Animalele de companie - formatori de caracter pentru cei mici

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă sunt sigură de ceva, acel lucru este faptul că nu puţine au fost momentele când unui copil i s-a spus, de regulă de către o persoana mai vârstnică, să nu cumva să pună mâna pe animale, că au microbi, sau chiar şi mai încurajator, că îi muşcă! De fiecare dată când auzeam astfel de lucruri pe stradă sau în parc mă revoltam îngrozitor.

Dar ce pot să spun? Că o sa ajungă speriat de o vietate care nu i-a greşit cu nimic? Că nu o sa ajungă să cunoască niciodată iubirea şi loialitatea adevărată a unui animal?

Nu! Nu o să spun asta! Dar ştiţi ce o să spun? Că sunt mândră că există acei părinţi, acei oameni, care pe lângă faptul că le-au oferit animăluţelor o şansă la o casă, le oferă şi copiilor lor şansa la o viaţă mai sănătoasă. Chiar aşa!

De foarte mulţi ani, nu puţine au fost animalele care au ajutat atât copiii, cât şi adulţii şi au combătut împreună cu aceştia efectele singurătăţii asupra psihicului uman, depresia, sistemul imunitar slăbit, bolile cardiovasculare, au încurajat efortul fizic şi poate cea mai mare contribuţie adusă este faptul că deţinătorii de animale de companie sunt predispuşi să fie mai fericiţi decât cei care nu deţin animale.

Bănuiesc că nu e o surpriză dacă vă spun că am şi eu animale de companie, nu? Nu numai că am, dar pot să afirm cu mâna pe inima că datorită lor sunt mereu un om vesel. Lor, da! Pentru că am mai mulţi, mai exact patru! Cele patru minunăţii ale mele sunt un Golden Retriever şi trei pisici maidaneze si se înţeleg de minune toţi! Dacă nu credeţi, vă las şi o dovadă.

x

Vă surprinde dacă vă spun că şi eu am fost unul din acei copii care nu au fost lăsaţi de părinţi să mângâie animale pe strada, mai ales să şi deţină unul? Dar eu am fost un copil căpos şi nu m-am lăsat! Nu puţine au fost animalele pe care le-am strecurat în casă fără ştirea lor.

Astfel, aduc în atenţia celor care au copii mici sau care urmează să devină părinţi aspectele benefice pe care le au animalele asupra creşterii celui mic. Nici prea multe, nici prea puţine, m-am gândit să împărtăşesc cu voi 10 motive:

  • Creşterea alături de un animal nu implică doar joacă, ci şi responsabilitate. Este mai uşor să înveţi un copil astfel de lucruri prin joacă, mai ales când ai şi un partener pe măsură.

2. Un animal poate să îl înveţe pe cel mic câte ceva despre egalitate şi compasiune. Dacă stau mai bine să mă gândesc, cred că ne învaţă şi pe noi, adulţii, nu doar pe copii.

3. Animalul îl va ajuta pe micuţ să devină mai sociabil. Animalele ascultă, nu judecă! Iar asta o să îi dea acea încredere copilului tău să devină un om extrovertit.

4. Plânsetele şi supărările vor trece mai uşor când copilul este în compania unui animal. Păi cine rezistă să plângă, când are în faţa lui un blănos cu o minge în gură şi căruia îi strălucesc ochii când te vede mai tare decât Luceafărul pe cer. Ia să-mi spuneţi!

5.  Animalele au o intuiţie extraordinar de bună în a avea grijă şi a proteja copiii. Eu nu sunt tocmai copil mic, dar vă zic o întâmplare pe care am experimentat-o. Într-o zi m-am decis să îl testez pe Max ( Goldenl Retriever-ul), să văd cam cum ar reacţiona el dacă ar da cineva în mine. Ei bine, am stabilit cu prietenul meu să mă tragă de mâini şi eventual, în joacă, bineînţeles să îmi dea 2-3 palme uşor. Dacă vă spun că deznodământul a fost cu Max urcat pe prietenul meu, după care a revenit la mine şi m-a lins circa 5 minute acolo unde a încercat el să mă lovească, mă credeţi? Din câte am auzit tind să fie şi mai protectori cu copiii mici, fapt confirmat de prieteni care au la rândul lor animale.

6. Este cunoscut faptul că animalele sunt purtătoare de microbi şi bacterii, dar dacă vă spun că tocmai acestea sunt cele care ajută la clădirea sistemului imunitar al celui mic, ce ziceţi? Doctorii spun cu convingere că tocmai datorită acestora, copiii când vor creşte vor avea nevoie de mult mai puţine antibiotice.

7. Copilul care creşte alături de un animal de companie este mult mai activ decât unul care nu are un animal de companie. Păi când se hotărăşte căţelul că e de joacă, credeţi că se lasă cu una cu două? Mingea nu se aruncă singură!

8. Copilul creşte mai sănătos! Păi cu atâta joacă, veselie şi sport, ar fi chiar culmea să fie altfel.

9. Un animal iubeşte şi acceptă fără să judece pe cel care îi este stăpân şi mai ales în cazul unui copil, acest lucru are un impact uriaş asupra creşterii încrederii de sine. Acest copil se va transforma într-un adult plin de încredere, fericit nu cred că mai e cazul să spun, că este de la sine înţeles.

10. Oare ce putea să fie la numărul 10? Păi vă zic! Vă daţi seama că o să aveţi cele mai grozave, amuzante şi vesele poze? Eu una când fac poze, nu mă joc! Fac cel puţin 200 de poze cu fiecare animal în parte. Aşa mi-am ars şi un card de telefon, tocmai că nu m-a lăsat sufletul să le şterg.

Dacă nu v-am convins nici acum că animalele sunt de nelipsit din orice familie, poate acest articol vă va convinge să deţineţi măcar unul.

Aşa că cine nu are să adopte!

Roxana Şchiopu

d

Studentă An II, Masterat Social Media şi Marketing Online, SNSPA

https://www.facebook.com/profile.php?id=100002381074987

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite