VIDEO Rachete noi pentru Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA a prezentat noul program de lansare în spaţiu, care le va permite astronauţilor americani să ajungă pe Planeta Roşie. După 30 de ani marcaţi de eşecuri, americanii vor din nou să cucerească spaţiul. Rachetele NASA vor fi gata de lansare începând cu 2017. 

Vezi aici VIDEO pe site-ul NASA

Noul sistem de lansare spaţială proiectat de NASA, denumit de specialişti Space Launch System (SLS), a fost prezentat miercuri în SUA. Acesta va putea transporta pe orbita Pământului şi mai departe o navetă cu echipaj uman, precum şi alte echipamente. Prima destinaţie se doreşte a fi un asteroid, urmat de planeta Marte. În plus, oficialii doresc ca racheta să fie închiriată companiilor private şi să fie folosită pe post de „taxi" pentru astronauţi, pe distanţa dintre Staţia Spaţială Internaţională şi Pământ. Prima misiune va avea loc în 2017, primul echipaj va zbura în 2021, iar astronauţii vor ajunge la un asteroid în 2025.

Locuri de muncă

SLS va folosi rachete solide cu relee de detonare pentru lansare, precum şi un sistem de propulsie pe bază de hidrogen lichid şi oxigen lichid, toate acestea costând NASA în jur de 3 miliarde de dolari (2,19 miliarde de euro) pe an. Racheta va avea o capacitate de aproximativ 77 de tone, care include şi un echipaj de şase persoane. În cazul în care va fi nevoie, naveta se va putea adapta pentru o greutate de până la 143 de tone.

Racheta SLS va folosi acelaşi sistem tehnologic ca şi navetele spaţiale implicate în programele anterioare, reducându-se astfel cheltuielile de proiectare şi dezvoltare. „Acest sistem de lansare va crea locuri de muncă bine plătite pentru americani, va asigura în continuare poziţia de lider al SUA în spaţiu şi va inspira milioane de oameni din întreaga lume", a declarat Charles Bolden, administrator NASA. 

Investiţie

Costurile programului se ridică la 35 de miliarde de dolari (echivalentul a 25 de miliarde de euro), însă oficialii spun că beneficiile sunt pe măsură. Americanii nu mai au capacitatea de a zbura dincolo de orbita joasă a Terrei din 1972, anul care a marcat încheierea programului spaţial Apollo.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite