VIDEO Cafea de luat acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de cafea care preferă să savureze acasă această licoare tonifiantă găsesc în magazinele din Bucureşti o gamă largă de produse de calitate.

La „Delicatese Florescu", magazinul din zona Rosetti deţinut de cunoscutul cafegiu din Capitală, aventura căutării unei cafele deosebite nu se rezumă şi nu se termină la acest ţel pur comercial. Aici îl găseşti şi pe patron, căci Florescu mai vinde cafea şi lângă Librăria Eminescu.E mic magazinul lui Gheorghe Florescu din Rossetti, dar aici personajul face toţi banii, cu poveştile sale şi cu deschiderea sa spre un dialog simplu, aşa cum se vorbea în anii '60-'70, perioada boemei bucureştene, pe străzile cu secrete urbane.

Gheorghe Florescu poartă un şorţ şi se scuză două minute, pentru că are de prăjit nişte caju. Timp suficient să observi pe pereţi fotografiile în care apare alături de personaje cu notorietate, sticlele de vin cu ştaif şi coniacurile rubinii şi învechite. Pe lângă tejgea sunt saci cu cafea boabe. E verde şi se prăjeşte pe loc.

Lumea lui Florescu

Îşi aduce aminte că a apărut de multe ori în „Adevărul". A dat şi un interviu pentru Ion M. Ioniţă şi Ovidiu Nahoi. E publicat în volum Gheorghe Florescu, „Confesiunile unui cafegiu", la Humanitas. Ni-l arată expus, dar îl avem şi noi. Pe un scăunel din magazin stă un apropiat al lui Florescu.

„Domnul e de la «Adevărul», a venit să facă un reportaj." Către noi: „Acesta e un domn deosebit. E şi în cartea mea". Florescu ne legitimează, pentru conformitate, şi ne mărturiseşte că nu doreşte să mai dea interviuri fără ca fiica sa, Vali, să asiste la discuţie. Noi, „Adevărul", nu vrem un interviu, doar poveşti legate de cafea şi preţuri. Două minute, nu mai mult. Dar fără Vali nu se poate nici două minute.

image

Magazinul de cafea este şi un local intim, numai bun pentru o şuetă Foto: florin marin



Ieşim în stradă, unde un bărbat aşeza două capre de fier, ca să rezerve locurile de parcare. „Domnul e de la «Adevărul», a venit să-mi ia un interviu. Domnule, dumnealui este proprietarul acestui loc, un om deosebit."Gazda strigă printr-o uşă întredeschisă. Răspunde fiica sa, Vali. Ştergea nişte gemuri. Mergem, cu toţii, înapoi în magazin. „Vali, ştii că fără tine nu dau interviuri. Te rog, vorbeşte tu cu domnul. Eu am de prăjit cafea." Şi Florescu dispare, şi totuşi îl vedem, lângă aparatul de prăjit.

Moştenire armeană

Magazinul„Delicatese Florescu" are cafea pentru toate gusturile  şi pentru toate buzunarele, explică Vali Florescu. Cea mai scumpă este Gheisha Boquete Panama, după numele unei mici localităţi din statul central-american Panama, printre puţinele locuri din lume care ar putea primi titlul de „Rai pe pământ". 100 de grame de boabe Panama Boquete, una dintre cele mai apreciate cafele ecologice din lume, costă 124 de lei.

Pe locul doi, ca preţ, este „Blue Mountain", la 67 de lei, din Jamaica. O altă cafea deosebită este Mount Everest Supreme, din Nepal, la 29 de lei/ 100 de grame. Această plantaţie, provenită din Papua Noua Guinee, a fost înfiinţată acum mai bine de 20 de ani pe pantele Munţilor Himalaya, la o jumătate de oră de mers de capitala Kathmandu.

Magazinele lui Florescu sunt speciale pentru că prepară şi altfel de cafea, făcută după reţete brevetate de armeanul Avedis Carabelaian, mentorul lui Gheorghe Florescu. E vorba de un amestec, ştiut doar de cafegiu, de două, trei sau patru tipuri de boabe, meşteşug care datează de acum 500 de ani.

Aromele de pe Victoriei

Brandul „Treasure tea & coffee" are mai multe magazine în Bucureşti. Unul dintre ele se află pe Calea Victoriei, undeva peste drum de Green Hours. Are un nume pretenţios pentru sterilitatea pe care o oferă micul spaţiu de vânzare. Bineînţeles că explicaţia pentru alegerea numelui e alta: „comoara" se exprimă de fapt în sute de grame de boabe sau frunze aromate.

O vânzătoare stă în spatele unei măsuţe pe care abia ai putea aşeza un laptop şi poate o ceaşcă aburindă. E ianuarie şi e frig afară. Pe stânga avem cafeaua, pe dreapta - ceaiul. Rafturile sunt organizate ca într-o farmacie: sunt aliniate punguţe şi cutii din tablă, din care răzbat balsamuri puternice sau discrete. Cafeaua de aici costă între 19 lei şi 44 de lei şi provine din Guatemala, Kenya, Panama,
Cuba, Peru.

Vedeta din vitrină este sortimentul „Blue Mountain", din Jamaica. Preţioasele boabe de pe crestele Munţilor Albaştri jamaicani, în cantitate de 100 de grame, costă 65 de lei. Cafeaua poartă cu ea istoria sclavilor „fugari", aşa-numiţii „maroons", care au părăsit plantaţiile de la poale şi au început să trăiască, paşnic, pe acoperişul Munţilor Albaştri. Se spune că, după ce o bei, îţi rămâne în gură mult timp gustul echilibrat şi plin de savoare.

La „Treasure", care comercializează în general cafea Arabica de provenienţă germană, ne mai atrage atenţia un sortiment de cafea cu aromă de ciocolată albă şi cu inserţii picante. Cafeaua nu e picantă ca un ardei iute. Când o bei, parcă ai mirosi nişte chili, ne
asigură vânzătoarea. Un pachet de 250 de grame costă 44 de lei.

Cumpărături la Hala Traian

Într-un alt loc pitoresc din Bucureşti, Hala Traian, se află un alt magazin de cafea cu sortimente superioare. Kaffa comercializează produse ale firmei italiene Molinari Caffe, o afacere de familie la început, cu rădăcini în jurul anului 1800. Gama „Essenza" are ca variante „Oro" (25 de lei/ 250 de grame) şi „Classico" (23 de lei/ 250 de grame). Pe raft se mai găseşte „Cinque Stelle", la 27 de lei/ 250 de grame. Un pachet de acelaşi gramaj de cafea bio, dar de tipul expresso, costă 33 de lei.

124 de lei costă 100 de grame de cafea Gheisha Boquete Panama, la magazinul lui Florescu.

Există şi un „al doilea Florescu"

Între rondul unde se află statuia lui Mihail Kogălniceanu şi Facultatea de Drept, o zonă circulată mai ales de riverani, dăm peste Magazinul de Cafea. Localul vinde produse pentru acasă, dar mai mult se ridică la rangul de cafenea. Se mizează pe lemn pentru decoraţiunea interioară, dar şi pentru faţada dinspre bulevard.  E un loc intim, slab luminat, cu mese care au fost odată maşini de cusut. La bar e un tânăr care butonează un laptop. Pentru luare aminte, înşiră pe masa înaltă câteva dintre sortimentele deosebite.

Arome şi preţuri

Din Costa Rica, oferta e destul de piperată: „Costa Rica Tarazu" costă 12 lei/ 100 de grame. Tot aşa, o cafea kenyană ajunge la 10 lei suta de grame de boabe.

 „Blue Mountain", din Jamaica, este, se pare, cea mai răspândită cafea superioară la vânzare din Bucureşti. La Magazinul de Cafea, 100 de grame costă 50 de lei. „Am avut şi un sortiment de «Blue Mountain» la 80 de lei suta de grame. Şeful a testat piaţa să vadă dacă se vinde. Spre suprinderea mea, într-o zi a apărut o doamnă în vârstă, care a întrebat, ca o cunoscătoare, dacă avem «Blue Mountain». A cumpărat un pacheţel de o sută de grame la 80 de lei", povesteşte
tânărul.

Ţepeş are cafeaua lui

Un brand propriu al magazinului este Cafeaua Vampirului, cu aromă de scorţişoară şi ardei, despre care se spune că este „iute şi ciudată ca Vlad Dracul, exotică asemenea Orientului şi fierbinte ca Transilvania". Urmează alte sortimente, trecute prin maşinăriile elveţienilor, la 40 de lei 100 de grame, cu o diversitate aparte: vanilie, fructe de pădure, irish cream, café de Paris. Oricum, toate sunt 100% Arabica, de calitate superioară. Pentru nostalgici, există varianta amestecului de cafea cu năut, denumită „Cafeaua Bunicii".

Un conflict de piaţă

„Sunt multe falsuri pe piaţă, aveţi grijă! Nu tot ce e pe raft e de calitate", mai spune tânărul, apoi îşi reia prezentarea cafelelor, cu Avedis, la 25 de lei un pachet de 250 de grame. Stop! „Avedis?" - întrebăm.  „Avedis Carabelaian nu e armeanul lui Gheorghe Florescu, din reţetele căruia a făcut sortimente speciale? Se vinde şi aici?". „Păi, nu ştiţi?! Noi suntem «celălalt Florescu», după Mihai Florescu, patronul firmei noastre, Leonard Caffe. Ca să lămurim ce e cu această cafea Avedis: domnul Florescu, al nostru, a întregistrat marca «Avedis». Celălalt Florescu o vinde, dar oficial e a noastră", ne lămureşte tânărul.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite