Neurologii dezvăluie activităţile simple care ne pot face mai fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Există mii de sfaturi şi tehnici psihologice care vă pot ajuta să vă simţiţi mai fericiţi şi vă învaţă cum să vă bucuraţi de fiecare zi. Totuşi, cele în care vă puteţi încrede cu adevărat sunt venite din partea neurologilor, oamenii care ştiu exact când şi de ce creierul vă poate conferi sentimentul de satisfacţie deplină.

De-a lungul timpului, neurologii au făcut câteva descoperiri cu privire la activităţile care ne fac cu adevărat fericiţi. Iată câteva dintre ele, potrivit Bright Side.

Învaţă să spui „mulţumesc“

Când îi mulţumim unei persoane, lui Dumneze sau chiar destinului, creierul nostru se concentrează pe aspectele pozitive ale vieţii. Gândurile plăcute declanşează producţia de serotonină (hormonul fericirii) în cortexul cingular anterior, iar această tehnică este adesea folosită de specialişti pentru a trata depresia.

Rezolvă problemele pe rând

Creierul nostru nu încetează niciodată să caute soluţii pentru orice problemă care ne îngrijorează. Acest lucru necesită multă energie, aşa că ori de câte ori creierul oboseşte şi problema rămâne nerezolvată, ne simţim iritaţi şi anxioşi. Pe de altă parte, pentru fiecare decizie corectă, creierul nostru se răsplăteşte cu o doză de neurotansmiţători care calmează sistemul limbic şi ne ajută să vedem din nou lumea şi viaţa într-o lumină mai frumoasă. Prin urmare, este foarte util să încerci să rezolvi problemele sau sarcinile una câte una.

Nu-ţi fie teamă să vorbeşti despre ce te apasă

Procesul de a trece printr-o situaţie dureroasă fără a discuta deschis despre aceasta, precum şi cel în care alegi să ceri ajutor şi să vorbeşti cu cei din jur despre suferinţa ta implică utilizarea diferitelor părţi ale creierului. În ultimul caz, emoţiile negative au un impact mai mic asupra stării de bine, motiv pentru care este recomandat să nu vă ascundeţi problemele de oamenii pe care vă puteţi baza sau să vă feriţi să apelaţi la ajutorul unui specialist. Ori de câte ori vorbiţi despre lucrurile care vă apasă, creierul declanşează producţia de serotonină şi chiar reuşeşte să găsească unele părţi pozitive ale situaţiei.

Atinge şi îmbrăţişează

Pentru oameni, interacţiunea socială este cu adevărat importantă. Diferitele forme de sprijin fizic, în special atingerile şi îmbrăţişările, pot accelera recuperarea unei persoane bolnave. Dacă eliminaţi interacţiunea tactilă din viaţa voastră, creierul percepe absenţa acesteia la fel cum percepe durerea fizică, întrucât aceleaşi zone ale creierului devin active în ambele cazuri. Acest lucru, la rândul său, declanşează procese care vă afectează starea de spirit şi contribuie la dezvoltarea depresiei.

Învaţă, învaţă şi, din nou, învaţă

Pentru creier, dobândirea de noi cunoştinţe înseamnă adaptarea permanentă la un mediu în continuă schimbare. Prin intermediul acestui proces, creierul nostru se dezvoltă, răsplătindu-şi propriile încercări de a absorbi şi procesa informaţii noi cu dopamină, hormonul bucuriei. Dacă vrei să fii fericit, nu trebuie să te temi să încerci lucruri noi, să-ţi extinzi orizontul şi să înveţi lucruri noi.

image

Fă sport

Activitatea fizică apasă organismul, dar de îndată ce presiunea dispare, corpul nostru primeşte o recompensă: o doză de endorfine, eliberată de glanda pituitară. Efectul este similar cu cel al opiaceelor (cum ar fi morfina), care reduc durerea şi îmbunătăţesc starea de spirit. Nu este nevoie să alergaţi la maratoane pentru a obţine acest rezultat – chiar şi o plimbare poate face minuni! De altfel, mulţi scriitori şi compozitori consideră că plimbările reprezintă o parte indispensabilă a procesului creativ.

image

Bucură-te de un somn bun

În timp ce dormim pe întuneric, corpul nostru secretă melatonină. Acest hormon încetineşte toate procesele din organism, ajutându-l să se recupereze şi să crească nivelul de serotonină din hipotalamus. Dacă creierul detectează o schimbare a iluminării, declanşează eliberarea hormonului de stres pentru a trezi rapid corpul. Prin urmare, este important să dormiţi 6-8 ore pe noapte şi în locuri ferite de lumină.

Proiectează aşteptări plăcute

Procesul de a aştepta ceva frumos, cum ar fi o gustare delicioasă sau o întâlnire cu o persoană dragă, determină creierul să experimenteze plăcerea prin simpla anticipare a evenimentului plăcut. De aceea ne place atât de mult să numărăm orele şi minutele până la un moment special – fie că este vorba de o vacanţă sau o petrecere, întâlnirea cu un prieten vechi sau sfârşitul unei zile lungi de lucru. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite