Topul alimentelor care contribuie la o viaţă sănătoasă, potrivit cercetătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce studiile au arătat că stilul alimentar este cauza principală de deces la nivelul întregului glob, cercetătorii au făcut diferite studii care atestă alimentele ce ajută la păstrarea organismului sănătos.

Stilul alimentar dezechilibrat este cauza principală de deces la nivel mondial. În mare parte, acest lucru este cauzat de faptul că de-a lungul timpului oamenii şi-au schimbat modul în care se hrănesc, şi, din păcate, efectele nu au întârziat să apară. 

După diferite studii, cercetătorii au descoperit că există câteva alimente care contribuie la păstrarea organismului sănătos, scrie ForbesPrintre acestea se numără:

Cafeaua

Cafeaua se află pe primul loc în listă deoarece este considerată un adevărat medicament. O cercetarea realizată timp de 10 ani pe subiecţi care consumau regulat cafea a scos la iveală faptul că unul din marile avantajele ale cafelei este păstrarea sănătăţii creierului. Nu numai că îmbunătăţeşte memoria, dar reduce riscul de depresie şi chiar apariţia unor boli precum Alzheimer şi Parkinson.

Mai mult, noi studii sugerează că există beneficii şi în ceea ce priveşte longevitatea. Într-un studiu recent, persoanele care au băut patru ceşti de cafea pe zi au avut un risc de deces cu 64% mai mic. Acest lucru se datorează compuşilor din cafea care îmbunătăţesc sănătatea vasculară, ajută la repararea leziunilor celulare şi reduc inflamaţia.

Somon şi alte tipuri de peşte gras (sau alge)

Acizii graşi Omega 3 sunt deosebit de importanţi pentru creier şi inimă, reducând riscul de demenţă şi boli de inimă. Un studiu recent a constatat că aceştia pot contracara chiar şi daunele neuronale pe care o dietă bogată în zahăr le poate produce.

Nuci

Nucile contribuie la sănătatea inimii, reducerea inflamaţiei şi a mortalităţii. Acestea conţin Omega 3 (o versiune puţin inferioară a grăsimilor prezente în peşte şi alge), având multe alte beneficii, inclusiv vitamine esenţiale, fibre şi proteine, atât de necesare organismului. Studiile au demonstrat că migdalele îmbunătăţesc nivelul „colesterolului bun“, reducând pofta de mâncare.

Leguminoase

Legume precum fasolea, mazarea şi lintea merită să fie incluse în dietă datorită cantităţii mari de proteine şi fibre, precum şi substanţelor nutritive (zinc, fier şi magneziu) pe care le conţin. Consumul lor a fost legat de o serie de beneficii pentru sănătate, incluzând scăderea tensiunii arteriale, apariţia bolilor cardiace coronariene, obezitatea şi diabetul.

Un studiu recent la care au participat peste 135.000 de persoane din 18 ţări a constatat că dieta bazată pe leguminoase este asociată cu un risc mai scăzut de mortalitate generală cauzată de problemele non-cardiovasculare. „Mâncatul chiar şi unei porţii pe zi scade riscul bolilor cardiovasculare şi al decesului“, a declarat autorul studiului, Victoria Miller.

Produse fermentate

Această categorie este destul de largă, deoarece alimentele fermentate sunt pline de bacterii benefice care trăiesc în intestinele noastre. Un intestin bolnav duce la riscul de depresie, cancer şi obezitate. Pe lângă iaurt, mai puteţi include în dietă şi murăturile, care sunt considerate excelente pentru intestin.

Turmeric şi alte condimente

O mână de condimente au fost asociate câtorva beneficii semnificative pe termen lung, în principal în ceea ce priveşte funcţia cognitivă, riscul de demenţă sau cancerul. Turmericul a fost asociat cu o incidenţă redusă a bolii Alzheimer, probabil datorită proprietăţilor sale antioxidante şi antiinflamatorii. S-a demonstrat, de asemenea, că are proprietăţi anti-tumorale. Printre condimentele benefice organismului se mai numără şi scorţişoara, care reduce nivelul de zahăr din sânge, şi ardeiul iute care ajută la păstrarea sănătăţii inimii prin efectele sale asupra sistemului vascular.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite