Cronica unei morţi prin SMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele ore de viaţă, o tânără de 25 de ani şi-a ţinut la curent familia şi prietenii cu evoluţia bolii prin telefonul mobil. O englezoaică şi-a pierdut viaţa la 14 ore după internare, din cauză că medicii i-au refuzat tratamentul pentru meningită şi i-au dat doar nişte pastile pentru dureri de cap.

Joanne Dowling, o britanică în vârstă de 25 de ani, le-a trimis apropiaţilor mesaje de pe telefonul mobil conţinând informaţii şi fotografii cu erupţiile de pe pielea ei, chiar de pe patul de spitalunde avea să-şi găsească sfârşitul din cauza neglijenţei medicilor din sistemul public de sănătate, scrie „The Daily Mail". Grav bolnavă, înainte de a muri, tânăra le-a trimis mamei ei şi celei mai bune prietene mai bine de 40 de fotografii şi mesaje-text.

Mai citiţi şi:

O femeie s-a spânzurat în podul spitalului în care era internată. Suferea de tulburări depresive severe

Abandonată şi trecută pe analgezice

Doctorii au ignorat erupţia care-i apăruse fetei pe braţe şi pe picioare şi au refuzat să creadă că sângele fetei fusese infectat de bacteria ce produce meningita. Drept urmare, specialiştii au decis să-i suspende tratamentul cu antibiotice, administrându-i în schimb analgezice. Cu câteva ore înainte de a ajunge la spital, Joanne Dowling fusese diagnosticată de medicul ei de familie ca fiind suspectă de septicemie în urma infecţiei cu meningococ, după ce femeii îi apăruse o erupţie cutanată, iar tensiunea arterială i-a scăzut brusc.

Când s-a prezentat la camera de urgenţe a spitalului local din Milton Keynes, un oraş din sudul Angliei, doctorii au respins diagnosticul pus anterior, convinşi fiind că femeia avea o infecţie uşoară cauzată de fibroza chistică de care suferea. Aşa că au abandonat-o într-un salon de spital şi i-au administrat tablete pentru dureri de cap şi lichide, deoarece nu au observat erupţia roşiatică ce-i împânzise braţele, mâinile şi picioarele.

Pe măsură ce timpul trecea, îngrozită, Jo îşi fotografia cu telefonul mobil zonele afectate şi trimitea fotografiile mamei şi prietenei ei, explicându-le, de asemenea, că se simte din ce în ce mai rău. Infectată cu bacteria meningitei, femeia a intrat în şoc septic, tuşind şi asfixiindu-se din cauza lichidului care i se acumula în plămâni, şi a decedat la patru ore după ce a transmis ultimul SMS, şi la numai 14 ore de când fusese internată.

Părinţii au dat spitalul în judecată

După decesul femeii, care a avut loc în noiembrie anul trecut, familia acesteia a depus, zilele trecute, o plângere la adresa spitalului, în care acuză conducerea de neglijenţă. Medicul legist care se ocupă de caz a criticat la rândul lui conducerea spitalului pentru lipsa de comunicare, considerând moartea femeii drept un incident cu atât mai tragic cu cât viaţa acesteia ar fi putut fi salvată prin simpla administrare de antibiotice. În timpul anchetei, a reieşit că în noaptea în care a decedat femeia erau doar doi medici de gardă.

„Medicul nostru de familie ştia că e vorba de meningită, dar când am ajuns cu ea la spital îngrijirile au luat sfârşit", a declarat, devastată, mama fetei. „Doctorii nu păreau să ştie ce au de făcut sau ce este septicemia meningococică. Cei de la spital spuneau că are doar o infecţie. Joanne avusese multe infecţii din cauza fibrozei chistice, dar niciodată o asemenea erupţie. Am văzut pozele pe care le-a trimis din spital şi erupţia era foarte gravă. Era imposibil să nu o observi, dar asistentele n-au văzut-o. Joanne n-a avut nicio şansă şi a fost lăsată să moară fără să i se dea niciun tratament."

Greşeli pe bandă rulantă

Înainte de internare, lui Joanne Dowling i se administrase penicilină de către medicul ei de familie, care îi şi eliberase un bilet de trimitere în care trecuse diagnosticul corect - septicemie meningococică. Printre simptomele menţionate de medicul de familie se numărau tensiunea arterială scăzută, pulsul ridicat şi o erupţie cutanată.

În spital, medicul care a consultat-o a recomandat o tomografie şi o puncţie lombară, rezultatul acesteia din urmă fiind trimis la analize, pentru o antibiogramă. Însă, deoarece tomografia nu a indicat că ar fi vorba de meningită, unul dintre medicii generalişti din spital a refuzat să îi mai administreze antibiotice, înlocuind tratamentul cu analgezice şi perfuzii cu lichide. În timp ce starea sănătăţii i se înrăutăţea, aceasta a trimis 42 de SMS-uri către mama sa şi o prietenă, în care îşi descria simptomele, precum şi aproximativ zece fotografii cu erupţia de pe braţe, mâini şi picioare.

Mărturiile de pe patul de spital

- 15.55, către o prietenă, Jess Wales, de asemenea suferindă de fibroză chistică: „Am fost internată. Posibil meningită."
- 15.59, către Wales: „Saturaţia de oxigen în sânge aproape 100, dar o să mă trateze de meningită."
- 20.11, Wales către Joanne: „Sper că e doar o infecţie, nu meningită."
- 21.42, Joanne către Wales: „Erupţia se înrăutăţeşte."
- 21.43, Joanne către mama ei: „Tata s-a enervat pe doctori, le-a spus că am fibroză chistică. A plâns de faţă cu mine."
- 22.45, Joanne către mama ei: „Mi-e şi mai rău."
- 00.13 a.m., ultimul mesaj de la Joanne către Wales: „CRP 67, leucocite 25, încă n-am făcut puncţia lombară, dar erupţia creşte. Tu ce rezultate ai?"
- 00.19, Wales către Joanne: „CRP 97, leucocite 24, la radiografie se vede un blocaj în plămânul stâng." Niciun răspuns de la Joanne.
- 04.55, Wales către Joanne: „Eşti bine, dragă?"
- Joanne Dowling a decedat la 5.20 a.m., la trei ore după ce înregistrările din arhiva spitalului arată că fusese consultată ultima oară. Femeia se afla pe lista de aşteptare pentru un transplant de plămân şi, din când în când, avea nevoie de un scaun cu rotile pentru a se deplasa, după ce fusese diagnosticată în copilărie cu fibroză chistică. Cea mai bună prietenă a ei, Jess Wales, a decedat la rândul ei în luna ianuarie a acestui an, la scurtă vreme după un transplant de plămân.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite