Cum să fii un oaspete impecabil de sărbători. Ghidul bunelor maniere: ce cadouri să alegeţi pentru gazdă şi de de ce să evitaţi ciocolata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile de Iarnă se apropie cu paşi repezi, iar mulţi dintre noi ne vom afla în postura de invitaţi la întâlnirile festive din „cea mai frumoasă perioadă din an“.

Prestigioasa companie britanică Debrett’s, specializată în etichete şi comportamente, a publicat un ghid cu privire la cum ar trebui să ne comportăm în postura de invitaţi la petrecerile de Crăciun pentru a evita situaţiile stânjenitoare, scrie Daily Mail. 

De asemenea, experţii oferă sfaturi despre cum să vă impresionaţi gazda şi să vă asiguraţi că veţi fi trecuţi pe lista de invitaţi şi anul viitor, în cazul în care vă doriţi acest lucru.

Ce să aduceţi 

Potrivit ghidului publicat de celebra companie, prima regulă în a fi oaspeţi este să aduceţi o mică atenţie gazdei: alimente şi/sau băuturi sunt binevenite, în caz că nu aveţi o idee mai bună. Într-adevăr, aproape jumătate dintre cei chestionaţi au fost de acord că mâncarea şi băutura sunt cele mai sigure opţiuni pentru cadouri.

Debrett’s a remarcat că nu e rău să mergeţi cu o sticlă de băutură, dar asiguraţi-vă că depuneţi un mic efort în a alege licoarea potrivită. Băuturile spirtoase reprezintă o alternativă distractivă, dar nu omiteţi gusturile gazdei. Dacă este, totuşi, o persoană tradiţionalistă, cu gusturi clasice, rămâneţi la vin. Dacă şederea dumneavoastră va fi mai lungă de o zi sau două, luaţi în calcul un cadou mai substanţial, cum ar fi un coş cu băuturi şi alimente.

   

Dacă nu sunteţi sigur, totuşi, de alegerea vinului, vă puteţi întreba în avans gazda ce vin sau băutură să aduceţi. Acest gest este considerat politicos. 

Aţi putea, de asemenea, să încercaţi să alegeţi băutura în funcţie de preparatele pregătite de gazdă, dar nu vă bazaţi foarte tare pe acest lucru. Nu lăsaţi gazda să se ocupe exclusiv de alegerea bucatelor. Puteţi veni şi dumneavoastră cu idei sau vă puteţi aduce contribuţia, prin cumpărarea de alimente, ori le puteţi prepara în avans acasă şi aduce ulterior la petrecere. 

Ghidul Debrett spune, de asemenea, că „este perfect acceptabil ca gazda să deschidă şi să servească în aceeaşi noapte băutura pe care aţi ales să o aduceţi, dar nu este obligatoriu.“ De aceea, îi sfătuieşte pe oaspeţi să încerce să-şi ascundă nemulţumirea că „şampania sau vinul pe care l-au adus va fi deschis cu altă ocazie“, de exemplu. 

image

FOTO Shuterstock 

Gândiţi-vă de două ori înainte să aduceţi ciocolată

Ciocolata ar putea fi potrivită în timpul sezonului festiv, dar asta nu înseamnă că este un cadou/o atenţie potrivit/ă pentru toate gazdele.

Înainte să alegeţi dulciuri, asiguraţi-vă că destinatarul nu este diabetic sau nu ţine o dietă. De asemenea, trebuie să aveţi grijă când oferiţi dulciuri familiilor cu copii. Există posibilitatea ca părinţii să evite să le dea micuţilor lor prea mult zahăr. De asemenea, este recomandat să cumpăraţi bomboane de ciocolată împachetate pentru a vă salva de efortul împachetării lor. 

Gustări pregătite în casă sau cumpărate?

Este politicos să vă oferiţi contribuţia culinară, dar rămâneţi la alegerea unor lucruri mai simple, precum plăcinte sau biscuiţi. Dacă alegeţi să aduceţi preparate substanţiale, precum friptura, gazda ar putea crede că nu vă place felul în care găteşte şi vreţi să vă asiguraţi că veţi mânca totuşi ceva pe gustul dumneavoastră.

Împachetaţi îngrijit cadourile

Nu uitaţi să împachetaţi cadourile, în cazul în care nu le-aţi cumpărat deja frumos aranjate. Acest lucru face diferenţa între un cadou pentru care aţi depus un minim de efort în alegerea şi dăruirea lui, iar gazda dumneavoastră îl va aprecia mai mult.  

Evitaţi să postaţi poze pe reţelele sociale cu lucrurile pe care le-aţi primit

Debrett's îi avertizează pe oaspeţi să trateze cu atenţie chestiunea postărilor în social-media. Ghidul spune că postările exagerate pe Instagram i-ar putea face pe ceilalţi să simtă că nu au o zi la fel de bună ca a dumneavoastră şi, de asemenea, ar putea da în vileag cadourile pe care gazda le-ar fi redăruit la rândul ei.

Cu toţii suntem tentaţi ca atunci când primim un cadou care nu este pe placul nostru să-l dăruim mai departe, fie pentru a scăpa de el, fie pentru că ar putea fi de folos sau pe placul unora dintre apropiaţii noştri. De asemenea, acest lucru ne-ar putea scăpa şi de cheltuieli suplimentare. De aceea, atunci când alegeţi să redăruiţi un cadou, aveţi grijă să schimbaţi ambalajul sau modul în care a fost împachetat pentru a nu fi uşor de recunoscut. Imaginaţi-vă cum ar fi ca la petrecerea în care sunteţi invitaţi să se afle şi persoana de la care aţi primit cadoul neinspirat, iar ea să-şi dea seama că l-aţi dat mai departe. 

Asiguraţi-vă că ceea ce aţi primit nu este gravat sau personalizat în vreun fel, înainte de a-l redărui. 

Nu uitaţi să mulţumiţi gazdei

Când se termină toate festivităţile, este preferabil să-i lăsaţi gazdei un bileţel de mulţumire. Dacă preferaţi varianta modernă, sunaţi-i a doua zi să le reamintiţi cât de bine v-aţi simţit şi să le mulţumiţi încă o dată pentru tot efortul depus. Un mesaj pe WhatsApp sau un simplu SMS sunt cel mai puţin preferabile opţiuni, dar mulţumirile digitale sunt mai bune decât deloc. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite