Cercetătorii explică modul în care oamenii devin dependenţi de anumite substanţe sau obiceiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii explică modul în care oamenii dezvoltă dependenţă. FOTO iprima.cz
Cercetătorii explică modul în care oamenii dezvoltă dependenţă. FOTO iprima.cz

V-aţi întrebat vreodată ce îi determină pe oameni să experimenteze anumite substanţe deşi ştiu că acestea provoacă dependenţă? Cercetătorii sunt de părere că este o tulburare cronică, dar care poate fi prevenită sau tratată, dacă este corect înţeleasă.

După numeroase cercetări, Maureen Boyle - om de ştiinţă britanic, este de părere că dependenţa este o tulburare biopsychosocială, o combinaţie între genetică, neurobiologie şi modul în care aceasta interacţionează cu factorii psihologici şi sociali. Acesta face o analogie şi spune că dependenţa este o tulburare cronică asemănătoare diabetului de tip 2, cancerului şi bolilor cardiace, dar care poate fi prevenită sau tratată, scrie The Independent.

Dopamina

Calea spre dependenţă poate fi diferită, dar efectele sunt aproape la fel. Substanţele care dau dependenţă cresc nivelul dopaminei din creier. Acesta este un neurotransmiţător declanşat de obiceiuri ce provoacă fericire, cum ar fi sexul şi mâncarea.

Cum se creează dependenţa

Odată ce vom continua să folosim substanţe care dau dependenţă, creierul încearcă să reechilibreze chimia cerebrală, producând din ce în ce mai puţină dopamină.

Aceste substanţe devin ceva normal, dopamine scăzută întărind obiceiul şi nevoia de a consuma din ce în ce mai mult pentru ne simţi fericiţi.

Factori de risc

Nu suntem toţi la fel de predispuşi la dependenţă. Totul, de la genetică la reţele de socializare, pot provoca vulnerabilitate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite