„Acasă“ este cel mai benefic loc pentru petrecerea sărbătorilor: psihologii explică influenţa asupta stării emoţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Acasă“ este cel mai benefic loc pentru petrecerea sărbătorilor. FOTO philly.com
„Acasă“ este cel mai benefic loc pentru petrecerea sărbătorilor. FOTO philly.com

În timp ce majoritatea oamenilor se gândesc unde să plece de sărbători, psihologii explică ce înseamnă „acasă“, importanţa sentimentului de apartenenţă şi modul în care locul în care ne petrecem sărbătorile ne poate influenţa starea emoţională.

Cei mai mulţi dintre oameni aleg să-şi petreacă sărbătorile în locul faţă de care simt o legătură emoţională, în multe cazuri fiind vorba de „acasă“.  Conform psihologilor, aceştia nici nu îşi dau seama cât de important este locul în care ne aflăm de sărbători pentru sănătatea emoţională, scrie The Daily Mail.

Specialiştii numesc „rădăcină“ legătura efectivă dintre oameni şi locuri, şi deseori vorbesc despre „ataşament“, folosindu-l pentru a descrie sentimentele de confort şi de securitate pe care acestea ni le oferă.

Dragostea pentru un loc - fie că este casa în care ai trăit întreaga viaţă, locurile în care ai copilărit sau câmpurile şi pădurile unde pe unde ai mers, poate fi la fel de puternică precum afecţiunea pentru oameni.

Studiile au arătat că o relocare forţată poate provoca dureri la fel de intensă precum cele care apar în cazul pierderii unei persoane.  S-a constatat că oamenii care simt un ataşament puternic faţă de oraşul în care locuiesc, vor fi mai fericiţi şi mai puţin îngrijoraţi cu privire la viitor.

Împrejurimile fizice joacă un rol important în găsirea sensului şi organizarea vieţii, mare parte din modul în care oamenii se raportează la viaţa lor find în strânsă legătură cu locul în care au trăit şi de experienţele pe care le-au avut acolo.

Deci, nu este o surpriză faptul că profesorul de arhitectură Kim Dovey, care a studiat conceptul de acasă şi experienţa lipsei de adăpost, a confirmat că locul în care trăim este strâns legat de sentimentul de apartenenţă.

„Acasă“, o ancoră de siguranţă şi confort

Cuvântul „acasă“ înseamnă în mod clar mai mult decât o casă. Acesta cuprinde persoane, locuri, obiecte şi amintiri.  Un studiu realizat în 2008, în care cercetătorii au cerut oamenilor să identifice „locul pe care tu îl consideri acasă“, a scos la iveală că 26% dintre subiecţi au raportat că acasă este locul unde au copilărit, iar 22% au spus că este locul în care trăiesc în prezent. 18% au identificat „acasă“ ca fiind spaţiul în care au locuit cel mai mult, iar 15% au simţit că „acasă“ este acolo unde se află cea mai mare parte a familiei.

Indiferent de locul din care provin, oamenii tind să se gândească la „acasă“ ca la un loc central care reprezintă ordinea - o contrabalansare a haosului din orice altă parte. Acest lucru ar putea explica de ce, atunci când li se cere să deseneze o imagine a casei în care locuioesc,  copiii şi adolescenţii îşi aşază invariabil casa în centrul foii de hârtie, explicându-se astfel că totul se învârte în jurul valorii de „acasă“.

În timpul sărbătorilor, majoritatea pamenilor preferă să mănânce în familie, să împartă cadouri cu ceilalţi membrii sau să se întâlnească cu prietenii. Aceste ritualuri de reîntoarcere la „rădăcini“ confirmă şi reînnoiesc statutul unei persoane în familie şi adesea reprezintă o modalitate esenţială de a întări structura socială.

Acasă, prin urmare, este un loc în care majoritatea oamenilor se simt în siguranţă şi orientaţi corespunzător în spaţiu şi timp. Este o punte între trecut şi prezent, o strânsă legătură cu familia şi prietenii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite