Cele mai frumoase trasee de bicicletă. Unde puteţi pedala în această primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum, când vremea este din ce în ce mai caldă, românii dornici de mişcare pot ieşi la plimbare cu bicicleta. „Adevărul“ vă prezintă cele mai frumoasee trasee de bicicletă.

Pentru că vremea este din ce în ce mai frumoasă, românii se pregătesc să-şi scoată bicicletele din garaj şi să facă din nou plimbări pe două roţi. Fie că vorbim despre trasee montane, fie că vorbim despre trasee pe care le puteţi parcurge în zonele de câmpie, România este o ţară cu peisaje superbe în care mersul pe bicicletă se poate transforma într-o experinţă foarte plăcută.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Alba Iulia

La Alba Iulia există una cele mai spectaculoase piste de biciclete din România. Denumită de pasionaţii acestui sport „Transalpina de Mamut“, pista măsoară peste 5 kilometri şi leagă prin pădure două localităţi componente ale oraşului.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă
Cele mai frumoase trasee de bicicletă

Dificultatea pistei este una de nivel mediu: traseu de urcare pe aproximativ 2 kilometri şi coborâre pe 3,5 kilometri. Acestea fac legătura între două localităţi componente ale oraşului Alba Iulia, Miceşti şi Pâclişa. Realizarea pistei de biciclete a fost posibilă ca urmare a unei finanţări europene obţinută de Primăria Alba Iulia. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 11 milioane de lei, din care circa 5 milioane de lei provin din fonduri europene, iar restul sunt asiguraţi de administraţia locală. Proiectul a fost finalizat în 2014.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Arad

Cel mai căutat traseu de biciclete din judeţul Arad este cel care străbate Pădurea Ceala. Traseul de biciclete Ceala are o lungime de 13,4 km şi străbate Pădurea Ceala, având o formă relativ circulară şi atinge principalele atracţii turistice din această zonă. Este vorba despre arboretul de chiparos, Râul Mureş, Cetatea turcească şi cel mai gros arbore din pădure.

Pe traseu sunt amplasate panouri informative iar punctul de plecare este colţul pădurii de lângă Ocolul Silvic Iuliu Moldovan. Este marcat pe teren şi pe hartă cu semnul convenţional "C" albastru. 

Cele mai frumoase trasee de bicicletă
Cele mai frumoase trasee de bicicletă

Pasionaţii de mişcare pot alege şi traseul cicloturistic Arad-Pecica. Acesta are o lungime de 25 km şi urmăreşte cursul Râului Mureş. Punctul de plecare este acelaşi ca şi la traseul cicloturistic precedent, respectiv colţul pădurii de lângă Ocolul Silvic Iuliu Moldovan. Pe teren şi pe hartă este marcat cu semnul convenţional "C" galben.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Bistriţa

Printre cele mai spectaculoase trasee, atât pentru iubitorii de biciclete cât şi pentru cei care adoră drumeţiile şi plimbările prin natură se numără cu siguranţă cele care includ Munţii Rodnei. Testul de anduranţă pentru pasionaţii de plimbări cu biciclete este însă un traseu de două zile, care ne poartă prin două judeţe şi ne dezvăluie splendoarea Munţilor Rodnei.

Traseul vine în întâmpinarea celor care vor nu doar să admire splendoarea Munţilor Rodnei, ci şi să-şi testeze forţele cu această ocazie. Traseul se întinde pe 326 de kilometri, trece prin două judeţe şi poate fi parcurs în două zile, doar de către bicicliştii experimentaţi.

250 de kilometri se află pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, în timp ce în jur de 75 ne permit să admirăm Munţii Rodnei pe teritoriul Maramureşului. Mare parte din traseu se face pe şosea, însă sunt şi porţiuni de drum comunal sau forestier.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Botoşani

Pasionaţii de plimbări pe bicicletă sau chiar de competiţii pe două roţi pot găsi în Botoşani trasee pitoreşti în mijlocul naturii sălbatice şi încărcate de simboluri naţionale. Cele mai căutate de biciclişti sunt cele din zona Ipoteşti, Vârful Câmpului şi dealurile Voronei.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă
Cele mai frumoase trasee de bicicletă

Competiţiile şi traseele bătute de biciclişti în judeţul Botoşani au devenit deja o tradiţie. Pasiunea pentru ciclism, îi scoate pe sute de botoşăneni din ”împărăţia de beton” şi îi face să meargă prin pădurile idilice din afara municipiului, zone străbătute de marii oameni de cultură ai Moldovei, sau doar de călugări şi animalele sălbatice. 

În topul preferinţelor cicliştilor botoşăneni dar şi a celor care organizează concursuri la nivel regional în Botoşani, sunt pădurile de Ipoteşti, ţinutul Vârful Câmpului şi traseele de pe dealurile Voronei şi Tudorei. Sunt trasee cu o dificultate medie spun amatorii de ciclism şi lasă timp biciclistului să admire în primul rând peisajul.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Braşov

Braşovul oferă peisaje de munte superbe care merită explorate. Asociaţia Braşovul Pedalează organizează săptămâna tururi pe două roţi în cele mai pitoreşti locuri din judeţ, pe cele mai frumoase trasee.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă
Cele mai frumoase trasee de bicicletă

Deşi este este un mare oraş turistic, Braşovul nu are trasee special amenajate pentru bicicliştii pasionaţi. Există însă Asociaţia Braşovul Pedalează care promovează acest sport şi care organizează, în fiecare duminică cu vreme bună, trasee în tot judeţul. Bicicliştii pot face astfel mişcare, pot admira peisaje superbe şi se pot relaxa în natură. Toţi cei interesaţi de un astfel de tur pot intra pe site-ul asociaţiei şi se pot alătura manifestărilor de duminică.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Călăraşi

Cele mai frumoase trasee de bicicletă şi unul de pescuit au fost deschise la Călăraşi, într-un inedit proiect turistic. Astfel, ţara noastră va exploata un nou segment al pieţei turistice, menit să atragă pasionaţii de sport, la malul Dunării.

Patru trasee de cicloturism, care se adresează atât cicliştilor de şosea, cât şi cicliştilor amatori de offroad, dar şi un traseu de pescuit pentru a promova frumuseţile Dunării, sunt disponibile în judeţul Călăraşi. Cele patru trasee de ciclism au distanţe cuprinse între 46 şi 50 de km, au un nivel scăzut de dificultate şi pot fi parcurse într-un interval de timp cuprins între 4 şi 7 ore.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă
Cele mai frumoase trasee de bicicletă

Amatorii de cicloturism vor putea admira peisajele unice ale zonei, vor putea vizita muzee, târguri ale producătorilor de artizanate, magazine de biciclete şi se pot caza în hoteluri sau zone de camping special amenaje pe traseu.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Constanţa 

Mirajul Dobrogei, descoperit pe două roţi

Sportivi sau simpli turişti pot descoperi mirajul Dobrogei pe două roţi. Regiunea scăldată în soare este înfrumuseţată de rezervaţii naturale, de cetăţi, de gospodării cu oameni frumoşi. În sudul Dobrogei se poate face un traseu de 150 de kilometri, pe drum asfaltat. Ruta constănţeană pleacă din reşedinţa de judeţ, merge la Agigea traversând Canalul Dunăre-Marea Neagră, trece de dunele litorale de la Agigea, apoi se îndreaptă spre Techirghiol. Aici, se face turul lacului vizitându-se Mănăstirea Sfânta Maria şi Farul din Tuzla.

La ieşirea pe şoseaua Constanţa-Mangalia se mai merge câţiva kilometri şi se coteşte stânga spre Costineşti, cu două simboluri importante ale vacanţei la mare: Obeliscul şi epava Evanghelia. Înapoi pe şosea, direcţia spre graniţa bulgară.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Iaşi

La marginea municipiului Iaşi, pe una dintre cele şapte coline pentru care este renumit oraşul, a fost amenajat un traseu complex pentru pasionaţii de mountain-bike.

Mişcarea "biciclistică" din Iaşi s-a dezvoltat continuu în ultimii ani, astfel că, din interiorul celor câteva cluburi de profil existente au apărut mai mulţi sportivi semi-profesionişti care obţin rezultate la concursuri naţionale sau chiar în afara ţării.

Din acest motiv, amenajarea unui traseu de cross-country profesionist în Iaşi a apărat ca o necesitate, care a fost pusă în practică în urmă cu un an pe pantele din preajma Dealului Cetăţuia.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă
Cele mai frumoase trasee de bicicletă

      

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Maramureş

Case tradiţionale din lemn, biserici UNESCO, obiective turistice de interes naţional.Toate acestea pot fi văzute de cei care urmează traseele marcate pentru bicicletă. A te plimba cu bicicleta prin Maramureş poate fi o adevărată provocare, dar în acelaşi timp o adevărată plăcere. Există mai multe trasee turistice special amenajate pentru biciclişti, de dificultate medie sau mare.

Printr-un proiect al Consiliului Judeţean Maramureş au fost realizate mai multe trasee turistice pentru pasionaţii de bicicletă. Urmând marcajul cu C roşu, traseele de bicicletă leagă zonele verzi, obiective turistice şi mai multe văi ale Maramureşului Istoric cum ar fi Mara, Cosău, Iza, Rona, Vişeu şi Vaser.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă
Cele mai frumoase trasee de bicicletă

Pe traseu sunt amplasate hărţi ale zonei, dar şi panouri informative, toate acestea venind în ajutorul turiştilor pentru a nu se rătăci. Potrivit informaţiilor furnizate de către Consiliul Judeţean Maramureş, trebuie spus că toate traseele, sau marea lor majoritate duc spre satul Breb, cel mai faimos sat din judeţul Maramureş. Un sat peste care veghează Creasta Cocoşului, cu case din lemn, cu uliţe ca pe vremea bunicilor, un sat care a fost vizitat chiar de către Prinţul Charles al Marii Britanii.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Mehedinţi

Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier propune mai multe trasee pentru cei care doresc să facă o plimbare cu bicicleta în mirifica zonă a Cazanelor Dunării.

Traseul ecoturistic Cazanele Mici  porneşte de pe Drumul Naţional 57, în golful Dubova, la aproximativ 22 km distanţă de localitatea Orşova spre Moldova Nouă. Lungimea traseului este de aproximativ 2 km, iar timpul mediu de parcurgere  este de circa o oră.          

Rangerii Parcului Natural Porţile de Fier spun că este un traseu cu grad mediu de dificultate, care nu necesită o pregătire fizică specială, fiind un traseu scurt în raport cu distanţa şi timpul de parcurgere al acestuia. Este marcat cu un triunghi echilateral roşu cu margine albă, pe arbori şi  pe pietre din imediata apropiere a potecii, la o distanţă vizibilă între 50 şi 100 metri, pe porţiunile ce le traversează prin pădure sau zonele limitrofe acestuia.

   

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Mureş 

Traseul ciclo “Faţă de Mureş” este cel mai utilizat traseu interurban departe de şosea, din judeţul Mureş. A fost inaugurat în anul 2011, iar de atunci bicicliştii au la dispoziţie peste 40 de km de peisaje minunate, departe de poluarea de pe şosea.

Un grup de voluntari mureşeni de la Asociaţia Unda Verde a creat în anul 2011 un traseu special pentru biciclişti, situat pe segmentul Reghin - Târgu Mureş, cu locuri de popas şi multe locuri de contemplat, pe malul Mureşului. Calea bătută până atunci doar de pescari este de câţiva ani un traseu folosit pentru alergare, plimbare şi pedalare, departe de circulaţia auto. O companie mureşeană a sponsorizat atunci proiectul cu zece mii de euro.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Piteşti

Într-un clasament al celor mai apreciate trasee pentru bikerii nu neapărat profesionişti, ultimul circuitul propus Dracula Bike Fest zona Arefu-Vidraru are şanse mari la podium.

Puteţi porni din punctul Călugăriţa (coordonatele: N 45 22.395’ E 24 37.011’), situat la 3 km distanţă de barajul Vidraru, pe firul către Cumpăna (drumul este neasfaltat).

Traseul propus presupune parcurgerea a 9 km pâna la baza urcării în Curmătura Runcurelei. Peisajul forestier-montan este unul uluitor, iar dacă n-aveţi răgazul să-l admiraţi la ducere, cu siguranţă o veţi face la întoarcere când veţi urma acelaşi parcurs. Distanţa totală este de 18 km, iar diferanţa de altitudine cumulată este de 390 metri.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă arges
Cele mai frumoase trasee de bicicletă arges

     

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Prahova

Vremea din ce în ce mai frumoasă este un bun motiv să scoateţi bicicletele din debara sau garaj şi să porniţi într-o aventură pe două roţi prin podgoriile şi munţii Prahovei. De la Ploieşti la Urlaţi şi de la Câmpina la Săcele sunt două trasee foarte frumoase şi uşor de făcut

Un traseu uşor, indicat inclusiv famiilor cu copii şi persoanelor cu mai puţină condiţie fizică pentru că se desfăşoară în cea mai mare parte pe asfalt, este Ploieşti – Plopu – Vărbila – Urlaţi, în frumoasele peisaje ale zonei Dealu Mare.

         

La o distanţă de aproape 90 de kilometri de Capitală, zona a fost descoperită deja, pe bicicletă, de numeroşi turişti români şi străini, care au rămas impresionaţi de sălbăticia peisajelor din renumita zonă viticolă şi frumuseţea conacelor şi mănăstirilor de pe traseu.

Plecarea este din Ploieşti spre Bucov, pe DN1B, Ploieşti – Buzău. După aproximativ 10 kilometri, trebuie să faceţi stânga, la indicatorul spre Plopu. La ieşirea din această comună, drumul urcă printr-o pădure frumoasă care vă va scoate în Vărbila.

image

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Satu Mare

Odată cu venirea primăverii toţi cei care doresc să facă drumeţii cu bicicleta o pot face pe trasee bine stabilite şi care le vor oferi bikerilor pe lângă adrenalina mersului cu bicicleta multe obiective de vizitat. De la castele medievale, biserici de lemn incluse în patrimoniul UNESCO la splendide lacuri de acumulare. Ba mai mult există o pistă pentru biciclişti care leagă oraşul Satu Mare de localitatea Csenger din Ungaria.

Traseul Viile Satu Mare - Ardud Vii - Ardud - Gerăuşa - Medişa - Viile Satu Mare - Amaţi - Satu Mare

Este un traseu de dificultate medie. “O parte a traseului l-am parcurs deja cu pu’in timp în urmă. Am scurtat de data aceasta, am ieşit la numai 60 de km, dar a meritat pentru drumul pe care l-am prins la întoarcere de la Medişa la Viile Satu Mare ce aducea cu urcarea unui deal”, ne-a dezvăluit un împătimit al datului la pedale.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Vrancea

Drumul este unul forestier, iar în pe traseu pot fi vizitate şi unele obiective turistice. Este necesar ca acest traseu să fie făcut de ciclişti antrenaţi şi experimentaţi.

Unul dintre cele mai frumoase trasee de bicicletă din Vrancea, în ciuda gradului ridicat de dificultate, este Nistoreşti-Vârful Lăcăuţi şi retur, situat la o altitudine de 1777 de metri, traseu de o zi cu bicicleta.

„Traseu tur-retur are 90 de kilometri iar plecarea este din comuna de munte Nistoreşti. Ruta este una spectaculoasă, pentru că natura ţi se dezvăluie în minunăţia sa, dar pentru mine spectaculos şi în acelaşi timp trist a fost şi faptul că se taie pădurea la greu. Locuri pe care le ştiam pline de copaci sunt acum chelite de cei care exploatează masa lemnoasă, iar din cauza asta natura se răzbună pe noi, cu inundaţii şi alte fenomene”, spune Iulian Melinteanu, un pasionat al traseelor turistice pe bicicletă.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă - Zalău

Un traseu de bicicletă care să treacă prin câteva dintre cele mai reprezentative obiective turistice din judeţ. Este posibil, în Sălaj, dacă vă alocaţi două zile pentru acest lucru.

Luăm ca punct de plecare municipiu Zalău, iar cel mai apropiat obiectiv turistic situat în afara oraşului este complexul arheologic Porolissum de la Moigrad, aflat la aproximativ 10 kilometri, mergând pe drumul judeţean 191C. Drumul până acolo necesită o oarecare condiţie fizică, dat fiind faptul că, la ieşirea din oraş, trebuie urcat dealul Ortelecului, cu o pantă deloc de neglijat.

La materialul „Cele mai frumoase trasee de bicicletă din România” au participat Dragoş Hojda, Claudia Untaru, Corina Macavei, Bianca Sara, Simona Suciu, Sebastian Lungu, Cristina Stancu, Cosmin Zamfirache, Ionela Stănilă, Nicu Ghişan, Borcea Ştefan, Dana Mihai, Cezar Pădurariu, Alina Pop.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite