Astăzi este Blue Monday, cea mai deprimantă zi a anului: care sunt motivele şi cum o putem combate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscută în toată lumea ca „Blue Monday/ Lunea albastră, tristă“, 15 ianuarie a fost desemnată cea mai deprimantă zi din anul 2018, din cauza unui cumul de factori, printre care finalul vacanţei, datoriile acumulate şi condiţiile meteorologice.

În 2005, Dr. Cliff Arnall, fost profesor la Universitatea Cardiff (Marea Britanie), a venit cu o formulă menită să prezică cea mai deprimantă zi a anului. Ecuaţia lui sugerează că a treia zi de luni din ianuarie – care anul acesta a picat pe 15 ianuarie – este cea în care nefericirea atinge punctul culminant. 

Denumirea de „Blue Monday“ e un concept ce aparţine unei agenţii de turism din Marea Britanie, care a comandat şi un studiu în acest sens pentru a afla care sunt motivele pentru care oamenii sunt mai predispuşi la tristeţe în această zi.

Cercetarea a arătat că, în general, oamenii au acumulat datorii în urma cheltuielilor din perioada Sărbătorilor de Iarnă, ceea ce îi face mai irascibili, dar şi că readaptarea la locul de muncă, după zilele libere, se face anevoios, programul pare mai solicitant şi apar conflicte sociale. De asemenea, motivaţia lipseşte şi se conturează impresia că dorinţele şi planurile făcute la sfârşit de an nu au mari şanse de a fi realizate. În plus, nici vremea nu este prea prietenoasă şi vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Potrivit studiului, cea de-a treia zi de luni a anului este cea mai deprimantă zi şi, drept urmare, oamenii manifestă o stare de tristeţe, de letargie şi consumă carbohidraţi în exces. Cu toate că cercetarea nu are baze ştiinţifice, conceptul a devenit destul de popular. 

„Facturile din cont sunt o mare problemă după Crăciun, zăpada, gheaţa şi inundaţiile provoacă îngrijorări, iar mulţi oameni simt o lipsă de motivaţie“, a declarat Dr. Arnall, potrivit The Telegraph.

O zi a tristeţii nu e un lucru rău

Contactată de „Adevărul“, psihoterapeutul Vistiana Long a declarat că „Lunea albastră“ poate fi un concept indus, însă crede şi că, pe de altă parte, este benefică o zi în care să ne concentrăm pe lucrurile care ne întristează şi ne fac nefericiţi. 

„Dacă ţi-a intrat în cap că 15 ianuarie sau oricare altă zi din an e cea mai tristă zi a ta, ai toate şansele să fie aşa. Faptul că gândurile noastre au putere nu mai este un lucru necunoscut. E de ajuns să ne stabilim o zi pentru a ne conecta la tristeţea noastră şi ar putea fi aceea. Ceea ce nu e un lucru rău. E nevoie să ne acordăm timp şi pentru a simţi tristeţe. Tristeţea, trăită conştient şi asumat, e ca o coborâre în adâncul propriei fiinţe pentru a deveni mai conectaţi cu noi înşine, pentru a ne cunoaşte mai mult sau pentru a vindeca răni vechi“, a explicat specialista.

Psihoterapeutul atrage însă atenţia că trăim vremuri în care oamenii au tendinţa să cadă în extrema în care îşi doresc să fie doar fericiţi: „Nu ne mai acceptăm cu una, cu două perioadele sau chiar momentele de tristeţe, de neputinţă, de durere. Nu mai vrem să ne doară nimic. Avem pastile pentru orice disconfort şi multe alte mecanisme de a fugi de noi înşine când nu ne place ce simţim. Ne supărăm pe noi când nu suntem zâmbitori şi fericiţi, indiferent prin câte situaţii neplăcute am trecut. Doar că toată tristeţea asta păcălită, mototolită şi înghesuită în cotloanele sufletului, sub stări de bine forţate sau artificiale, nu poate sta acolo prea mult timp.“

Cum sa combaţi „Lunea albastră“

Printre cele mai comune sfaturi pe care specialiştii le oferă pentru a depăşi cu bine „Lunea albastră“ se numără exerciţiile fizice sau timpul petrecut în compania persoanelor dragi. „Cea mai uşoară cale pentru a fi fericit este să petreci mai mult timp cu oameni care te iubesc şi te plac aşa cum eşti“, este de părere creatorul formulei de calcul pentru cea mai deprimantă zi din an.

La rândul ei, Vistiana Long enumeră câteva soluţii: „Ne punem o melodie care ne place, facem mişcare, ieşim cu prieteni mai veseli decât noi, ne răsfăţăm cu ceva bun, vedem un film.“

De altfel, specialiştii au întocmit şi o listă cu filme care dau o stare de bine, iar printre titluri se numără: 

„Coco“ (2017), „Bridesmaids“ (2011), „Up“ (2009), „Superbad“ (2007), „As Good As it Gets“ (1997), „Before Sunrise“ (1995), „The Shawshank Redemption“ (1994), „When Harry Met Sally“ (1989), „Rocky“ (1976) şi „Mary Poppins“ (1964).

Totuşi, psihoterapeutul atrage atenţia că nu este benefic să fugim de propriile sentimente, iar dacă starea de tristeţe persistă este recomandat să cerem ajutor: „E musai ca apoi să ne întoarcem la cele puse deoparte şi să ne ocupăm de ele. Sunt necesare momentele în care să stăm cu noi, atenţi la orice apare în interior şi, orice ar fi, să-i dăm voie să fie, să ne dăm voie să simţim. Numai că uneori e prea greu să stăm singuri cu aceste trăiri. Cei mai mulţi dintre noi purtăm în celulele noastre dureri mari sau traume. Nu degeaba am face orice doar să nu intrăm în contact cu interiorul nostru: ne e frică de ce am putea simţi. În aceste cazuri, e important să cerem ajutor, să ne «accesăm» pe noi în prezenţa cuiva care ştie şi poate să ne fie alături în mod sănătos. De ce să facem asta? Pentru că nescoase la suprafaţă, netrăite şi neconsumate, durerile sufleteşti se acumulează şi aşa apar bolile fizice, psihice, depresia, anxietatea generalizată, atacurile de panică. Atunci e nevoie de ajutor specializat, dar nu trebuie aşteptat momentul în care ne ajunge cuţitul la os. Depresia e un plâns prelungit în interior, pentru că în exterior fie ai învăţat că nu e voie, fie ai înţeles că nu are rost.“

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite