Hai cu mine în Provence! (3)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fontaine de Vaucluse, un sătuc medieval din Provence, cu mai puţin de o mie de locuitori
Fontaine de Vaucluse, un sătuc medieval din Provence, cu mai puţin de o mie de locuitori

O călătorie virtuală care să vă ajute să o pregătiţi pe cea reală. Săptămâna asta mergem la Fontaine de Vaucluse.

M-am gândit ca săptămâna asta să mergem la munte. 

Şi pentru că la noi ninge ca-n poveşti, ca să vedem doar partea plină a paharului, probabil că vă gândiţi la nişte munţi cu zăpadă, cu pârtii. Nu, nu, e Provence deci zăpadă rar, pârtii... mai sus, spre Alpi. 

Ne plimbăm aşadar prin Fontaine de Vaucluse, un sătuc din departamentul Vaucluse cu mai puţin de o mie de locuitori. 

Satul medieval, străjuit de munţi şi tăiat de râul Sorgue, e luat cu asalt de turişti din toate colţurile lumii, mai ales vara. Şi pentru că tot am pomenit de râu...Sorgue e cel care dă farmec satului.

image

Apa rece ca gheaţa îşi face loc, impulsiv, printre case, restaurante, copaci, munţi. 

Se pare că e cel mai mare izvor din Franţa, 630 de milioane de metri cubi pe an, şi ar fi rezultatul apei de ploaie şi al  zăpezii ce se adună pe munţii Vaucluse, Ventoux şi Lure

Un râu subteran ce iese la suprafaţă la poalele unei stânci de peste 200 de metri înălţime, în Fontaine de Vaucluse, şi de acolo işi întinde braţele peste toată zona până ajunge în Ron, la Avignon.

 

Un râu misterios, zic francezii, care continuă să îşi verse apele peste ţara Sorgue-lui pe tot parcursul anului, chiar şi când nu plouă. Au săpat până la -308 metri şi tot nu au reuşit să-i afle secretul.

Noi am fost vara, râul era mai domol ca de obicei, dar primăvara Sorgue dă năvală peste pietrele de la baza stâncii şi umple toate canalele cu forţa sa incredibilă: 90 de metri cubi pe secundă.

Apa este nespus de frumoasă. E plină de plante ce se unduiesc printre pietre. Şi apa aceea verde, repezită, dă un farmec aparte satului. Farmec sporit şi de munţii care parcă păzesc misterioasa sursă.

Timp de sute de ani, Sorgue cea impulsivă a pus în mişcare morile de apă. Cred că acum au doar scop estetic. Cu excepţia celei de pe drumul care duce către sursă, e folosită şi astăzi pentru fabricarea hârtiei după acelaşi procedeu de acum 6 secole.

Am putut vedea cum se făcea hârtia în secolul 15 la ieşirea din galeriile Vallis Clausa - cum urcaţi spre sursă, pe dreapta, indicatorul vă trimite către Le Monde Souterrain (grotele care pot fi vizitate în schimbul a 8 euro), dar nu e doar intrarea în grotă ci sunt şi câteva magazine şi mini fabrica de hârtie. Fabricarea hârtiei a fost o activitate majoră în Fontaine de Vaucluse până la jumătatea secolului 20.

Ar mai fi de văzut biserica Saint Veran, construită pe locul unui templu păgân dedicat Sursei (intrarea e gratuită), muzeul Petrarca (e fosta reşedinţă a poetului care a locuit o perioadă acolo, secolul 14), ruinele castelului de pe munte, muzeul de istorie, muzeul de geologie.

La capitolul mâncare preţurile mi s-au părut un pic mai mari comparativ cu alte locuri din Provence. Dar nu-i nimic, malurile canalelor răsfirate prin sat sunt numai bune de picnic.

În plin sezon e o problemă cu parcarea. Ne-am învârtit un pic. Toate locurile sunt cu plată, 3,50/tarif unic.

Prin jur mai sunt câteva sate simpatice. L'Isle sur la Sorgue, cunoscut pentru piaţa pe apă organizată anual în prima duminică din august. Dar şi pentru magazinele de antichităţi. Toate shopurile arată ca în revistele cu sfaturi pentru amenajări interioare.

image

(L'Isle sur la Sorgue, 5 august 2012)

În drum spre Fontaine de Vaucluse, de la Isle sur la Sorgue, e Saumane de Vaucluse, cam 4 kilometri, vestit pentru castelul de pe deal. La ieşirea din Fontaine de Vaucluse, spre Cavaillon, e apeductul roman.

La 10 minute de mers cu maşina e Le Thor. Satul e mai modest ca vecinii lui celebri - Fontaine de Vaucluse şi L'Isle sur la Sorgue, fură ochii turiştilor cu Grotte de Thouzon, o peşteră veche de milioane de ani, cu Chateau de Thouzon, cu biserica din centru. Pentru grotă biletul costă 8,50 euro (e deschisă din aprilie pâna în noiembrie, de la 10 la 18.00, în martie doar duminică după masă).

La cel mult 30 de minute e Châteauneuf-de-Gadagne. Aici n-am ajuns, ar fi de vazut, se pare, nişte vestigii romane şi un castel. Iar Gordes, pe care l-am vizitat în prima plimbare virtuală prin Provence, e la cel mult 16 kilometri.

Fontaine de Vaucluse e la aproximativ o oră de Avignon şi Saint Remy de Provence, la o oră şi un pic de Aix en Provence, la 20 de minute de Cavaillon, şi la aproximativ o oră distanţă de aeroportul Marseille-Provence. De la aeroport nu sunt curse directe către Fontaine de Vaucluse însă sunt trenuri către L'Isle sur la Sorgue (detalii aici). Sau cu trenul până la Cavaillon şi apoi cu autobuzul. De la Avignon e autobuz însă tot către L'Isle sur la Sorgue, linia 6 (se pare că trece pe lângă Fontaine de Vaucluse).

Ca în orice loc minunat din Provence accesul nu e floare la ureche. Rabdă însă călătorul când vine vorba de locuri frumoase. Am mai spus-o, din punctul meu de vedere o maşină e cea mai bună soluţie pentru Provence.

Aici găsiţi hotelurile din ţara Sorgues-ului.

Mai multe poze găsiţi pe blogul personal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite