Cum să vă feriţi de escrocherii: 7 indicii la care trebuie să fiţi atenţi, de la unul dintre cei mai buni experţi în anticiparea infracţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un expert în prevenirea înşelătoriilor dezvăluie semnele care anticipează infracţiunile şi explică tehnicile la care apelează escrocii pentru a-şi păcăli victimele.

Înainte să împlinească vârsta de 13 ani, americanul Gavin de Becker a suferit în nenumărate rânduri din cauza persoanelor străine şi chiar şi a celor apropiate. Sora lui cea mică nu a fost scutită nici ea de evenimente neplăcute, iar mama lor dependentă de heroină l-a împuşcat pe tatăl lor, Gavin fiind martor la tragedie. În loc să devină un adult violent la rândul lui, urmare a mediului în care a trăit, Gavin de Becker şi-a folosit experienţele de viaţă pentru a deveni unul dintre cei mai buni experţi în anticiparea şi în prevenirea infracţiunilor sau activităţilor criminale. În prezent este specialist în probleme de securitate, în principal pentru autorităţi guvernamentale, corporaţii şi persoane publice importante

Deşi a scris patru cărţi de-a lungul carierei încununate de succes, de Becker este faimos mai ales pentru bestseller-ul „Darul fricii” (n.r. The Gift of Fear), în care descrie şapte indicii prevestitoare de pericol sau de manipulare.

Fie că este vorba despre un escroc care nu urmăreşte decât să vă uşureze de bani sau despre un criminal violent care urmăreşte ceva cu mult mai grav, aceste semne sunt cât se poate de reale, putând să vă ajute să nu deveniţi o victimă.  

1. Forţarea ideii de „echipă”

De Becker numeşte „echipă forţată” una din cele mai sofisticate tehnici de manipulare. O puteţi identifica uşor atunci când un străin redă o experienţă la care aţi luat parte şi voi prin utilizarea frecventă a pronumelor „noi”  şi „nouă” în propoziţii precum „Acum am făcut-o” sau „Suntem o echipă”. Infractorii folosesc astfel de exprimări pentru a se apropia de victimele lor prin crearea impresiei că vă aflaţi în aceeaşi barcă.  

echipa

FOTO riniambarsari.wordpress.com

2. Folosirea unor stereotipuri 

Stereotipizarea este o tehnică pe care escrocii o folosesc în general pentru a capta întreaga atenţie a unei persoane. Întotdeauna include o insultă uşoară, explică de Becker, care este uşor de combătut. De exemplu, un bărbat de la bar care îi spune unei femei că aceasta este probabil prea snoabă pentru a discuta cu el. Femeia îi poate cu uşurinţă demonstra contrariul făcând conversaţie cu bărbatul în cauză, dar cea mai bună metodă de apărare împotriva stereotipizării este să ingnoraţi remarca în totalitate pentru că a o admite este exact ceea ce îşi doreşte potenţialul manipulator.

3. Şarm şi amabilitate

Şarmul este întotdeauna un instrument pe care oamenii îl folosesc pentru atingerea unui scop, potrivit lui de Becker. Cele mai multe persoane şarmante nu reprezintă o ameninţare, dar mulţi infractori se folosesc de şarm pentru a înşela şi pentru a-ţi ascunde faptul că sunt rău intenţionaţi. O bună metodă de apărare, care vă ajută să vedeţi dincolo de intenţiile reale ale persoanelor şarmante este să vă spuneţi: „Această persoană încearcă să mă inducă în eroare prin şarm?” în loc de „Persoana aceasta este şarmantă”, scrie de Becker.

persoana sarmanta

FOTO mightyem.blogspot.com

4. Prea multe detalii

Toţi escrocii, mici sau mari, se bazează pe un singur lucru: să vă distragă atenţia de la lucrurile evidente. Una dintre cele mai evidente fapte într-o situaţie dubioasă este atunci când sunteţi abordat din senin de un străin care se comportă foarte familiar. De Becker spune că în multe rânduri infractorii vor discuta cu victimele lor puţin cam prea mult, oferindu-le acestora prea multe detalii despre false experienţe în scopul distragerii atenţiei victimelor de la evidenţa faptului că persoana în cauză – infractorul -, nu le cunoaşte deloc. Mai mult, faptul că infractorii oferă prea multe detalii este un semn prevestitor al relelor lor intenţii.

5. Promisiuni nesolicitate

Fiţi întotdeauna suspicioşi în legătură cu un străin care spune „Promit”. Promisiunile sunt „instrumente conversaţionale goale”, potrivit lui de Becker, pentru că nu fac altceva decât să „dea de gol” întenţiile cuiva de a vă convinge de ceva. Când cineva vă face o promisiune nesolicitată, apăraţi-vă prin a gândi: „Ai dreptate, sunt ezitant în ceea ce priveşte încrederea pe care ar trebui să ţi-o acord, şi poate am un motiv bun pentru acest lucru. Îţi mulţumesc că mi-ai deschis ochii”, punctează  De Becker.

promisiune falsa

FOTO timemanagementninja.com

6. „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”

Cămătăria presupune a împrumuta bani la dobânzi mari, o tehnică pe care experţii în escrocherii o folosesc pentru a le rămâne dator. Această regulă este aplicată de escroci şi sub forma favorurilor oferite cu cea mai mare plăcere, dar care vor fi răscumpărate. Mai exact, aceştia se vor oferi şi chiar vor face ceva pentru voi, cum ar fi să vă ajute să duceţi cumpărăturile la maşină, dar vor aştepta o favoare şi mai mare în schimb. Bineînţeles, majoritatea oamenilor care procedează astfel nu este rău intenţionată şi vrea pur şi simplu să vă ajute, spune de Becker, dar pentru a fi în afara oricărui pericol este recomandat să vă ascultaţi intuiţia şi să căutaţi alte semnale care să sugereze că aceste persoane nu sunt pe atât de generoase sau de binevoitoare pe cât vor să lase impresia.  

7. Ignorarea cuvântului „Nu”

De Becker spune că ignorarea cuvântului „Nu” este semnalul cel mai puternic că nu trebuie să aveţi încredere în acea persoană. De Becker explică în cartea sa că o persoană care refuză să se oprească deşi cineva îi spune „Nu”, arată că respectiva persoană fie încearcă să deţină controlul, fie refuză să îl cedeze (lucru care se întâmplă şi în cazul vânzătorilor stradali insistenţi, în ciuda faptului că li se spune „Nu” de nenumărate ori). Dacă veţi lăsa o persoană să treacă peste „Nu”-ul vostru, atunci este ca şi cum aţi purta o pancartă pe care scrie „Tu deţii controlul”, conchide de Becker.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite