FOTO Povestea lui Dean Karnazes, omul care poate alerga la nesfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dean Karnazes, omul cu puteri supranaturale FOTOGRAFII Facebook
Dean Karnazes, omul cu puteri supranaturale FOTOGRAFII Facebook

Dean Karnazes, omul devenit faimos pentru că a alergat fără oprire, trei zile, pe o distanţă de 560 de kilometri, timp în care nu a dormit deloc, a vorbit deschis, într-un interviu acordat publicaţiei „The Guardian“, despre dificultăţile carierei şi presiunile vieţii de maratonist.

Toţi cei care practică sporturi de anduranţă sunt nevoiţi să se oprească atunci când acidul lactic este acumulat în muşchi şi, deci, rezervele de energie nu mai există, dar organismul lui Dean Karnazes face excepţie de la această regulă. Bărbatul, în vârstă de 51 de ani, a reuşit să sfideaze legile naturii şi a alergat 50 de maratoane în 50 de zile consecutive, în 2006.

Succesul bifat de Karnazes în acel an a venit după ce, în 2002, el a reuşit să finalizeze Maratonul de la Polul Sud, pe parcursul căruia a alergat la temperatura de minus 25 de grade Celsius.

Întrebat de jurnaliştii britanici care este secretul din spatele acestei „reţete de succes“, Karnazes a mărturisit că pentru el nu există limite. „Chiar şi atunci când nivelul presiunii din sânge este foarte intens, am senzaţia că pot să duc la bun sfârşit o cursă fără să obosesc. Oricât de mult aş forţa, muşchii mei, pur şi simplu, rezistă“, a explicat sportivul.

Trei zile fără somn

În 2005, Karnazes a devenit protagonistul unei poveşti remarcabile: a reuşit să parcurgă 560 de kilometri, în trei zile, fără să se odihnească. Cursa, al cărui start s-a dat în Nordul Californiei, a reprezentat o provocare pe care maratonistul a acceptat-o fără ezitare. După 80 de ore şi 44 de minute de luptă cu propriul organism, americanul a respirat uşurat. Bifase o performanţă şi demonstrase naturii că legile ei pot fi încălcate uşor cu un strop de voinţă.

image

„Mă simt de parcă aş fi fost implicat într-un accident rutier. Mă doare tot corpul, dar am o stare mai bună decât ieri. Cred că aş fi în stare să mai parcurg încă patru sau cinci kilometri“, a mărturisit Dean la sfârşitul rutei. 

Omul cu puteri supranaturale

Oamenii de ştiinţă care i-au studiat organismul au ajuns la concluzia că americanul are o rezistenţă ieşită din comun, având în vedere că efortul susţinut pare să alimenteze, de fapt, voinţa sportivului.

image

Astfel, în 2006, o echipă de specialişti a cerut acordul deja celebrului „ultramaratonist“ să efectueze o serie de teste pentru a-i cerceta modul de funcţionare a organismului. „Iniţial, am fost trimis la un centru din Colorado, unde mi s-a testat rezistenţa fizică. N-au descoperit nimic deosebit. A urmat un nou test asupra nivelului de acid lactic din organism. Au spus că nu durează mai mult de 15 minute, dar am zăbovit acolo aproape o oră, până când a venit raportul final. La plecare, doctorii mi-au mărturisit că niciodată nu s-au mai confruntat cu un asemenea caz“, povesteşte Karnazes.

image

Maratonistul a descoperit plăcerea curselor lungi, pline cu obstacole, încă din copilărie, atunci când obişnuia să fugă de la şcoală spre casă, în loc să folosească mijloacelor de transport în comun. Astfel, pe măsură ce copilul Dean intra în anii de pubertate, bizara sa capacitate fiziologică, de a alerga fără să resimtă oboseala, se dezvolta direct proporţional cu organismul său. Curajos şi talentat, sportivul  reuşea, în adolescenţă, să dea 100 de ture de pistă, în timpul în care colegii săi abia bifau 15.

image

Pe lângă abilităţile demne de cartea recordurilor, Dean Karnezes pare să deţină şi secretul artei scriiturii, fiind autorul unei cărţi devenite best-seller-ul anului în 2005 şi tradusă deja în 11 limbi. Volumul autobiografic „Ultramarathon Man: Confessions of an All Night Runner“ descrie numeroase întâmplări din viaţa mega-maratonistului, precum şi programele sale de antrenament, nutriţie şi recuperare. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite