Cum puteţi fi mai carismatic: 6 metode de dezvoltare a carismei, explicate de un psiholog al Universităţii Stanford

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama FOTO Getty Images
Barack Obama FOTO Getty Images

Carisma nu este un dar înnăscut, ci o abilitate ce poate fi învăţată. Un psiholog al Universităţii Stanford explică cele şase elemente specifice unei persoane carismatice.

Adesea ne gândim la carismă ca la un dar special care oferă un magnetism aparte persoanei care o deţine. O persoană carismatică poate exercita o influenţă puternică asupra celor din jur. Nu este o surpriză că oamenii descriu deseori persoanele carismatice, cum sunt oamenii politici – de exemplu Barack Obama –, drept persoane care au capacitatea de a vă face să vă simţiţi singura persoană căreia i se adresează, deşi vă aflaţi într-un grup, scrie businessinsider.com.

Max Weber a definit carisma ca fiind „o calitate a unui individ deosebit de ceilalţi oamenii şi perceput ca având puteri sau calităţi supranaturale“. Pe de altă parte, cercetările coordonate de Emma Seppälä, directorul ştiinţific al Centrului pentru Studii de Compasiune şi Altruism al Universităţii Stanford, arată că nu este un dar înnăscut şi că oricine îşi poate dezvolta carisma. Studiul a indicat şase elemente ale unei persoane carismatice:

Empatia

Este important să aveţi abilitatea de a vedea lucrurile din perspectiva unei alte persoane şi de a înţelege cum simte aceasta. Puteţi fi empatici şi vă puteţi poziţiona în locul unei alte persoane dacă sunteţi pe deplin atent la aceasta - lucru care, evident, îl puteţi face numai dacă sunteţi complet prezenţi la discuţie, inclusiv cu gândul, nu doar fizic.

Bune abilităţi de ascultare

Încercaţi să auziţi cu adevărat ceea ce persoana de lângă voi încearcă să vă comunice, atât verbal, cât şi nonverbal. Gândiţi-vă la persoanele care vă întrerup sau nu pot aştepta să terminaţi ce aveţi de spus. Nu vă ascultă cu adevărat pentru că se gândesc la propriile persoane - ce va spune, cât de inteligent va suna, cât de impresionat va fi. Dacă sunteţi distras sau vă gândiţi la ce să spuneţi în continuare, înseamnă că nu sunteţi cu adevărat prezenţi, nu ascultaţi cu adevărat.

Contactul vizual

Contactul vizual este una dintre cele mai puternice forme de conexiune umană. Intuitiv simţim că atunci când privirea cuiva se îndepărtează de noi, şi atenţia lor s-a schimbat. Această intuiţie este susţinută de cercetăriile din domeniul neuroştiinţelor, care au constatat că atunci când privirea rătăceşte, mintea face acelaşi lucru. Când sunteţi prezenţi şi priviţi pe cineva în ochi, impactul acestei conexiuni este extrem de puternic. În plus, datorită empatiei şi abilităţilor bune de ascultare, oamenii se simt cu adevărat văzuţi.

Entuziasmul

Este important să ai abilitatea de a încuraja o persoană prin aprecierea acţiunilor sau ideilor sale. Entuziasmul este greu de mimat deoarece este o emoţie autentică. Aceasta apare numai atunci când vă implicaţi sincer în ceea ce faceţi sau spuneţi altcuiva. Pentru a putea transmite entuziasm, trebuie să simţiţi sincer acest lucru. Din nou, capacitatea de a fi pe deplin prezent este esenţială.

Încrederea în sine

Acţionaţi autentic şi plini de încredere, fără a vă îngrijora ce cred ceilalţi oameni. Mulţi oameni sunt atât de îngrijoraţi de modul în care sunt percepuţi de ceilalţi, încât nu mai pun accentual pe ei înşişi. Când sunteţi pe deplin prezenţi, vă concentraţi mai mult pe voi înşivă. Ca rezultat, veţi deveni în mod natural mai încrezători. În loc să vă îngrijoraţi de ce gândesc ceilalţi, încercaţi să fiţi calmi, autentici şi naturali.

Abilităţi de comunicare

Este esenţial să cunoaşteţi publicul dacă doriţi să aveţi impact asupra acestuia. Singura modalitate de a face acest lucru este acordarea atenţiei necesare. Când sunteţi 100% atenţi la cei care vă ascultă, sunteţi în măsură să înţelegeţi de unde vin şi cum interpretează mesajul pe care îl transmiteţi. Numai atunci, cuvintele pot căpăta sensibilitate şi pot atinge scopul dorit.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite