6 suprafeţe şi obiecte din casă care trebuie curăţate zilnic: unde-şi fac microbii cuib

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tejghelele din bucătărie şi baie se umplu destul de uşor de bacterii. FOTO sheknows.com
Tejghelele din bucătărie şi baie se umplu destul de uşor de bacterii. FOTO sheknows.com

Bacteriile de pe suprafeţele nedezinfectate sunt vinovate de numeroase infecţii, chiar şi boli. Pentru a scăpa de aceste pericole, dar şi pentru a-ţi păstra casa curată şi starea relaxată, trebuie să ai în vedere, zilnic, curăţarea unor anumite suprafeţe şi obiecte pe care germenii „păcătoşi” înfloresc.

Chiar dacă curăţenia nu este una din activităţile tale preferate, anumite locuri şi obiecte trebuie curăţate zilnic. Astfel, potrivit Melissei Maker, fondatoarea popularii emisiuni de pe Youtube „Clean My Space Space” (n.r. Curăţenie în spaţiul meu), reduci mult munca pe care o depui atunci când faci curăţenie generală.

1. Locul de la intrarea in casa

„Intrarea principală în casă este foarte importantă şi poate avea un efect important asupra starii tale de spirit, te poate face să te simţi stresat sau relaxat”, spune Maker. Fă curăţenie în două minute: pune genţile la locul lor, nu pe podea, agaţă cheile în cui, pune mărunţişul şi facturile în cutia sau bolul de la intrare, unde le ţii de obicei, iar bolul pe masă. Aranjează apoi pantofii, agaţă paltoanele în cuier şi scutură covoraşul de lângă uşă. 

2. Prosoapele de bucătărie

Cei mai mulţi oameni folosesc aceleaşi prosoape şi pentru a se şterge pe mâini în timp ce gătesc, şi pentru a şterge vasele după ce le spală. „Cum oamenii nu îşi spală, adesea, mâinile până când acestea chiar sunt dezinfectate, multe bacterii rămân pe prosoape”, spune Linda Cobb, autoarea site-ului „The Queen of Clean” (n.r. Regina Curăţeniei). „Dacă foloseşti acelaşi prosop, schimbă-l la sfârşitul zilei şi asigură-te că îl speli apă fiartă, cu detergent.

3. Bureţii de curăţenie

Bureţii de casă sunt plini de bacterii şi germeni periculoşi. „După ce au testat mai multe metode folosite pentru dezinfectarea bureţilor, cercetătorii de la USDA au descoperit că peste 99% din bacteriile şi germenii de pe un burete de curăţenie au pierit abia după ce acesta a fost pus umed la microunde timp de un minut sau spălat la maşina de spălat vase, cu ciclu de uscare”, a declarat Cobb, în timp ce Maker susţine că şi fierberea buretelor, în apă clocotită, vreme de 5 minute, funcţionează. 

4. Tejghelele din bucătărie şi baie

Tejghelele din bucătărie şi baie se umplu destul de uşor de bacterii. Păstrează sub chiuvetă un spray dezinfectant şi un şervet din microfibre şi şterge aceste spaţii zilnic, atât în baie, cât şi în bucătărie. „Asigură-te că pui apoi şervetul la uscat, pentru a evita apariţia mucegaiului”, sfătuieşte Cobb, adăugând că ar trebui să curăţăm, în acelaşi timp, şi mânerul uşii şi întrerupătorul de curent din zona toaletei.

5. Telecomenzile

„Telecomenzile sunt pline de murdărie şi bacterii. Ştergele la finalul fiecărei zile. Şi telefoanele la fel. Gândeşte-te pe unde ţi-au umblat mâinile înainte să îţi atingi telefonul”, spune Cobb. 

6. Baza genţii sau a poşetei 

„Îţi pui poşeta pe podelele restaurantelor, o agaţi în băi publice, o pui pe tejghelele magazinelor şi apoi vii acasă şi o pui pe blatul sau pe masa din bucătărie”, explică Cobb, care sugerează ştergerea poştei, în fiecare zi, cu un şerveţel umed pentru bebeluşi.

Alte sfaturi de luat în considerare, care te vor ajuta să fii mai ordonat:

1. Fă-ţi patul în fiecare dimineaţă. „Te vei simţi mult mai relaxat şi liniştit dacă patul tău este ordonat când mergi la culcare”, spune Maker.

2. Goleşte zilnit coşul de gunoi, pentru a scăpa de mirosuri neplăcute.

3. Pune hainele murdare în coşul de spălat, în loc să le arunci pe fotoliul din dormitor sau pe podea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite