaşterea greşelilor nu înseamnă incapacitatea de a duce la bun sfârşit treaba. Ţine în vedere micile „victorii” şi reaminteşte-ţi zilnic că meriţi recunoaştere şi succes. Destul de repede ai putea să începi să crezi în aceste lucruri.

Dorinţă pentru echilibru şi bunăstare

35% din femeile între 25 şi 35 de ani simt că muncă interferează cu viaţa personală. Munca şi presiunile din cadrul relaţiei, alături de insecuritatea anilor 30, pot duce la o stabilitate în viaţă, potrivit unui studiu din 2001.

Acestei dorinţe i se poate acorda o atenţie deosebită. Anxietatea şi emoţiile pot fi combătute activ prin acordarea de puţină atenţie. Fă-ţi timp pentru lucrurile care te bucură şi elimină-le pe cele care nu îţi fac plăcere. În acest fel, vei fi mai pregătită să abordezi viitorul şi mai puţin stresată.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite